Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przycisk top depart komputera (sandero II)
Autor Wiadomość
GrzechuWart 

Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-02-03, 16:17   Przycisk "top depart" komputera

Komputer pokładowy- gdzie i co to jest przycisk Top Depart, jak zresetować wszystkie dane z komputera. Po zatankowaniu do pełna chciałem wszystko wyzerować. Nacisnąłem i przytrzymałem przycisk w manetce ale nic się nie stało (może za krótko trzymałem)- domyślam się że to jest ten przycisk top depart.

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-02-03, 16:24   Re: Pomocy :-)

GrzechuWart napisał/a:
2. Komputer pokładowy- gdzie i co to jest przycisk Top Depart, jak zresetować wszystkie dane z komputera. Po zatankowaniu do pełna chciałem wszystko wyzerować. Nacisnąłem i przytrzymałem przycisk w manetce ale nic się nie stało (może za krótko trzymałem)- domyślam się że to jest ten przycisk top depart.
W Sandero I wszystko resetuje się przytrzymując przycisk przy zegarach. Ustawiasz na manetce (Top Depart) wartość, którą chcesz skasować, a następnie przytrzymujesz przycisk przy zegarze.

Boogie 

Model: Lodgy
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Prestige 5 os.
Wysłany: 2013-02-03, 17:03   

GrzechuWart napisał/a:
2. Komputer pokładowy- gdzie i co to jest przycisk Top Depart, jak zresetować wszystkie dane z komputera. Po zatankowaniu do pełna chciałem wszystko wyzerować. Nacisnąłem i przytrzymałem przycisk w manetce ale nic się nie stało (może za krótko trzymałem)- domyślam się że to jest ten przycisk top depart.

Pewnie jest podobnie jak Lodgy. Wybierasz co chcesz wyzerować i trzymasz przycisk na końcu manetki. Wyświetlacz zaczyna migać i wartość się zeruje. Jakieś 5 sekund trzeba przytrzymać.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-02-03, 18:41   

Boogie napisał/a:
Pewnie jest podobnie jak Lodgy

Tak.

Grzechub 

Model: Sandero Stepway
Silnik: K7M 1,6 87KM LPG
Rocznik: 2012 240kkm
Wersja: Stepway
Wysłany: 2013-02-24, 15:54   

Pojedyńcze przyciśnięcie przycisku na tablicy wskażników przełącza licznik przebiegu głównego (i zegar ) w pozycję licznik przebiegu cząstkowego . Ustawiasz się na cząstkowy naciskasz i przytrzymujesz przycisk dłużej do chwili aż zacznie wskażnik zacznie migać - trzymasz jeszcze aż się wyzeruje i to tyle. Zawsze zeruję swój licznik cząstkowy po zatankowaniu LPG.

Wojciech-EL 

Marka: ..
Model: ....
Silnik: ......
Wysłany: 2016-07-08, 02:03   Przycisk "Top Depart"

Jestem nowym użytkownikiem samochodu Sandero w wersji Laureate z komputerem pokładowym.

Chodzi mi o przycisk "Top Depart" - w instrukcji obsługi jest to niewyjaśnione w sposób oczywisty - czy to jest ten przycisk na końcu manetki do obsługi wycieraczek?

Wybieram nim wciskając krótko, poszczególne informacje z komputera pokładowego, a dłuższe wciśnięcie tegoż przycisku, powoduje wykasowanie pewnych wartości, np licznik kilometrów dziennych.

Proszę oświećcie mnie :-) Wiem, że to głupie pytanie ale jestem świeżakiem ;-)

Czy np jak skasuję licznik kilometrów dziennych przytrzymując ten przycisk przez dłużej, to wartość np zużycia paliwa w litrach bądź średniego zużycia paliwa / 100 km. bądź średniej prędkości, będzie obliczana "na nowo" od tej chwili?

Dzięki z góry i przepraszam, bo pewnie ten temat był już wałkowany ale nie mogę znaleźć konkretów :-)

gfedorynski 

Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-07-08, 07:07   

Z tego co się zorientowałem, licznik "mały" (drugi w kolejności po liczniku podstawowym) i licznik "od ostatniego tankowania" to dwa osobne liczniki, możesz je kasować niezależnie (ten drugi sam się chyba resetuje po tankowaniu?), oczywiście statystyki są liczone względem drugiego.

route2000 

Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-07-08, 07:15   

Tak mam w Lodgy, że przyciskiem wciskasz i wybierasz informacje do odczytania na wyświetlaczu pokładowym. Przy liczniku całkowitego przebiegu wciskam raz i mam licznik dziennego przebiegu, wtedy przytrzymując dłużej powoduje skasowanie dziennego, ale nie kasuje dalszych informacji tak jak zużycie paliwa czy coś innego, dopiero dalsze wciskanie na inną wartość np. średnie zużycie paliwa i przytrzymując dłużej powoduje skasowanie wszystkich informacji komputera pokładowego.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-07-08, 07:17, w całości zmieniany 1 raz  

gregorisan 

Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wysłany: 2016-07-08, 07:49   

gfedorynski napisał/a:
(ten drugi sam się chyba resetuje po tankowaniu?)

Nie resetuje.
Tak jak napisał route2000, - licznik przebiegu dziennego jest niezależny od licznika średniego spalania.

gfedorynski 

Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-07-08, 08:03   

Pisząc "ten drugi" miałem na myśli licznik od ostatniego tankowania. U siebie zawsze kasuję go ręcznie, ale mam wrażenie, że czytałem na forum, że sam się resetuje przy tankowaniu. Pozostałe są jego pochodną.

Wojciech-EL 

Marka: ..
Model: ....
Silnik: ......
Wysłany: 2016-07-08, 10:28   

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Myślę, że najlepiej przy tankowaniu "do pełna" skasować sobie licznik dziennych kilometrów oraz tak jak piszecie, przejść do innych opcji, np średnie spalanie, średnia prędkość, ilość zużytego paliwa od chwili tankowania, i także sobie te wartości wykasować.

Podsumowując - przycisk Top Depart to nic innego jak właśnie ten przycisk w manetce wycieraczek :-)

Krótkie wciśnięcie - zmiana wyświetlanej informacji
Dłuższe wciśnięcie - wykasowanie wyświetlanej informacji lub np ustawienie aktualnej godziny, adaptacja ciśnienia w oponach, kasowanie inspekcji olejowej itp :-)

route2000 

Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-07-08, 11:21   

Wojciech-EL, DOKŁADNIE. :-)

Odpowiedz do tematu