Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2015-12-02, 12:07
"
i po 300 km mój Duster fail:(
wieczorem został odstawiony do garażu bez żadnych objawów, rano po uruchomieniu świecą: ABS i ręczny, kontrolka ESC bez OFF, przycisk na dolnej konsoli od ESC jest nie aktywny, nie działają czujniki parkowania oraz "asystent zmiany biegów", wyświetlacz komputera w prawym zegarze pokazuje "co chce", a w lewej części deski rozdzielczej słychać "cykanie" przekaźnika(?); przy zaciągniętym ręcznym na postoju auto "piszczy" jak podczas jazdy"
...i sytuacja powtórzyła się po nocy w garażu...
tym razem doszedł błąd gniazda diagnostycznego...
przyczyną okazał się sprawny(!) moduł ELM
modul.jpg
Plik ściągnięto 10950 raz(y) 45,82 KB
Ostatnio zmieniony przez fotorobart 2015-12-02, 12:10, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2016-05-29, 08:55
No i stało się
Przytrafiła się pierwsza poważna usterka w moim Dusterze.
W czasie jazdy z włączoną klimatyzacją w pewnej chwili układ "oddał" na raz, do samochodu cały czynnik chłodzący, wyglądało to jak biały dym" z nawiewu, trwało kilkanaście sekund i klima przestała działać.
Jakieś pomysły dlaczego tak się stało?
Miał już ktoś podobny przypadek?
Wysłany: 2016-06-11, 07:15
1.
"U mnie sprawa jasna klima działa... a ta awaria to był typowy daciowy przypadek
To co wziąłem na czynnik było szronem z zamarzniętego parownika ....
Zastanawia mnie tylko dlaczego nie odmarzł przez 400 km w upale
W każdym razie czeka mnie nie wymiana jakiegoś tam czujnika w lipcu (przy przeglądzie po 20 tys km)"
Wizyta w serwisie ... i zmiana wersji usterki...
okazało się jednak, że czujnik do klimy jednak jest taki jak powinien i nie trzeba go wymienić (tydzień wcześniej obowiązkowo ).
Serwis wgrał tylko nowe oprogramowanie.
2. Przy okazji wizyty w ASO z kilmą dowiedziałem się, że przegląd gwarancyjny muszę robić co rok lub co 20 tys.
Gdzie instrukcji pisze co ile trzeba robić przegląd gwarancyjny??
w Citroenie było 2 lata lub 20 tys. km (też diesel)
"
i po 300 km mój Duster fail:(
wieczorem został odstawiony do garażu bez żadnych objawów, rano po uruchomieniu świecą: ABS i ręczny, kontrolka ESC bez OFF, przycisk na dolnej konsoli od ESC jest nie aktywny, nie działają czujniki parkowania oraz "asystent zmiany biegów", wyświetlacz komputera w prawym zegarze pokazuje "co chce", a w lewej części deski rozdzielczej słychać "cykanie" przekaźnika(?); przy zaciągniętym ręcznym na postoju auto "piszczy" jak podczas jazdy"
...i sytuacja powtórzyła się po nocy w garażu...
tym razem doszedł błąd gniazda diagnostycznego...
przyczyną okazał się sprawny(!) moduł ELM
miałem już kiedyś napisać ale zapomniałem - mam ten sam moduł i miałem te same problemy, tak więc przypadek nie jest jednostkowy..
Wysłany: 2016-09-14, 11:36
i teraz aby wykonać naprawę ASO musi mieć zgodę od Renault na malowanie , bo listwę trzeba oderwać i przykleić nową, bo oderwanie starej spowoduje uszkodzenie lakieru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum