Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016 Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-09-24, 19:33 Duster 1.5 niby 110 Km a jednak 86KM
Mam problem z moim nowym Dusterem.
Po wymianę softu komputera w ramch akcji serwisowej pokusiłem się na sprawdzenie mocy na hamowni. Robiłem 2 pomiary w różne dni iwyszło 86 i 88 KM.
Zgłosiłem do serwisu, wzięli auto, trzymali dwa dni pojeździli, zrobili zrzuty softu i wysłali do Renault Polska i potem do Francji. Wzięli innego Duster i na placu pojeździli dla porównania i wszystko tak samo.
Odpowiedź otrzymałem, że mapy są OK i wszystko jest tak jak powinno być. W serwisie jeszcze usłyszałem, że moc mierzona na kołach jest dużo mniejsza , a to moc silnika jest 110 Km. Wszystko niby fajnie, ale podczas oczekiwania na pomiar inne auta miały wyniki pomiaru bliższe do deklarowanej przez producenta mocy. Hamowania ma ustawiony soft pod konkretne auto i przelicza moc na wyjściu z silnika. Wiadomo jest jakaś dokładność, ale błąd w granicach do 10 KM byłby do przyjęcia.
Teraz mam problem co dalej robić. Serwis się już wypiął.
Chyba spróbuję do TVN Turbo czy by się nie zajęli tematem.
Atak swoją drogą czy ktoś sprawdzał swojego diesla na hamowni?
Może się okazać, że cała seria Euro 6 ma obcietą moc aby spełniać normy.
Jakieś pomysły?
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-09-25, 06:11 Re: Duster 1.5 niby 110 Km a jednak 86KM
Marcinbzyk napisał/a:
Jakieś pomysły?
No raczej niemozlwe, zeby sprzedawali auto ktore ma 90 koni pod nazwa 110. To w takim razie ile koni ma jednostka 90-cio konna. Zaden pomysl oprucz telewizji i adwokata nie wpada mi do glowy.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-09-25, 07:47 Re: Duster 1.5 niby 110 Km a jednak 86KM
Marcinbzyk napisał/a:
Mam problem z moim nowym Dusterem.
Po wymianę softu komputera w ramch akcji serwisowej pokusiłem się na sprawdzenie mocy na hamowni. Robiłem 2 pomiary w różne dni iwyszło 86 i 88 KM.
Zgłosiłem do serwisu, wzięli auto, trzymali dwa dni pojeździli, zrobili zrzuty softu i wysłali do Renault Polska i potem do Francji. Wzięli innego Duster i na placu pojeździli dla porównania i wszystko tak samo.
Odpowiedź otrzymałem, że mapy są OK i wszystko jest tak jak powinno być. W serwisie jeszcze usłyszałem, że moc mierzona na kołach jest dużo mniejsza , a to moc silnika jest 110 Km. Wszystko niby fajnie, ale podczas oczekiwania na pomiar inne auta miały wyniki pomiaru bliższe do deklarowanej przez producenta mocy. Hamowania ma ustawiony soft pod konkretne auto i przelicza moc na wyjściu z silnika. Wiadomo jest jakaś dokładność, ale błąd w granicach do 10 KM byłby do przyjęcia.
Teraz mam problem co dalej robić. Serwis się już wypiął.
Chyba spróbuję do TVN Turbo czy by się nie zajęli tematem.
Atak swoją drogą czy ktoś sprawdzał swojego diesla na hamowni?
Jakieś pomysły?
A jaka to hamownia była?
Ja jak mierzyłem swojego, to wyszło że moc ma ok.
Hamownia była dynamiczna, tzn. zakładali jakieś ustrojstwo na samochód i jeździli nim po ulicach.
Ale żeby uzyskać prawidłowy wynik trzeba było podać właściwą masę, zanim sprawdziłem rzeczywistą, to z tej masy z papierów wychodziło że ma dużo mocy za mało.
Rzeczywista masa okazała się dużo wyższa niż w papierach, może taki ważny element komuś się pomerdał?
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-09-25, 09:04
Jakieś banialuki opowiadacie :
http://vtechdyno.pl/jak-d...podwoziowa.html
jedyne co mi przychodzi do głowy to źle ustawione parametry przelożeń skrzyni biegów w komputerze hamowni ....
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-09-25, 12:05 Re: Duster 1.5 niby 110 Km a jednak 86KM
Marcinbzyk napisał/a:
Mam problem z moim nowym Dusterem...........
Na forum nikt chyba nie wymyśli co się stało czy coś z silnikiem czy błędy pomiarów. Zrób na innej hamowni pomiary bo jeżeli się okaże że silnik nie trzyma parametrów w tak znacznym stopniu to jest podstawa do poważnej reklamacji.
Nie chcę nikogo reklamować ale miałem styczność z tdi-tuning.pl i wyglądali mi na naprawdę dobrych fachowców a są z Wawy a dokładnie teraz z Piaseczna.
Sprawdzić na hamowni (najlepiej innej niż poprzednio) różne egzemplarze wersji dCi 110 i innych - od razu będzie wiadomo, czy to błędne przeliczenie mocy faktycznie zmierzonej na kołach, czy coś innego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum