Wziąłeś zwykłe radio z BT i coś takiego się wyświetliło?
To pozostaje wizyta w ASO i podłączenie do CLIP-a ( nie wiem jakie to są stawki)
Chyba że znasz kogoś z klonem CLIP-a i zrobi Ci to za darmo.
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-10-06, 18:04
WooojaS napisał/a:
Inne radia pajnonerów i alpajnów mają swój dizajn i niestety mogą zmienić własciela bez mojej zgody, a fabryczne jak AGC jest na tyle proste ze nie kusi oka.
Jak radio ktore ma podlaczone jedynie zasilanie i glosniki moze byc widziane przez clipa?
Zależy gdzie się podłączy owego CLIP-a - jeśli do OBD, to radio oczywiście nie może być widziane, ale do urządzeń diagnostycznych istnieją dodatkowe przejściówki, którymi można się podłączyć bezpośrednio do różnych urządzeń, np do radia.
Ok, na dniach podlacze mu piny can'owe. Mam nadzieje ze dostane gdzies piny do wtyczki radia. A jest tam jeszcze pin prędkości - do automatycznego podglasniania - to chyba z uch by bylo trzeba wziąść?
A ddt by nic nie zobaczyl?
Rozpiska pinout nie do konca jest zgodna z agc. Spójrzcie na adapter iso a radio (zasilanie jest obok siebie) a w rozpisce jest jedno nad drugim. Can podlaczylem ale czy zadziala to nie wiem...
Tak wiec. Clip go nie zobaczył.
ASO - wg nich nie mam Can'a w aucie i nawet gdyby je uaktywnili to radio po Canie bedzie sie pytalo o vin auta, otrzyma inny niz zna i odmowa.... Cos mi tu nie pasuje...
Ostatnio zmieniony przez WooojaS 2016-10-20, 09:31, w całości zmieniany 2 razy
Natomiast to dostępne w sprzedaży adaptery (jeśli miałeś na myśli właśnie gotowe przelotki) nie zawsze są zgodne - trzeba wtedy w nich zmienić podłączenia wg rozpiski.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-10-20, 12:00, w całości zmieniany 1 raz
Witam. Po dlugich bojach udalo się. Adapter z allegro mimo iz zasilal radio to zle byl zrobiony. Zamieniony acc z bat, acc nie w acc wake up tylko gdzoes indziej. Pozniej sprawdze dokładniej co gdzoe poprzekladac. Co do radia - tylko modyfikowanie wsadu pozwala je uruchomić. Gdyby ktos je chciał do siebie włożyć to moge mu przerobić je by działało. Samo radio jak na razie dziala genialnie, bt i usb daja rade. Na dniach wepne mikrofon i manetke.
Moje bylo sprawne, ale: pomimo poprawnego podlaczenia do can'a, clip v153 nie widzial radia wpinajac sie w obd. ASO stwierdziło ze nie mam can'a i technologie sa na tyle rozne nie ma oocji by oni to zrobili. Podobno radio po can'ie pyta sie komputer wtrysku o VIN.
Technik (nieznaną mi dokładnie metoda) wylaczyl w eepromie blokade i radio nawet o pin nie pyta. Jak i co dokładnie to niestety nie wiem.
Pytanie - jak to jest z tym can'em u mnie - jest, nie jest czy ocb?
A u reszty osob - nowsze auta to i moze can pelniejszy. Nie wiem.
Twoje auto właściwie ma CAN, ale to bez znaczenia, normalnie te radia go nie używają, więc zadziałałyby w jeszcze starszych autach niż Twoje, zupełnie bez multipleksu.
Skoro jednak radio wyświetlało "Connect diag tool", zamiast wyłącznie zwykłego pytania o PIN, to musiało być z nim coś nie halo - choćby tylko konfiguracja.
Być może radio w masterze było ustawione, żeby meldować się przez CAN, ale jak widać jest to pierwszy taki przypadek na forum - wszystkie pozostałe radia były zabezpieczone wyłącznie PIN-em i działały od razu po poprawnym podłączeniu zasilania i głośników. W dowolnie starej dacii, w żadnym z modeli instalacja radiowa nie korzysta z CAN.
Fachowość sprzedawców naprawdę nie jest żadnym argumentem za czymkolwiek...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum