Zaworka, który zamyka dopływ LPG. Jest on pod klapką na butli.
Potem trzeba wypalić gaz, który znajduje się w przewodach instalacji.
A dopiero potem możesz mówić, że jeździsz na benzynie.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-12-03, 16:00
grapess napisał/a:
P0304 i P0314
Wypadanie zapłonów, to samo co miałem w chevym. Najczęściej oznacza to zużycie, uszkodzenie listwy wtryskowej LPG. Jeśli masz gwarancje powinni ją wymienić na gwarancji.
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-12-03, 16:05
grapess napisał/a:
Jak to jest możliwe, że błędy występują sporadycznie?
Po prostu co jakiś czas, w jakichś niesprzyjających warunkach listwa nie podaje odpowiedniej dawki LPG do wtryskiwacza i mieszanka się nie zapala. Wtedy czujnik wykrywa błąd. Może się to objawiać lekkim szarpnięciem, ale nie musi. W chevym dało się wyczuć szarpnięcie w takim przypadku, występowało zazwyczaj w momencie, gdy np. jechało się przez pewien czas bez naciskania gazu (z lekkiej górki) i potem się ten gaz delikatnie wcisnęło.
w Lodgy, jako że auto jest dużo bardziej masywne, może to nie być wyczuwalne.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-12-03, 16:06, w całości zmieniany 1 raz
Poza miganiem kontrolki nie ma innych objawów. Samochód jeździ OK.
Obawiam się, że masz rację i jest to wina LPG.
Czy jest możliwość podpięcia czegoś do sterownika LPG, żeby sprawdzić błędy?
Oczywiście o ile są tam rejestrowane.
Ostatnio zmieniony przez grapess 2016-12-03, 19:18, w całości zmieniany 1 raz
LPG to tzw. kit do Lodgy, ale nie jest to montaż fabryczny tylko montowany w ASO.
Miałem już kłopoty z LPG, które objawiały się świeceniem tej kontrolki.
Wtedy było to świecenie ciągłe, teraz mruga czasami.
Ostatnio zmieniony przez grapess 2016-12-03, 19:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2016-12-03, 20:30
Niestety nie wiem czy domowym sposobem można coś podpiąć pod sterownik LPG i czy gromadzi on jakieś błędy. Natomiast czy wina leży po stronie LPG w miarę łatwo się przekonać: Prawdopodobnie masz możliwość wyłączenia instalacji LPG? Jeśli kontrolka zgasła i się nie pali, wyłącz całkowicie instalację LPG zanim uruchomisz silnik. Przejedź kilkadziesiąt albo i sto km tylko na benzynie i zobaczysz czy się kontrolka zapali. (nie musi być w jeden dzień, po prostu normalnie używaj auta). Jeśli kontrolka się zapali to wiadomo, że wina nie jest po stronie gazu. Jeśli się nie zapali, to włącz LPG i znów normalnie używaj auta. Pewnie kontrolka się zapali po kilkunastu czy kilkudziesięciu km.
Lza, znowu te twoje najlepsze rady...... Nie wiem skąd się biorą. Sterownik LPG jest protezą na ECU. I to taką że ECU nawet nie wie o jej istnieniu. Błędy pokazuje ECU silnika bo to on wszystkim steruje. A zgaszona kontrolka wcale nie świadczy o tym że silnik nie dostaje gazu. Tylko zakręceni zaworu na butli jak napisał mbar, i najważniejsze........wyjeżdzenie gazu z układu to gwarantuje.
Co prawda w tym wypadku przecieki gazu nie są problemem tylko jeden z wtrysków jest zaklejony i nie ma pełnej wydajności. Po mieście tego za bardzo nie widać oprócz słabszej dynamiki auta. Ale wystarczy go zabutować na drodze szybkiego ruchu i wyjdzie.
Sterownik LPG oczywiście gromadzi błędy, ale swoje błędy dotyczące tylko instalacji LPG. A ta jest w jego mniemaniu sprawna. Tabela błędów jest uboga.A w razie awarii komponętów
przechodzi na PB.
Dalej nie wiemy czy masz gwarancję ?? Jak tak to jedź niech naprawiają.
Czy błędy powoduje LPG czy na Pb też je masz - pisane było jak to sprawdzić. Zrób to.
Jeśli tylko LPG powoduje błąd to:
Jaki masz przebieg na LPG i czy były wymieniane wtryskiwacze.
Jaką masz instalację - Landi Renzo??
Jak tak to na 90 % wtryskiwacze :) MED.
Masz 2 opcje wymiana na nowe wszystkich i po kłopocie - opcja lamerska ;) Robisz to samemu w 10 minut. Koszt tylko zakupu wtrysków tu mają za 500zł co jest ceną bardzo dobrą: http://allegro.pl/listwa-...6585465711.html
Normalnie za 1 wtryskiwacz chcą ponad 170 zł.
Ale masz nowe na gwarancji.
Bądź próba naprawy wtryskiwaczy - wymaga trochę wiedzy i zacięcia sprzętu -
Czyszczenie wszystkich, samemu bądź w specjalistycznym warsztacie.
Jak to nie da rezultatu to szukanie winowajcy - czyli który niedomaga i wymiana go na używany o podobnym zużyciu jak te 3 pozostałe. Nie jest to łatwe ale do zrobienia.
Samochód jest jeszcze na gwarancji. Jeszcze parę miesięcy ale jest.
Co do testów, to sprawa nie wygląda tak prosto.
Błąd występuje sporadycznie i mruganie trwa kilka sekund.
Wczoraj jeździłem tylko na benzynie, mrugania nie było.
Marka: Dacia Duster
Model: Urban Explorer
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-12-14, 16:42
Też mi sie dziś zaświeciła kontrolka układu oczyszczania spalin w Draculi rocznik 2016. Świeci się na żółto, bez "stop" w środku, nie mam lpg. Miła pani pod nr assistance powiedziała żebym podskoczył do serwisu i mogę tak jeździć wizyta w poniedziałek dopiero więc zobaczymy czy nie wskoczy ten "stop". Gaszenie i odpalanie ponowne nic nie pomogło. Paliwo lane na auchan od początku 95 i żadnych problemów nie było. Może doleję 98? No chyba że to świece/kable/sonda lambda/itd. to nic nie da.
Ostatnio zmieniony przez thrak 2016-12-14, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2016-12-17, 21:40
Wizyta a aso umówiona na poniedziałek, dziś zalałem pół baku na statoil tej zimowej ich 3% więcej coś tam coś tam 95 generalnie też ale jakaś lepsza. Kilka km przejechane i kontrolka zgasła morał, waha na Auchan jakaś lewa ostatnimi czasy bo to po zalaniu u nich mi wyskoczyła zaświeciła się.
Ostatnio zmieniony przez thrak 2016-12-17, 21:41, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2016-12-18, 20:47
Pomówienie od kiedy kupiłem Draculę leję na auchan i nagle zaświeciła mi się ta kontrolka. Dokładnie to zasugerował mi przez telefon pan z serwisu jak pytałem jakie mogą być przyczyny - słaba jakość paliwa. Zobaczymy co wyskoczy z kompa jak podepną.
Ostatnio zmieniony przez thrak 2016-12-18, 20:48, w całości zmieniany 1 raz
To poczytaj od początku. Wielu się zapaliła i nie z powodu paliwa. A teraz zajrzyj do kodów usterek i wskaż ten związany z jakością paliwa na auchanie.
Wysłany: 2016-12-20, 11:50
Czytałem wątek od początku. Większości ta kontrolka zapalała się w autach z LPG której nie mam. W serwisie powiedzieli że sonda Lambda... Pewnie taki błąd im wywaliło i wymieniają od razu. W samochodzie z przebiegiem ok 5 tys. km pada sonda??? Peszek Popytałem znajomych i zazwyczaj po zalaniu na jakiejś dziwnej stacji zaczynała się akcja z kontrolką, szarpaniem, falowanie obrotów itd.
Ostatnio zmieniony przez thrak 2016-12-20, 11:56, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum