Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2016-07-26, 14:46 Jak wyleczyć duży odcisk na palcu prawej nogi ?
Byłem już u wielu lekarzy którzy jednak niewiele mi pomogli , więc zwracam się do was tutaj z prośbą o poradę ; od wielu już lat mam odcisk pomiędzy największym palcem u prawej nogi a tym palcem obok niego ;
Ten widoczny odcisk był już 3 krotnie wycinany przez chirurga urazowego
I za każdym razem znów odrasta
Był on już smarowany różnymi maściami , jak widać bez skutku
A co ciekawe takiego problemu nie ma na lewej stopie , jest tylko na prawej .
Prawa stopa "patrzy" trochę w prawo a nie normalnie na wprost , jak stopa lewa .
Jest jeszcze taki szczegół ; jak wiecie od urodzenia chodzę na przykurczonych nogach i
ciężar ciała jest przeniesiony na palce u nóg bardziej niż na pięty .
Skóra na moich piętach jest cienka a na palcach nóg - przeciwnie - rozdeptana , twarda .
Chodziłem z tym do dermatologa , różne maście przepisywał , jak widać na dołączonej fotce -
- nic one nie pomogły . Może wy , na forum dacii lepiej niż lekarze poradzicie ;
jak skutecznie pozbyć się tego odcisku pomiędzy 2 największymi palcami u prawej stopy
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Może spróbować chodzić boso , może to abstrakcyjnie ale pomaga na masę problemów ze stopami , ja mam płaskostopie i lubie sobie po działce chodzić boso .
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2016-07-26, 20:05
Odcisk jak sama nazwa wskazuje powstaje w miejscu nieprawidłowego ucisku, tak więc nie odrasta a pojawia się z powrotem. By się go pozbyć skutecznie trzeba usunąć przyczynę. Z tego zdjęcia niewiele widać, ale prawdopodobnie palec 2 uciska w tym miejscu i jedynym skutecznym leczeniem byłaby jego amputacja.To Ty musisz wiedzieć czy bardziej przeszkadza Ci odcisk czy ew brak palca. Być może istnieje też możliwość operacyjnej korekcji ustawienia palca, ale to można stwierdzić dopiero po rtg. Niestety tego typu zabiegi są obciążone częstymi niepowodzeniami - nie bardzo ma co trzymać po zabiegu ten palec w prawidłowej pozycji ( normalnie trzymają więzadła, które masz uszkodzone)
Ja stosowałem starą /prymitywną/metodę u siebie i 5-letniego syna.
Potrzebne: ocet spirytusowy dla twardzieli lub winny dla delikatnych/kuracja dłużej trwa/ wacik może być kosmetyczny,kawałeczek foli i skarpetka.
Najlepiej w piątek wieczorem namaczać/oszczędnie/kawałeczek wacika w occie przyłożyć do odciska,zawinąć folią i nałożyć skarpetę.
Następnego dnia cierpliwie i delikatnie zeskrobać część odciska./żadnych ostrych narzędzi/
Czynność należy powtarzać do uzyskania dołka /wgłębienia/ w palcu po odcisku.
Potrzebne samozaparcie i cierpliwość.
Wystarczy 3-5 zabiegów.
Nie przejmować się miękkim paznokciem,po po zakończeniu zabiegów stwardnieje.
Powodzenia!
ten sam efekt uzyska sie trzymajac paluch w wodzie przez godzinke... skora zmieknie...
kiedys wystarczylo dobrze namoczyc i przetrzec pumeksem... normalne fizyczne zdzieranie warstwy skory pomagalo...
i po co ta agresja?
skora zmieknie to latwiej ja zeszlifowac... a zmieknie nawet gdy sie lezy w wannie przez jakis czas...
pumeks kiedys byl dostepny na kazdym bazarze...
teraz nie wiem jak w Polsce z tym jest... dawno pumeksu nie ogladalem...
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2016-07-29, 09:19
Tak można wyleczyć odcisk od złego buta - jeśli oprócz tego przestaniemy go nosić. Jak nie zlikwidujemy przyczyny to "odrośnie" I dlatego wycięcie odcisku ( co jest skuteczniejsza metodą niż wszystkie podawane przez was) nie przyniosło trwałego skutku. Przede wszystkim klo. który ma ten odcisk powinien popatrzeć co tam uciska i pomyśleć czy da się to usunąć . A inaczej to będzie tak jakby mając np źle ustawioną zbieżność kół zamiast ją poprawić zmieniał ciągle opony i się zastanawiał czemu dalej się nierówno ścierają.
Słowo "bzdura" odnosi się do treści.
Bzdura jest bzdurą i nie zagraża życiu i zdrowiu.
ja nie pisze o takich odciskach, ktore wyrastaja juz przy kosci i przez lata sa "pielegnowane" tak ze stworzyly narosl twarda jak beton... ja tylko twierdze ze mi pomagalo...
kiedys... teraz stac mnie na zmiane butow nawet codziennie, wiec nie mam problemow z odciskami...
w dalszym ciagu uwazam agresje w tym watku za zbedna...
ja uwazam ze twoje slowa to totalna bzdura...
dlaczego?
bo nie odnosza sie do tego co ja napisalem, a tylko do twoich wyobrazen tego co chcialbys w moim tekscie odczytac...
gdybym napisal ze lewatywa pomaga na odciski a ty stwierdzilbys ze to bzdura to moglibysmy sobie pogaworzyc na ten temat... ja tego jednak nie napisalem...
Ostatnio zmieniony przez swissman 2016-07-29, 10:43, w całości zmieniany 1 raz
Wystarczy dbać o higienę stóp oraz chodzić w wygodnych, najlepiej skórzanych i rozchodzonych butach. Wystrzegać się "szmacianych, plastikowych butów" - lepiej kupić raz a dobrze skórzane obuwie i w takich chodzić przez kilka lat
A najlepiej mieć kilka par takich "ułożonych butów" - osobiście posiadam o dwie pary mniej od mojej małżonki
_________________ enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2016-07-29, 10:52, w całości zmieniany 1 raz
jesli kolego zbierzesz doswiadczenia zyciowe z prawie szescdziesieciu lat
A 68 lat może być?
moze...
przejrzalem Twoj profil i wycialem to zdanie...
jednak za pozno....
tym bardziej powinienes miec zrozumienie dla starszych metod dzialania w takich przypadkach...
najprosciej jest usunac przyczyne... jesli sie jednak nie da. lub jest to zwiazane ze zbyt duzymi inwestycjami to sie szuka rozwiazan doraznych...
W tej gazecie ULTRA 6/2016 jest artykuł o leczeniu dolegliwości stóp, które takim herosom trafiają się nawet częściej, niż przeciętnemu Kowalskiemu. Darmowych artykułów w sieci jednak nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony przez eplus 2016-07-29, 11:52, w całości zmieniany 1 raz
tym bardziej powinienes miec zrozumienie dla starszych metod dzialania w takich przypadkach...
Ostatni raz .
Przeczytaj pierwszy post powolutku i ze zrozumieniem.[quote="wlodarek1"]Byłem już u wielu lekarzy którzy jednak niewiele mi pomogli
Potem mój.
Ja stosowałem starą /prymitywną/metodę u siebie i 5-letniego syna.
Ja na tym kończę dyskusję.
Jeśli stale nawraca w tym samym miejscu to znaczy, że jest tam stały ucisk. Bez usunięcia przyczyny tego ucisku wszelkie próby usuwania odcisku skończą się nawrotem. Proponuję kontakt z ortopedą doświadczonym w kwestiach leczenia zniekształceń stóp, a są to najczęściej ortopedzi zajmujący się dziećmi. Dokładna ocena istniejących nieprawidłowości, ocena RTG - najpewniej także w obciążeniu (na stojąco). Wtedy można zastanowić się jakie są możliwości pomocy. Niewykluczone, że jedyną opcją rokującą poprawę będzie częściowe lub całkowite odjęcie palca. Usunięcie palców II, III i IV u stopy jest zdecydowanie mniej zaburzająca funkcję stopy (zarówno podpórczą jak i lokomocyjną) niż utrata palców I i V.
Tyle mogę stwierdzić opierając się na skrótowym opisie i niewyraźnej fotografii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum