Koledzy zwracam się z uprzejmą prośbą o informację o pinologii złącza w dacii lodgy. Ponieważ dzisiaj samochody kradnie się poprzez podłączenie pod złącze postanowiłem pozamieniać piny, ale zastanowiło mnie to, że dacia na podłączone piny, które normalnie wg standardu obd2 nie powinny być wykorzystane. Stąd moje pytanie, może ktoś zna rozpiskę pinów? U mnie podłączony jest 1, 3,4,5, 11,12,13.
Chłopie lodówka nie jest produkowana przez szmelcwagena. Nie kradnie się tak prostego auta przez OBD. Zapinasz odblokowane ECU i odjazd. https://goo.gl/images/cSMxVx
Niezupełnie. Zmienię wtyczkę np. na DB9 i zrobię sobie przejściówkę na EOBD, którą będę podpinał jadąc do serwisu. Zresztą z żadnym autem do serwisu na przeglądy nie jeździłem, to i pewnie z tym też nie będę jeździł. Wracając do wypowiedzi kolegi wyżej odnośnie tego, że tych aut nie kradnie się przez złącze........ to pozostaje chyba tylko przerwać gdzieś przewód czujnika położenia wału, bo bez niego nie odpali choćby nie wiem jak był przerobiony sterownik. Mylę się czy nie?
Nie tylko, ale i możesz odłączyć pompę paliwa - jest elektryczna. Jest wiele sposobów unieruchamiania auta, to zależy od pomysłowości właściciela pojazdu.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Dokładnie to co wyżej. Widzę że na czytałeś się tego i tam tego. Tyle że nie masz doświadczenia w temacie nie wiedząc co z czym się je ani do jakiego sterownika to przypisać. I jaki konsekwencje są super skutecznych i bankowych pomysłów.
Wiesz że są silniki które uruchomisz pomimo braku CPS.
Kolego kali więc bądź łaskaw mnie oświecić bo jak dotąd, to poza błędami ortograficznymi wniosłeś tyle: "Ingerencja w CPS, nie jest dobrym pomysłem", co z tego wynika? Nic bo nie napisałeś dlaczego. Ale idźmy dalej: "Tyle że nie masz doświadczenia w temacie nie wiedząc co z czym się je ani do jakiego sterownika to przypisać. I jaki konsekwencje są super skutecznych i bankowych pomysłów" - więc jakie są konsekwencje wypięcia czujnika położenia wału ? Nadmienię, że o wywaleniu checka wiem. Pójdźmy dalej: "Jeśli ma to co w opisie, to odcięcie pompy paliwa nic nie da. Ale są inne metody." - znów pytam jakie to metody i czemu odcięcie pompy nic nie da? Moja teoria jest tak... wierzysz w to, że samochód pobiera energię z kosmosu i pojedzie bez paliwa! :)
Więc teraz już zakończ wywody na temat tego jaki to jestem tępy i nie wiem jaki czujnik do jakiego sterownika, bo nie na tym polega forum, tylko odpowiedz rzetelnie albo wcale. Chcesz się uczyć wartościowych odpowiedzi, poczytaj moje posty na elektrodzie "janek11389", żaden nie zamyka tematu w zdaniu "tak się nie da", a mam jedyne kilka tysięcy postów więcej od Ciebie, a ludzi którym pomogłem kilkuset. Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na uzupełnienie powyższych postów o fachowe informacje.
Ostatnio zmieniony przez micik 2016-10-27, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
Słuchaj nikt ci nie wciska jaki jesteś tempy. Tylko ty tak sobie do pisałeś. Co może się stać odcinając ten czy tamten czujnik można się dowiedzieć czytają trochę internet. Więc sensu nie widzę powielania tych informacji.
Zasada jest prosta odcinasz zasilanie i to tego co jest zabezpieczone bezpiecznikiem. Tak jest najbezpieczniej, czyli żaden czujnik. Skoro jesteś na elece to napisz w dziale zabezpieczenia samochody i kotś ci napewno odpowie. Dodatkowo zawsze możesz się skontaktować na PW z moderatora mi działu zabezpieczenia którzy mają swoje warsztaty i świadczą takie usługi.
Ja jak coś potrzebuje to dzwonię oni coś potrzebują dzwonią do mnie. . I tak się kręcić. Najciekawsze przypadki są omawiane tutaj
http://www.elektroda.pl/r...1fb0365cf48666e
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum