Nie zwróciłem wcześniej uwagi - ponieważ jednak firma Total nie przyznaje się do istnienia czegoś takiego jak "Planetelf PAG 448" to zapewne jest to zwykła literówka i chodzi o 488. (Poprawiłem tabelkę).
Dobra ale gdzie znajdę informacje jaki mam typ sprężarki żeby odpowiednio dobrać olej i wiedzieć ile wchodzi mi tego czynnika. Silnik diesel to K9K, rok 2013 przed liftem.
Wysłany: 2017-02-23, 18:35 Serwis klimy-odgrzybianie...co ile
Witam wszystkich miłośników i użytkowników Daci:) Pytanko...co ile odgrzybiać klimę?? Moje Autko właśnie skończyło rok...dwa dni temu serwis(przegląd +olej + wymiana filtra kabinowego) Co ile powinno się odgrzybiać klimatyzację? odpuścić sobie w rocznym aucie?? i co polecacie:piankę, "bombę" czy ozonowanie?? Pozdrawiam!
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2017-02-24, 09:16
krzysiekes napisał/a:
Moje Autko właśnie skończyło rok...dwa dni temu serwis(przegląd +olej + wymiana filtra kabinowego)
Zaraz po pierwszy przeglądzie ( po wymianie filtra kabinowego) użyłem jakiegoś tam marketowego środka do czyszczenia klimy. A w tym roku zapewne skorzystam z jakiejś akcji serwisowej związanej z czyszczeniem klimatyzacji w ASO. Ewentualnie coś takiego jak podlinkowany zestaw powyżej.
Ja czyszczę dwa razy do roku. Sąsiad olewa. Moja rodzina choruje na drogi oddechowe znacznie rzadziej, córka sasiad ma gila 365 dni w roku.
Kupuję siuwaks z wężykiem co się wpuszcza w kratki i pryska pianą. Musisz dostać się do wymiennika (taka chłodnica w nawiewie) i ją spryskać i masz pozamiatane. Lepiej zapobiegać niż leczyć.
Grzybki jak już wejda w auto, bedziesz miał w nawiewie, ale i tapicerce itd.
Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015 Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sie 2016 Posty: 507 Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-02-27, 21:57 Re: Serwis klimy-odgrzybianie...co ile
krzysiekes napisał/a:
co polecacie:piankę, "bombę" czy ozonowanie??
Nic z tych rzeczy, to wszystko to pudrowanie syfa. Osobiście mogę polecić profesjonalną chemię warsztatową marki TUNAP - odgrzybianie preparatem Contra Sept jest skuteczne, jeśli zostanie prawidłowo przeprowadzone tzn. zostanie spryskany parownik, bo tam głównie zbiera się syf: grzyby, pleśnie. W serwisach Skoda/VW kosztuje takie odgrzybianie 150pln, warto zapytać w ASO Dacia czy też to stosują. W serwisach niezależnych zwykle nie mają o tym preparacie pojęcia.
Kiedyś oglądałem na youtube test preparatów ze sklepów motoryzacyjnych i żaden nie spełnia oczekiwań - to perfumy. Idealnie byłoby odgrzybiać klimę zawsze na wiosnę i na jesień. Aby zminimalizować ryzyko zagrzybienia klimy w aucie, polecam nigdy nie zostawiać auta na dłuższy postój bez wysuszenia układu klimatyzacji/wentylacji po użyciu klimy. Cała wilgoć musi odparować. Wracając z trasy wyłączam kilka kilometrów przed domem klimatyzację, otwieram okno i suszę parownik. Tak samo jak studzi się turbo, warto suszyć klimatyzację i wtedy grzybów nie ma.
Ostatnio zmieniony przez luckyboy 2017-02-27, 21:58, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-02-28, 08:21
Raz do roku odgrzybianie + filtr p. pyłkowy (jeśli jest) styka i oczywiście środek musi się dostać do parownika. Polecam także jak kolega wyłączać klimę kilka minut przed postojem. Osuszasz parownik i kanały dolotowe, a jednocześnie nie wychodzisz z chłodnego na upał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum