Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.3 TCE 150
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2016 Posty: 204 Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-12-07, 23:16
W końcu moja Daćka po nieco ponad 8 tysiącach doczeka się pierwszej w swoim życiu zmiany oleju i filtrów oleju i kabinowego - ale dopiero w poniedziałek - myślę, że to dobry moment, bo raz, że silnik już ułożony, a szkoda czekać do maja z tą wymianą a w międzyczasie wymienię ten kabinowy, śmierdzący filterek - zaproponowano mi za wymianę i części niecałe 200 zł w SKP specjalizującej się w Renaultach Chyba dobry pomysł z olejem, zamiast czekać do maja na przegląd gwarancyjny? Wiem, że mogłem to zrobić wcześniej, ale jakoś nie było kiedy
Możesz teraz wymieniać olej, możesz wymienić w maju i tak nic się nie stanie.
Ja wymieniłem pierwszy raz olej przy 20 tys. km. i nadal hula..... Teraz mamy nowoczesne silniki i nowe technologie, a oleje są już nowszej generacji niż w latach 70, gdzie najczęściej były to oleje mineralne co wymagały częstej wymiany oleju. Silniki są teraz robione w nowej technologi i są dokładniejsze niż dawniej gdzie robiono na prymitywnych tokarkach....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-12-08, 14:07
arekkozuch napisał/a:
Chyba dobry pomysł z olejem, zamiast czekać do maja na przegląd gwarancyjny?
Jak dla mnie chybiony - jak już chciałeś to raczej przy przebiegu 2-3 tysięcy. I co za kilka miesięcy znowu będziesz wymieniał filtr kabinowy przy przeglądzie. Ale jak już się uprzesz to rzeczywiscie cena - 200 zł za robociznę wraz z dwoma filtrami i olejem atrakcyjna. Oby tylko rzeczywiście wyienili ten olej
Wysłany: 2017-03-28, 21:05
Dacia dzisiaj trafiła na sprawdzenie stanu zdrowia, bo coś jej rezonowało przy zamknięciu drzwi, coś przy mokrej nawierzchni piszczało, czasem wsteczny nie wchodzi tak jak powinien i śmierdziała klima trochę, więc pan serwisant się nią zaopiekował i:
a) poprawiona termiczna osłona wydechu
b) wyczyszczenie zacisków, klocków, jarzma
c) TTTM - wsteczny jest niesynchronizowany - "normalna charakterystyka pracy biegu wstecznego"
d) Odgrzybienie klimatyzacji.
Czas operacji to około 1h 30 min, pacjent wypisany tego samego dnia do domu w stanie bardzo dobrym
Mała refleksja - gdzie ja zrobiłem te 13154 km w ciągu 10 miesięcy?
U mnie też tak samo, mam do pracy 10 km w jedną stronę, a jeszcze jakiś wypad załatwić sprawy, a tu zboczenie z trasy do domu po zakupy, a to jakiś wyjazd i tak nazbiera się tyle km, że ani się nie obejrzysz, a na blacie masz tyle nawiniętych tys.km.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2017-05-13, 17:16
No i pierwszy roczek użytkowania za nami Dzisiaj byłem na przeglądzie i oprócz uszczelki wygryzionej przez kunę innych uwag nie znaleziono. Dodatkowo podkręcili mi ręczny tak, że łapie na 2 ząbku
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2017-05-13, 19:26
arekkozuch napisał/a:
Koszt (na swoich częściach) 347.11 brutto.
Koszt całościowy czy tylko sama robocizna?
A za to odgrzybianie klimatyzacji coś płaciłeś?
U mnie ten wsteczny też tak czasami dziwnie wchodzi, że trzeba go poprawiać
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-05-14, 14:01
Tak, w internetowym sklepie. Do Twojego silnika można zamówić gotowy zestaw serwisowy - jest tam wszystko co potrzebne na pierwszy przegląd http://www.renault-czesci...,227,1535).aspx . Nie pamiętam jak długo czekałem dokładnie, parę dni im zeszło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum