Mam też tak, że przy wyłączonym silniku kierunki nie działają, a jak natomiast odpalasz silnik to wtedy już działają. Sprawdź to koło domu czy tak masz to samo.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-09-26, 08:39
awaryjne, (in lingua franca: warning lights - światła ostrzegawcze) jak sama nazwa wskazuje powinny dać się włączyć zawsze, również bez kluczyka. Sygnalizują innym niebezpieczeństwo, są więc dosyć ważnym elementem samochodu. Kierunkowskazy natomiast na postoju są niepotrzebne, więc nie ma potrzeby żeby działały. Nawet powinny być odłączone na wypadek gdybyś zapomniał ich wyłączyć. Po jakimś czasie rozładowały by akumulator.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-09-26, 08:41, w całości zmieniany 2 razy
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2016-09-26, 09:14
Cytat:
Mam też tak, że przy wyłączonym silniku kierunki nie działają, a jak natomiast odpalasz silnik to wtedy już działają.
Route - czy traktujesz ten stan jako prawidłowy , czy pojedziesz z tym do ASO żeby naprawiali
Pamiętam - w tico migacze działały prawidłowo , niezależnie od tego czy silnik był uruchomiony czy nie
Cytat:
in lingua franca: warning lights
- LZA - mi się wydaje że to jest po angielsku , nie francusku
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-09-26, 09:16, w całości zmieniany 1 raz
wlodarek1, a po co mam jechać do ASO? A po co kierunki mają działać na postoju bez włączonego silnika? Po to by rozładować akumulator, tak jak pisał wcześniej Lza?
Wcześniej mi wymienili uszkodzoną manetkę w ramach gwarancji, bo już nie działały światła mijania.
1/ działały tylko awaryjne (nawet bez przekręcania kluczyka - to uważam za stan prawidłowy)
2/ prawy nie działał wcale
3/ lewy migał z podwyższoną prędkością (prawie jak stroboskop ;) )
U mnie pomogło mocne dociśnięcie wtyków przewodów kierunkowskazów do obudowy lamp.
Ja w swojej Logance (miesiąć po odbiorze auta) miałem tak że po odpaleniu zimnego silnika i włączeniu lewego kierunku gasły mi wszystkie światła przednie. Wymienili mi manetkę zmiany kierunków na gwarancji.
Wysłany: 2016-09-26, 16:45
Pojechałem dziś do serwisu , wstawili daćkę na warsztat i mówią .... że wszystko jest prawidłowo . W serwisie obok mojej sandusi stała lodgy przygotowywana do wydania .
Pracownik serwisu kazał mi do niej wsiąść i sprawdzić jak działają w niej migacze .
I rzeczywiście ; w tej nowiutkiej lodgy bez pracującego silnika migacze nie zadziałały ,
pomimo włączenia zapłonu . Czyżby więc rację miał kolega LZA pisząc ;
Cytat:
Kierunkowskazy natomiast na postoju są niepotrzebne, więc nie ma potrzeby żeby działały. Nawet powinny być odłączone na wypadek gdybyś zapomniał ich wyłączyć. Po jakimś czasie rozładowały by akumulator
Wysłany: 2016-09-26, 17:17
Ale , ale . Wczoraj podczas porannej jazdy do kościoła migacze wcale nie zadziałały , nawet przy pracującym silniku . Więc chyba coś było źle . A dopiero przy jeździe z kościoła na cmentarz i z cmentarza do domu -
- migacze działały prawidłowo . Już nie wiem co o tym myśleć
Wysłany: 2016-09-27, 17:47
Dziś moja sanderka zaparkowała obok dustera ;
Kierowca tego dustera nie wiedział nawet czy kierunkowskazy u niego działają bez silnika czy nie . Powiedział mi tylko że dopiero to sprawdzi
Dziś moja sanderka zaparkowała obok dustera ;
[url=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7600ef622283.jpg]Obrazek[/url]
Kierowca tego dustera nie wiedział nawet czy kierunkowskazy u niego działają bez silnika czy nie . Powiedział mi tylko że dopiero to sprawdzi
U mnie Duster z 2012 roku oraz Sandero z 2014 - w obu przypadkach awaryjne działają nawet bez kluczyka w stacyjce.
Kuna no i u mnie w 4 roku użytkowania dopadła manetka kierunkowskazów. Tylko wprawdzie raz kierunkowskaz wyłączał mi światła bo teraz jest znowu ok ...... ale coś jest na rzeczy ..... do serwisu teraz jak jest ok to nie ma po co jechać ... pewnie spotka mnie to na wakacjach .... jak padnie na stałe
Ostatnio zmieniony przez kakus 2017-02-12, 18:00, w całości zmieniany 1 raz
Też tak miałem w citroenie i parę razy wymieniałem przełącznik zespolony. Nawet po pierwszym roku użytkowania. Regeneracja nie dawała długotrwałego efektu poprawnego działania. Tylko wymiana na nowy.
Czy ta dolegliwość dotycz tylko francuskich aut ?
pojawił się problem w moim aucie. Nie działają światła mijania. Na tym włączniku działa wszystko inne. Nie pojawia się ikonka na blacie i światła nie świecą, jak należy.
- Żarówki są sprawne
- Wszystkie bezpieczniki także(te pod maską i przy kierownicy)
co za tym idzie mam podejrzenie, że to włącznik świateł. Czy to dobry trop? Co jeszcze sprawdzić? Jaki może być koszt wymiany takiego włącznika?
Na 99% manetka ... zgłoś w serwisie , wymieniają na gwarancji ...
poprzedni właściciel nie robił przeglądów w ASO, więc o naprawie na gwarancji mogę zapomnieć... Dlatego martwię się, ile to będzie kosztowało własnymi siłami.
Miałem to tak samo, wymienili mi manetkę w ramach gwarancji.
Ty masz auto z 2015 roku, więc jeszcze powinna gwarancja obejmować (3 lata gwarancji).
Jedź do ASO i zorientuj się, czy naprawią Ci w ramach gwarancji?
Albo rozebranie i naprawa kabelka we własnym zakresie ....
Jeden tańszy przełącznik jest dla aut bez przednich świateł przeciwmgielnych (325 zł), drugi droższy jest dla aut ze światłami przeciwmgielnymi z przodu (345 zł).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum