Kupowałem w internecie ( wcześniej o tym pisałem parę postów wyżej i podawałem namiary).
Wymianę dokonał warsztat i już tam zgłaszałem pisk hamulców. Oni coś tam zrobili i na chwilę nie piszczały, ale po ok. 50-100 km znowu wrócił objaw. Zobaczę dalej jak będzie to wyglądało.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wyżej pisałem o piszczeniu nowych klocków hamulcowych.
Przejechałem już ponad 5 tys. od wymiany i nadal piszczały.
Wczoraj zgłosiłem reklamację i wymienili mi na inne klocki tym razem na ATE (wcześniej miałem TRW). I narazie ustały piski. Widocznie poprzednie klocki były feralne albo wadliwe lub podróbka.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-09-18, 21:28
Dlatego warto kupić oryginalne w znanym sklepie. W ddodatku te mniejsze są tez sporo tańsze od moich (mam z ESP kupowanym jako dodatek i mam te większe ). Co do konieczności kupna tego samego producenta tarcz i klocków to bez przesady - zwykłe stalowe tarcze to masowa odkuwka zamawiana w hucie aby taniej - skład stali raczej ten sam ważne by poprawnie zahartowari bo się zwichrują ...
Lajkonik, OK, to jestem ciekawy ile te klocki wytrzymają przebieg w tys.km...
Czy z tymi klockami dodają blaszki i śruby?
Czy jeszcze dodatkowo smarowałeś smarem miedzianym mimo tych blaszek?
Czy nie nie pylą się za bardzo?
Narazie serwis wymienił mi klocki w ramach reklamacji. Ale już przy nim byłem jak oni wymieniali i już wiem na przyszłość jak to robić. Jest to banalnie prosta czynność (a szczerze przyznam się, że jeszcze nigdy sam nie wymieniałem tych klocków )
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-10-09, 10:47
Świetny instruktaż.
Ode mnie parę słów:
Przy braku ścisku tłoczek można śmiało wcisnąć jakąś łyżką monterską/czy dużym kluczem zapierając się o zacisk, albo kawał płaskownika z otworem, przez to przełożona śruba z nakrętką i jazda
Jeśli chodzi o prowadnice, to unikałbym czyszczenia szczotką drucianą ( stalową ), tylko użył czegoś miękkiego. Ja osobiście używam do takich rzeczy włókna (chyba kokosowego) - do dostania w leroy-merlin.
I jeśli jest rant już na tarczy, to wg mnie jest dobrze go zjechać. Przez rant na tarczy nowe klocki dłużej się dopasowują do tarczy.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Klocki zawsze trzeba obejrzeć czy nie mają nadlewek z farby, ewentualnie nierówności spod stancy. I to zawsze trzeba zajechać. Dodatkowo zawsze trzeba sprawdzić czy klocki przesuwają się płynnie po jarznie a samo jarzmo nie ma wżerów. Prowadnice jak najbardziej można delikatnie posmarować specjalnym smarem, a stan gumek należy sprawdzić. Sam tłoczek też należy przed cofnięcie jeszcze trochę wysunąć i sprawdzić stan gumki osłonowej. Czasem sam tłoczek dobre jest parę razy wcisnąć i wysunąć. Dzięki temu nasmaruje się trochę. Do tego sam płyn najszybciej zużywa się przy samych tłoczkach. Przy regularnej wymianie co 2 lata, będzie OK ale w innym wypadku dobrze jest odpuścić odpowietrznik i przez niego wypchnąć płyn hamulcowy cofając tłoczek. Czasem leci niezłą zupa. Samą tarczę i klocki przemywamy przed montażem.
Wysłany: 2017-05-20, 17:23 Jakie klocki hamulcowe do Logana I gen
Siema. Nadszedł czas, kiedy to pierwszy raz trzeba wymienić klocki w moim Loganie. Alledrogo oferuje wiele różnych firm które dostarczają klocki do Daćki, i moje pytanie brzmi które będą najlepsze? Czy któryś producent robi wyraźnie lepsze klocki, czy tak samo jakościowo wychodzą najtańsze?
Do tico to wszystko jedno co się założyło.. :p a z innym samochodem pod tym względem nie miałem do czynienia.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1955 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-05-20, 22:40
Polecam kupić TRW lub ATE. W Thalii 1 która jest bliźniaczą konstrukcją Logana 1 miałem klocki hamulcowe tej firmy i były supr nic nie piszczały i bardzo dobrze hamowały. Teraz w Loganie II MCV również założyłem cały komplet na przednią oś marki TRW i wszystko jest w jak najlepszym porządku. W necie krążą informacje że podobno te klocki piszczą ale ja nigdy się z tym nie spotkałem. Na naszym forum dużo osób poleca firmę ATE, też bardzo dobra firma ale póki nie zawiodę się na TRW to ATE nie kupię :P
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-05-21, 06:09 Re: Jakie klocki hamulcowe do Logana I gen
Tomcik12 napisał/a:
Siema. Nadszedł czas, kiedy to pierwszy raz trzeba wymienić klocki w moim Loganie. Alledrogo oferuje wiele różnych firm które dostarczają klocki do Daćki, i moje pytanie brzmi które będą najlepsze? Czy któryś producent robi wyraźnie lepsze klocki, czy tak samo jakościowo wychodzą najtańsze?
Do tico to wszystko jedno co się założyło.. :p a z innym samochodem pod tym względem nie miałem do czynienia.
Z tego kiedyś ćwiczyłem wybór klocków nie jest taki oczywisty. Do loganów wkładali co najmniej dwa rodzaje, które nie były zamienne. Jest na ten temat duży wątek na tym forum. Katalogi bywają mylące. U mnie, dwa razy w serwisach okazywało się, że klocki zamówione przez serwis były nie takie i musieli zamawiać ponownie.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-05-21, 13:34 Re: Jakie klocki hamulcowe do Logana I gen
Tomcik12 napisał/a:
Jazeli nie jezdzisz extremalnie, jezdzisz po miescie powoli, nie na dlugich dystansach , to biez co pasuje roznicy nie uswiadczysz.
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-05-21, 16:06
No to jak szybko, dlugo, autostrady to pomysl o dobrej firmie, ale tez bez przesady.
Ja na ori zrobilem 95tys i jak zmienialem to tez kupilem ori i nie nazekam. robie dlugie trasy i szybko wiec chamulce czasami potrzebne.
Z tego kiedyś ćwiczyłem wybór klocków nie jest taki oczywisty. Do loganów wkładali co najmniej dwa rodzaje, które nie były zamienne.
Rozmawiałem na ten temat ze sprzedawcą jednego ze sklepów. Kazał mi skontaktować się ze sprzedawcą Dacii by namierzyć numer OEM klocków. Niestety, nawet w salonie mi nikt tego nie był w stanie podać.. Podał mi tylko numer OEM klocków, które ktoś wsadził w komputer przy wymianie w salonie. Nie wiem, czy mogę się sugerować tym numerem. Wg nich mam wsadzone klocki:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum