Wysłany: 2016-07-18, 07:59 Obudowa kanału środkowego pod deską - duster I
Witam,
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co zrobić z odstającym fragmentem plastiku / części obudowy konsoli / panelu środkowego (czyjakbytegonienazywać - tego czegoś w czym jest np. wbudowane radio) co ochrania m.in. wykładzinę tuż przy pedale gazu ?
Obudowa - taki szary plastik - sięga po stronie kierowcy aż prawie do pedału gazu. Aż prawie...niestety i jest to tam u dołu przymocowane JEDNYM wkręcikiem
Nie będę komentować jak to wygląda ale...ten plastik lekko odstaje !
Ja często siadam za kierownicą w butach typu treek i haczę ich szeroką podeszwą o ten odstający plastik. Boję się, że może to kiedyś spowodować sytuację mało bezpieczną podczas jazdy
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy:
- pod spodem - pod plastikiem i wykładziną - w tym panelu środkowym lecą jakieś kable itp ?
- jak wkręcę tam jakiś wkręt to nic nie uszkodzę ?
- jakiego wkręta użyć żeby to się trzymało ? Co tam jest pod spodem ?
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może to poprawiał u siebie w Duster ?
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-18, 10:44
Można spróbować dołożyć dodatkowe wkręty tylko musiałbyś kupić ich plastikowe gniazda, które byś umieścił w dolnej części konsoli, obok fabrycznie zainstalowanego jednego wkreta. Odkręcić możesz, odciąć i zobaczyć jak to jest zamontowane.
Może masz uszkodzony kołek rozporowy (ten jasny plasticzek, w który wchodzi wkręt), a może tylko wyskoczył lub był źle zamontowany.
Nie, ten fabryczny kołek trzyma, ale jego dokręcanie powoduje tylko jeszcze większe odstawanie brzegów plastiku (i tym samym haczę butem bardziej!).
Ten fabryczny jest poprostu zamontowany w złym miejscu, za daleko/za głęboko od brzegu/końca plastiku - albo - z oszczędności jest tylko jeden a przydałyby się ze trzy żeby ten plastik przylegał ładnie i równo do wykładziny.
A może spróbuj to ściągnąć obudowę i na ciepło za pomocą np. gorącego powietrza (opalarka albo suszarka) ukształtować odpowiednio plastik (zgiąć do wewnątrz), aby nie przeszkadzało przy operowaniu gazem.
Nie mam innego pomysłu.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 639 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-19, 11:07
A może coś wcisnąć pod wykładzinę w tamtej okolicy, by ją podnieść/wypchnąć w kierunku plastiku (i zlikwidowac tak "dziure")? Nie wiem jak to wygląda w dusterze.... (to się wypowiem:) )
W loganie II nie ma ani jednego mocowania w tamtych rejonach... Całość luźno sobie leży na wykładzinie, pod którą jest sporo miejsca (na kanały wentylacji drugiego rzędu, których nie ma)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum