Do czego ma konkretnie służyć te auto? Jak jest przedstawicielem handlowym to druga opcja byłaby lepsza niż pierwsza, a jak potrzebuje bagażnika do pracy to odwrotnie.
Akurat w moim przypadku to własna działalność gospodarcza w branży ślubno - reklamowej
Bagażu nie jest dużo do wożenia na szczęście ale jednego dnia muszę być np. w Gdańsku a drugiego we Wrocławiu - czyli średnio 2 wyjazdy dalsze plus te kilkaset km do zrobienia w ciągu tygodnia i stąd się taki przebieg zbiera
Nie kupowałem VAN-a ponieważ nie jestem VAT-owcem - tutaj wchodziła opcja oszczędnej benzyny z możliwością LPG i po prostu nowego auta dla świętego spokoju
W temacie zbiornika wezmę większy wariant a przestrzeń wokół zbiornika dla wyrównania tych 2cm wyłożę takim sztywnym materiałem wyciętym pod wzór wybrakowanej przestrzeni zamiast styropianu :)
Jeśli chodzi o osprzęt LPG padła sugestia zamontowania nowych wtrysków STAGowskich - ponoć są bardzo dobre przy kalibracji i wytrzymują nieco więcej niż także dobra konkurencja więc można spróbować :)
Ostatnio zmieniony przez Ftt 2016-08-11, 10:46, w całości zmieniany 1 raz
Moim zdaniem dobra decyzja sąsiad który montuje instalacje i robi to z olbrzymią pasją zawsze stawiając na jakość a nie na ilość. Ostatnio montuje właśnie te stagowskie wtryski i co ważne nie ma pomiędzy nimi rozbieżności nawet po 60 tyś km. Dla tego polecam ;) Nie zapomnij pochwalić się montażem i poproś instalatora jeśli to nie problem o zdjęcia ( najlepiej na lpg forum ;) )
Zamiast wykładziną wyrównywać różnicę w podłodze polecam kupić 2 kamizelki odblaskowe, jakiś taki awaryjny koc, coś przeciwdeszczowego, rękawicę, latarkę na magnesie, zestaw trytytek i silvertejpa, nie zapomnij o jakimś środku do łatania awaryjnego opon.
_________________ Duster 1.6
Sandero 1.2
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2016-08-11, 11:22, w całości zmieniany 2 razy
Coś pod 5 tys km i dziś dokładnie mija pierwszy miesiąc użytkowania. W tygodniu nakręciłem sporo km ale tym razem Fordem - żona twierdziła, że auto nie chodzi tak jak powinno ale się okazało że to były tylko jej urojenia
Uśredniając spożycie Sandero w trasie wychodzi poniżej 5 litrów - raz przepisowo, drugi raz do 120 km/h z wyprzedzianiem, większość czasu na klimie, 1-2 osoby + bagaż do 50kg i wiadomo raz po raz przelotowo po miastach. Wyniki jakie notowałem to przedział 4.6 (spokojna przepisowa jazda, 2 os, 1/3 trasy na klimie) do 5.5 (jazda do 130 km/h i jak się dało wyprzedzanie, większość na klimie).
Po założeniu LPG spodziewam się przedziału 6,5- 7,5 więc super tanio - byle LPG teraz nie skoczyło na 3zł bo się nie będzie opłacało gazować
Na temat jazdy oraz spożycia wyłącznie po mieście i w korkach się nie wypowiadam bo mnie to totalnie nie dotyczy
Ostatnio zmieniony przez Ftt 2016-08-19, 10:43, w całości zmieniany 2 razy
Uśredniając spożycie Sandero w trasie wychodzi poniżej 5 litrów - raz przepisowo, drugi raz do 120 km/h z wyprzedzianiem, większość czasu na klimie, 1-2 osoby + bagaż do 50kg i wiadomo raz po raz przelotowo po miastach. Wyniki jakie notowałem to przedział 4.6 (spokojna przepisowa jazda, 2 os, 1/3 trasy na klimie) do 5.5 (jazda do 130 km/h i jak się dało wyprzedzanie, większość na klimie).
Czyli biorąc pod uwagę tylko spalanie, kupowanie diesla nie ma sensu. . . . . praktycznie nigdy się nie zwróci, a na pewno nie za czasów posiadania samochodu przez pierwszego właściciela.
Dziś odbieram auto od gazownika - cała instalacja LPG oparta o podzespoły STAG-owskie. W temacie zbiornika dałem tolerancję podniesienia podłogi bagażnika o max 2-3cm gdzie pustą przestrzeń wypełnię czymkolwiek dla wyrównania poziomu - także pojemność nie jest mi na ten moment znana
Jutro wymieniam olej i filtr - zrobione 5 tys km+ więc silnik dotarty i ułożony Było widać mikro opiłki metalu na bagnecie oleju (żółty kolor plastiku mocno z nimi kontrastował) więc zrobiło mi się żal stwora - stwierdziłem że szkoda nowego silnika i taka wymiana na pewno mu wyjdzie na dobre - tym bardziej że ma wytrzymać spory przebieg pod moją nogą
Ostatnio zmieniony przez Ftt 2016-08-30, 14:03, w całości zmieniany 1 raz
Pustą przestrzeń wypełnij styropianem o danej grubości (są w sprzedaży w sklepach budowlanych).
Wycinasz na dany wymiar i będzie git.
Mam lepszą propozycję.
Mata filcowa wygłuszająca - szukaj na alle... pod hasłem "poroso".
Grubość 1 warstwy to około centymetra.
Można docinać na dowolny kształt.
Będzie to znacznie trwalsze rozwiązanie niż styropian, choć trochę droższe.
Cena ok. 10zł/m2 + wysyłka.
Będziesz potrzebował 2-2,5m2, więc całość powinna się zamknąć w 40zł.
Obudowałem sobie tym od wewnątrz szafkę, w której zamontowałem okap kuchenny.
Przy odrobinie cierpliwości wszystkie otwory dociąłem co do milimetra nożykiem do tapet.
Filcówkę mam jeszcze w zapasie po poprzednim aucie z LPG i zbiornikiem w kole XXL
Instalacja finalna na sterowniku STAG 200 GoFast + cały osprzęt STAGa. Butla 55 litrów brutto w miejscu koła zapasowego (podniesiona podłoga bagażnika o ok 2cm), wlew pod klapką paliwa. Strojenie podczas jazdy z podpiętym komputerem trwało co najmniej z 40 minut, czyli tak jak z każdym autem wcześniej u pana Mariusza
Na szybko zdjęcia elementów instalacji i auta - niestety bez wizyty w myjni
Ciężko ocenić kolor przy zdjęciu w cieniu gdzie dookoła same żółte domy :D Zrobię później parę zdjęć przy normalnym świetle
Ostatnio zmieniony przez Ftt 2016-08-31, 09:52, w całości zmieniany 1 raz
Ładnie ;) Jestem ciekawy jaki średni zasięg na pełnym zbiorniku lpg Ci wyjdzie ;) w Teorii powinieneś mieć 44L LPG do spalenia. Przy Twoich wynikach spalania obstawiam jakieś około 600km ?
Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-08-31, 20:58
route2000 napisał/a:
LPG na autostradach oscyluje się w okolicy 2,20 zł/l. Ma podobno wejść w przyszłym roku większa akcyza na LPG i wtedy gaz będzie kosztował ok. 3 zł/l
Taką cenę będziemy mieli za LPG nie dzięki akcyzie, a dzięki nowelizacji prawa energetycznego. Pozwolicie, że nie będę dalej rozwijał tematu bo: 1) post zostanie uznany za politykowanie 2) musiałbym powiedzieć o kilka zdań za dużo...
Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-08-31, 21:13
A już tak poza tym postem powyżej autko bardzo fajne
Przy takich przebiegach jak robi kolega, to gaz na pewno bardzo się opłaci, dodatkowo dobry pomysł żeby schować wlew pod klapkę wlewu (przynajmniej przy tankowaniu człowiek nie traci godności, szukając wlewu gdzieś pod zderzakiem).
Pierwszy zbiornik LPG za mną - weszło 44,5 litra gazu, a wcześniej opróżnił się po przejechaniu 605 km co daje spalanie 7,35 litra na 100 km. Połowa dystansu autostrada 140 km/h, druga połowa drogi krajowe i boczne przepisowo - większość czasu z klimą. Wynik bardzo fajny i liczę na mniejsze wartości przy 100% jeździe po krajówkach i bocznych drogach
Ostatnio zmieniony przez Ftt 2016-09-03, 01:44, w całości zmieniany 1 raz
Drugie tankowanie z wynikiem 7,25 litra na 100km - 20% autostrada, reszta krajówki - praktycznie cały czas klima i 3 osoby na pokładzie więc jest dobrze
Wreszcie tył auta normalnie usiadł - pierwsze 6 tys km od zakupu auto sterczało wysoko jak koza
W niecały miesiąc zrobione 5 tys km na LPG - instalacja nie wymagała regulacji czy poprawek po ułożeniu się. 40 minutowe strojenie podczas jazdy - zaraz po montażu okazało się idealne :)
Spożycie na trasie od 6,7 - przepisowo do 100km/h bez klimy i bez bycia zawalidrogą do 7,3 - dynamiczna jazda częściowo na klimie. Max spalanie pod 9 litrów LPG ale jak cisnąłem autostradą po 140-160 km/h :)
Ostatnio zmieniony przez Ftt 2016-09-29, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Do butli wchodzą 44 litry i przy mojej jeździe w same trasy starcza to od 600 do 655km. Dynamiczna jazda z klimą i częstym wyprzedzaniem - spalanie okolice 7,3 litra na 100 km. Ten sam typ jazdy gdzie na benzynie otrzymywałem okolice 5,2-5,3 litra to mam na gazie 6,8-6,9 - do 110km/h i bez klimy co uznaję w tym momencie za uśredniony wynik moich tankowań . W poprzednich autach od kwietnia do października zużywałem jedynie połowę zbiornika benzyny na start. Od zapłonu do wyłączenia silnika śmigam trasy na jednym podejściu od 60 do 250km
U mnie na Orlenie LPG stoi po 1,83zł czyli pełny zbiornik to 80zł. W tym momencie gaz nieco podskoczył a benzyna poszła w dół jednak.
W temacie różnicy spalania benz - LPG wychodzi 30% więcej ale wynika też to z faktu że trochę bardziej cisnę auto
Po miesiącu zrobione 5000 km na LPG i przy uśrednieniu ceny benz na 4,35zł za litr oraz LPG 1,78zł to wychodzi na to że zaoszczędziłem okolice 600zł.
Instalacja wyniosła mnie jako stałego klienta z n-tym autem do zagazowania - równe 2100zł* i zwróci się do połowy grudnia tego roku
*na cenę instalacji wpływa też fakt że wzajemnie korzystamy ze swoich usług i osobiście i po rodzinie - standardowa cena byłaby wyższa :)
Ostatnio zmieniony przez Ftt 2016-10-01, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum