Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-08-30, 09:19
Kolego mbar, specjalnie dla Ciebie w piątek zadzwoniłem sobie na infolinie Renault Polska odnośnie tych norm oleju. Na moje zapytanie odnośnie normy RN710 dla silnika Tce po konsultacji z działem technicznym dzisiaj dostałem odpowiedz, że bez problemu można używać olej spełniający normę RN710 dla silników benzynowych z turbiną.
Nawet po przeglądzie w ASO na etykiecie naklejonej na silnik wydrukowana jest jedynie norma RN z wykropkowanym miejscem na wpisanie dokładnie jakiej - w moim przypadku widnieje 1 czyli domniemam, że dotyczy to RN710.
Także z mojej strony to wszystko bo nie mam zamiaru się więcej "boksować".
Wysłany: 2016-09-13, 12:53 Wymiana oleju po 3000 km
Witajcie, czy w Dusterze (benzyna) konieczna jest wymiana oleju po 3000 km? Dziś dzwoniłem i dowiedziałem się, że wyjdzie całość 410 zł, więc trochę dużo i zastanawiam się czy poczekać do rocznego przeglądu czy faktycznie jechać na wymianę?
Model: Duster
Silnik: 1.0 ECo-G, był 1.6 SCe 115 4x4
Rocznik: 2024, był 2015
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Sie 2015 Posty: 320 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2016-09-13, 13:00
Niektórzy wymieniają, ale nie jest to konieczne.
Ja osobiście podarowałem sobie wymianę oleju i dopiero teraz przymierzają się do wymiany, czyli po roku.
Witaj kolego.
Ja taką wymianę zrobiłem i myślę, że wiele osób z forum Ci to poleci (choć pewno znajdą się tacy, którzy będą odradzać).
Ja tą wymianę zrobiłem w ASO na moich częściach (filtr i olej), więc zapłaciłem tylko za "robociznę" w ASO (łącznie wyszło mnie to koło 200 PLN).
ASO wpisało mi to w książkę serwisową i przybiło pieczątkę, jednak od razu ostrzegli, że nie upoważnia mnie to do przesunięcia terminu przeglądu zgodnie z harmonogramem.
Dla nich generalnie ta wymiana "nie ma znaczenia", czyli terminy i przebiegi z harmonogramu mnie obowiązują tak, jakby tej wymiany oleju nie było.
Według mnie nie można nic lepszego zrobić dla silnika swojego samochodu, jak tylko często wymieniać olej i filtry (oleju i powietrza).
Jeśli kupiłeś auto dla siebie, a nie na handel - to sugeruję zrobić tą wymianę oleju.
Ja na zachętę, żeby tą wymianę jednak przeprowadzić dostałem od dilera Voucher, który powoduje że zapłacę za to (na ich częściach) 290 zł, sami mi go dali bez proszenia się i jestem pewien że pojadę tą wymianę zrobić.
Jeśli poczujesz się lepiej to wymień - dla silnika nie ma to raczej większego znaczenia, pamiętaj że w naszych Dusterach jest benzynowy silnik nissana który jest raczej dopracowaną jednostką i taka wymiana oleju po przebiegu 3 tys nie ma sensu - ja nie robiłem wymiany - wymienię po roku. Jeśli przestrzegasz okresu docierania i nie katujesz auta to nic nie ma prawa się wydarzyć a filtr oleju wyłapie ewentualne opiłki. W samochodach służbowych też nie wymieniałem oleju po dotarciu a np Astra 1,9 cdti miała np: interwał co 30 tys... samochód później odkupiłem i jeździł w rodzinie do prawie 300 tys - nie zużywał oleju, pracował idealnie - warunek od nowości był użytkowany z głową.
Ok... Teoretycznie filtry mogę poszukać sam, olej w sumie nie wiem jaki kupić... Z drugiej strony dealer po zakupie ponoć założył mi konto (nie mam do dziś aktywacji) i już po zakupie auta mam tyle punktów, żeby wymienić żarówki za free, więc słabo to wygląda jak wydane 55 tys. zł przekłada się na darmową wymianę żarówek :)
Jeśli chciałbym kupić olej to jaki powinienem? Gość przez tel. wspominał też o uszczelkach? Napiszecie jaki komplet jest potrzebny do tej wymiany?
Auto kupiłem dla siebie, więc chciałbym aby pochodziło jak najdłużej bez problemów :)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-09-13, 18:37
nikt cię nie zmusza abyś to robił w aso i dał się obdzierać ze skóry, kup olej i filtr w sieci, podjedź do pierwszego lepszego przyzwoitego warsztatu i tam za 3-4 dychy zrobią ci to w 15 minut
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2016-09-13, 19:15
Dar1962 napisał/a:
nikt cię nie zmusza abyś to robił w aso i dał się obdzierać ze skóry, kup olej i filtr w sieci, podjedź do pierwszego lepszego przyzwoitego warsztatu i tam za 3-4 dychy zrobią ci to w 15 minut
Popieram 100%.
Rzeczy typu ponadprogramowa wymiana oleju nie trzeba robić w ASO. Namiary na oryginalne części podane na tacy, warsztat pewnie masz gdzie blisko. Na pewno nie zaszkodzi wcześniej wymienić olej, osobiście odpuściłem ten temat.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-09-13, 19:19
Ja mam co prawda silnik k4m ale robiłem tak jak pisali w instrukcji - co 2 lata lub 30 tyś - tak traktuję już drugi taki silnik - pierwszy póki co zrobił 250 tyś bez problemów, drugi - jak na razie 82 tyś - mam zamiar nim jeździć do śmierci technicznej - ale może silniki Nissana wymagają częstszej zmiany - zapytaj się na forum Nissana, tam powinni być ludzie którzy zrobili trochę km tymi silnikami od nowości. Oczywiście przy koszcie zakupu samochodu dodatkowa wymiana oleju to żaden koszt - mi się przede wszystkim nie chciało jechać do ASO - jak pisali że po dwóch latach to widać coś zrobili w fabryce że nie trzeba wymieniać po 3 tyś.
Dziś to zbytek luxusu. Ale jak chcesz to co za problem kupujesz filtr i olej. Zmieniasz sam to proste zadanie, jedyny problem to korek spustowy trochę nietypowy klucz.
ja nawet śmiem twierdzić że interwały serwisowe są zbyt duże , zużycie oleju zależy od warunków pracy .
Np niemcy wyznaczają sobie średnio 20 tyś km a ta sami firma daje w Rosji 10 tyś my jesteśmy po środku i mamy 15 .
Nie ma co się trzymać tych interwałów jak widzimy że olej nosi ślady zużycia to trzeba go wymieniać.
Również przy kupnie mojego Dustera sugerowano mi wymianę oleju po 3 tyś km. Jednak w innym ASO odwiedziono mnie od tej decyzji odsyłając do książki serwisowej auta, w której nic o tym zabiegu się nie wspomina. Powiedziano;... że lepiej te pieniądze na wakacje przeznaczyć i będę bardziej zadowolony...
Ale kto bogatemu zabroni.
_________________ mam suv-a...
Ostatnio zmieniony przez maro_1955 2016-09-15, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
Model: Sandero II
Silnik: 1,2 75km
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-10-08, 19:15
Część, nie mogłem znaleźć dokładnie jaki filtr i olej do Sandero 2 1,2 16V moglby ktoś mi pomoc jaki najlepszy, chcę zrobić wymianę oleju po 10 tys, nie jadąc do aso.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-10-08, 20:39
Abelos napisał/a:
Część, nie mogłem znaleźć dokładnie jaki filtr i olej do Sandero 2 1,2 16V moglby ktoś mi pomoc jaki najlepszy, chcę zrobić wymianę oleju po 10 tys, nie jadąc do aso.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum