Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Matylda
Autor Wiadomość
eplus 
koneser ;)



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 2202
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2016-12-20, 21:16   

Wyrywasz tym zęby? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 263 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15331
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-20, 21:48   

Oczywiście wręcz przeciwnie.
 
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 1926
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-20, 23:35   

A jakiej średnicy to obciska/zaciska czy tez całuje ?
I czy końcówki konektorowe obrabia?
Bo jeśli tak to chętnie bym pożyczył na kilka godzin/dni bo muszę chyba ze 40 konektorów zarobić na kablach a to nie moja bajka
_________________
www.facebook.com/mediapik/
 
bebe 
Junior Admin
Major Major Major Major



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 2428
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 01:53   

Dzięki za ofertę pomocy, jednak sytuacja jest nie do uratowania. :D

Stwierdziłem, że dzisiaj się uda. :] Zrobiłem wzmacniaczowi mikrofonu piękną obudowę z pudełka po tiktakach i pojechałem do ciepłego garażu walczyć z materią. :) Mikrofon po dolutowaniu dwóch metrów kabla działał jak złoto, więc zacząłem od upchnięcia ładnie mikrofonu i kabla.

Potem nie włożyłem radia. :) Okazało się bowiem, że radio jest za duże, albo kieszeń w starym Loganie za mała, no tak czy inaczej - radio się nie mieści i co nam pan teraz zrobi. :> Konkretnie to nie mieści się ta śruba z gumowym czymś na plecach radia - jest za długa o jakiś 1 cm. Nie zastanawiając się długo, a właściwie wcale :> , wyrzeźbiłem szcyzorykiem dziurkę w plecach kieszeni i radio wlazło, zajęło mi to jedynie jakieś 300 lat. :> Posprawdzałem jeszcze raz wszystko, pokonfigurowałem, pograłem sobie muzyczką i ruszyłem na parking pod domem.

I w tym momencie radio zdechło. :( Znaczy, wyglądało, jakby działało dalej, ale muzyka scichła, za to w głośnikach pojawił się cichy szum, coś jak niedostrojone radio. Macki mi opadły. :( Parę razy zdarzyło się, że radio zaczynało grać, po czym przestawało znowu. Stanąłem na parkingu. Radio zaczęło grać. Ruszyłem - przestało. Stanąłem - zaczęło. Na próbę dodałem gazu na luzie - i radio przestało grać. :O Załamany z deczka poszłem (nie "poszedłem" tylko "poszłem", bo miałem blisko :> ) do domu, ale coś mnie tknęło i wróciłem do samochodu sprawdzić jedną rzecz. :> Włączyłem mianowicie sam prund, radio zagrało, a ja wtedy zacząłem wyć do mikrofonu - i radio zgasło. :D Okazuje się, że jak mikrofon ma na stałe zasilanie (a ma, bo przecież musiałem mu dać 12 V z boku), to działa cały czas, a konkretnie - kiedy radio wykryje sygnał w mikrofonie, nawet jeśli nie jest prowadzona rozmowa przez BT ani nawet włączony BT, automagicznie wycisza radio. :D Po co robi coś takiego - nie dowiemy się nigdy. :D (Ten tajemniczy szum to był ryk silników. ;)

Teraz jedyne, co mi przychodzi do głowy, to zapalić świeczkę przed jakimiś warsztatem car audio. :] Po prostu nie mamy pojęcia, przez co ci ludzie przechodzą. :> Cześć im i chałwa na wieki. :]

Wyjścia widzę dwa:
  1. pójść na łatwiznę i kupić oryginalny mikrofon zasilany 2,8 V i podłączyć go konfesjonalnie, oczywiście sztukując kable i kombinując wściekle, gdzie go niby umieścić. W dodatku zdania co do jakości dźwięku zbieranego przez ten mikrofon są podzielone. :/
  2. kupić przekaźnik i włożyć go do pudełka po tiktakach, w sumie zasilanie i wszystko potrzebne już tam jest. :)
Niestety dyskusja jest czysto teoretyczna, bo i tak nie mam tzw. wyjmaków żeby w ogóle to radio teraz wyjąć, poza tym i tak przed świętami nie zdążę doktoryzować się z przekaźników i kupić odpowiedni. :/

Korzystając jednak z ciepłego garażu wymieniłem sobie wszystkie wycieraczki, w tym, po raz pierwszy po sześciu latach - tylną. :]

Radio jak radio:


Mikrofon:


Ogarnąłem wreszcie naklejki zlotowe:



Gdyby ktoś jeszcze pół roku temu powiedział mi, że będę kibicował czemukolwiek innemu niż oddziały prewencji, zabiłbym go śmiechem. :D
_________________

 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 263 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15331
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 02:17   

bebe napisał/a:
wycisza radio

Nie wiem, co wyście tam nakręcili, Kopernik, ale ja też mam mikrofon na 12 V i u mnie nie wycisza...
 
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 263 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15331
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 02:18   

jas_pik napisał/a:
jakiej średnicy to obciska/zaciska czy tez całuje ?

Sprawdzę rano.
 
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 86KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 23 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3002
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 09:37   

a ja chyba mam "wyjmaki" czy jak to się zwie , do radyja w dacii,
w razie czego moge uzyczyc bezproblemowo , ale jeszcze musze sprawdzic na 100% czy jeszcze mam :roll:
 
bebe 
Junior Admin
Major Major Major Major



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 2428
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 12:55   

laisar napisał/a:
bebe napisał/a:
wycisza radio

Nie wiem, co wyście tam nakręcili, Kopernik, ale ja też mam mikrofon na 12 V i u mnie nie wycisza...

Zaraz, i radio też masz to samo? No to jak nie Dźwiedź, to nie wiem. :/

Mikrofon podłączyłem następująco:
+12: pin 5 (BAT) z wtyczki 12PIN
GND: pin 19 (MIC_GND) z wtyczki 24PIN
SIG: pin 7 (MIC_SIG) z wtyczki 24PIN

Nie wiem, co tu można popsuć. ;)

Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to jakaś bardzo magiczna opcja w ustawieniach serwisowych radia. Nie pamiętam już, co tam było, ale jak chciałem w którymś menu pogrzebać głębiej, to radio krzyknęło "connect USB" czy jakoś, więc w sumie nie wiem. Zadzwoniłbym do ASO, ale marne szanse, że dowiem się od nich czegoś konkretnego. :/
_________________

 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 263 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15331
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 16:25   

jas_pik napisał/a:
jakiej średnicy to obciska/zaciska

1. AWG 21-30 + 18-22.

2. 0,5-1 mm + 1,5-2,5 mm + 4-6 mm.

bebe napisał/a:
radio też masz to samo?

Tak, tylko bez CeDe.

bebe napisał/a:
Mikrofon podłączyłem następująco:
+12: pin 5 (BAT) z wtyczki 12PIN

Ja chyba zgodnie z rozpiską, czyli pin 8 we wtyczce 24 ścieżkowej...
 
 
bebe 
Junior Admin
Major Major Major Major



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 2428
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 17:13   

laisar napisał/a:
Ja chyba zgodnie z rozpiską, czyli pin 8 we wtyczce 24 ścieżkowej...

...no to nie masz mikrofonu zasilanego 12 V, chyba, że Twój wariant radia akurat takie napięcie podaje na pinie 8. U mnie na tym pinie pojawiało się napięcie 2,8 V, co okazało się niewystarczające do zasilenia mikrofonu, stąd kombinacja alpejska z ciągnięciem druta :> z pinu 5 we wtyczce 12PIN.

Dlatego własnie u Ciebie działa - bo radio podaje napięcie na pinie 8 nie cały czas, a dopiero wtedy, kiedy mikrofon jest potrzebny. Ja właśnie kombinuję nad przekaźnikiem sterowanym 3 V, który będzie podłączony do pinu 8/24, i tą metodą będzie włączał zasilanie z pinu 5/12.
_________________

 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 71 razy
Wiek: 42
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6741
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-12-21, 18:49   

A może na tym pinie 8 pojawia się 12V gdy odbierzesz połączenie.
 
 
bebe 
Junior Admin
Major Major Major Major



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 2428
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 20:59   

Marek1603 napisał/a:
A może na tym pinie 8 pojawia się 12V gdy odbierzesz połączenie.

Też o tym pomyślałem, ale nie pojawia się, bo mikrofon podłączony do pinu 8 nie działał.

W ogóle problem jest złożońszy niż myślałem. :/

Przekaźnik nic nie da, a przynajmniej nie taki sterowany 3 V, bo tam jest cały czas 3 V, więc się zewrze. Nie wiem, jakie napięcie jest podczas rozmowy przez zestaw głośnomówiący. Jeżeli napięcie się nie zmieni, to jestem w czarnej pupie. :|

Pobawiłem się menu serwisowym.

W menu Monitor wszystko wygląda ok, ale stoi w nim "MIC NG" i nie mam pomysłu, co może znaczyć owo "NG".

W menu Faults stoi jak wół "OPEN MIC", i tu upatrywałbym problemu.

Przy próbie wejście w "Unit Config" pojawia się komunikat "Connect USB key", ale chyba to musi być jakiś specjalny key, bo USB z bajkami Majki nie zadziałał. :>

Wydaje mi się, że jedyna opcja to ASO i jakiś mistrz od radiów, albo przynajmniej ktoś z serwisówką do tego radia i owym tajemniczym "USB key".
_________________

 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 1926
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-21, 21:11   

A mówiłem weź MN :)
Ale wtedy nie byłoby takiego długiego opisu walk i bojów, bitew przegranych i jeszcze nie wygranych oraz ewentualnego przyjmowania zakładów kto w tej wojnie wygra a kto polegnie .
Na razie fajnie się czyta - zobaczymy jako wynik tej wojny światów będzie za rok ( tzw za dwa tygodnie bo to będzie już nowy )
_________________
www.facebook.com/mediapik/
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 263 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15331
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-22, 22:05   

bebe napisał/a:
nie masz mikrofonu zasilanego 12 V

Mam - dokładnie ten: http://www.eltrox.pl/modul-fonii-sm-1-plug.html - więc chyba nie zadziałałby na 2,8 V...

Sprawdzę to podłączenie w mitycznej wolnej chwili <;

jas_pik napisał/a:
mówiłem weź MN

Ale na co komu taki kloc jak nie potrzebuje navi? U mnie to całe dełu classic ruszyło za pierwszą próbą, więc węszę jakiś spiseg.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-12-22, 22:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bebe 
Junior Admin
Major Major Major Major



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 2428
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-22, 22:11   

laisar napisał/a:
bebe napisał/a:
nie masz mikrofonu zasilanego 12 V

Mam - dokładnie ten: http://www.eltrox.pl/modul-fonii-sm-1-plug.html - więc chyba nie zadziałałby na 2,8 V...

No nie, jeżeli ten mikrofon działa, to z kolei znaczy, że Twoje radio jednak podaje 12 V. Moje ewidentne nie - a jeszcze mój mikrofon teoretycznie działa na zakresie napięć 6-24 V.

Edit: chyba pomyliłem mój mikrofon z mikrofonem z Allegro, mój chyba bangla tylko na 12 V.
_________________

Ostatnio zmieniony przez bebe 2016-12-22, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 1926
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-22, 22:29   

laisar napisał/a:
więc węszę jakiś spiseg.

Tak przewrotni windziarze napadli biednego linuxiarza który nie może dać sobie rady z bezsystemowcem :mrgreen:
_________________
www.facebook.com/mediapik/
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2016-12-22, 22:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne