Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Zdecydowałem się na wymianę oleju - "po docieraniu" przy przebiegu 3400 km.
Przy okazji zgłosiłem obecność stuków przy pokonywaniu hopków - w ramach gwarancji założono wytłumienie na sprężyny - a co to takiego - a mianowicie na górne zwoje sprężyny przedniej założyli węża gumowego - efekt stuki ustąpiły. Przypomniałem sobie ten motyw jeszcze z ojca Dacii 1300 ale on zakładał węża na tylne sprężyny, żeby nie "siadała" przy dużym obciążeniu bagażnika.
Drugą sprawę jaką zgłosiłem to kwestia klimatyzacji, a mianowicie na wolnych obrotach sprężarka załącza się na kilkadziesiąt sekund, potem wyłącza i tak w kółko (pomimo to chłodzi dobrze). Podłączyli klimatyzację do urządzonka - odessali 510 g czynnika ileś tam oleju i ponownie załadowali 510 gram, ponoć tak ma być i zgadza się to z tabelką przygotowaną prze Laisar-a, ciśnienia też są ok. Objaw jest wkurzający, bo ani w MCV, ani w Sandero tak się nie działo. Niestety "przebicie" klimy nic nie dało, mam dalej obserwować. Gdzieś na forum czytałem, że ktoś też tak ma, ciekaw jestem czy tak ma być.
Gdzieś na forum czytałem, że ktoś też tak ma, ciekaw jestem czy tak ma być.
Ja też mam taki objaw w swojej Lodgy, ale mnie on jakoś mocno nie wkurza :) może dlatego, że rzadko stoję na postoju z uruchomionym autem :)
z tymi gumami na sprężyny to jadę właśnie dzisiaj jestem umówiony w ASO:) widać, że Lodgy ma swoje przypadłości, być może takie wady wieku dziecięcego.
- założone "węże" na końcówki sprężyn w przednim zawieszeniu - eliminacja stuków przy pokonywaniu "śpiących policjantów",
- przeprogramowane ECU - miałem problemy przy zapalaniu w gorące dni, gdy postała na słońcu,
średnie spalanie liczone od początku eksploatacji 6,91l/100km.
Ogólnie jest ok, choć jeszcze do pełni szczęścia przydałby się nowy soft do klimy, która choć chłodzi ok, to jej przerywane działanie potrafi czasem wytrącać człowieka z równowagi, a może nowo wgrany soft coś zmienił również w tej kwestii, wgrywany był pod koniec września i niestety nie było okazji przetestować klimy.
Domyślam się, że instalację LPG dokładałeś w ASO?
Jeśli tak, bo jaki koszt? Zastanawiam się nad gazem.
Instalkę montowałem poza ASO. Cena - zdecydowanie taniej niż w ASO, ale drożej niż u większości monterów, bo wybrałem dość drogi zakład montujący, ale ponoć porządnie wykonujący swoją robotę.
W Sandero mam zamontowane Landi Renzo Omegas przez ASO, ogólnie nie ma z nią problemów, jednakże wtryskiwacze MED są okrutnie głośne, klekotają jak w dieslu, a w Lodzi Barracud praktycznie nie słychać.
Mam już za sobą 57000 km.
Jako, że za parę dni wybieram się na wakacje to ciut wcześniej wykonałem przegląd.
W ASO:
- wymiana oleju,
- wymiana filtra oleju
- ogólnie bez zastrzeżeń.
U gazowników:
- wymiana filtra fazy lotnej,
- wymiana filtra fazy ciekłej,
- ogólnie ok, bez konieczności korekty ustawień sterownika LPG.
Na SKP:
- okazało się, że mam rozjechaną zbieżność (7mm) na tyle, że niestety trochę ścięło mi opony od wewnątrz.
- zbieżność podregulowana.
Zmieniłem koła przód z tyłem.
Co ciekawe w ASO nic nie wspomnieli o ściętych oponach z przodu, a po podniesieniu samochodu, było to widać gołym okiem - różnica około 2mm (pomiędzy wewnętrzną a zewnętrzną powierzchnią bieżnika) i jak tu ufać rzetelności przeglądów w ASO.
Niestety musiałem wymienić przewody zapłonowe, w wilgotne dni po odpaleniu jakoś nierówno pracował silnik, wieczorem popsikałem spryskiwaczem na przewody i ukazała się pięknie rozświetlona "choineczka".
Założyłem przewody NGK 4053, fabrycznie były założone Beru.
Przy okazji postanowiłem skontrolować luz zaworów po przebiegu 22 000 km.
A gdzie kupujesz części do auta tak jak świece, przewody WN, uszczelka Elring? Sklep internetowy czy jakiś inny?
W sklepie internetowym, mam taki z odbiorem osobistym niedaleko mnie, sprzedają części z dużych hurtowni moto typu intercars, ale w cenach niższych niż np. na stronie intercarsu.
Np kable NGK 4053 na stronie intercarsu są po 168,88 a tam kupiłem po 118, oczywiście legalnie z fakturką. Co prawda kupowałem dwa komplety bo w Sandero też muszę już wymienić, więc to też pewnie miało wpływ na oferowaną cenę.
kolejny przegląd instalacji LPG:
- wymiana filtra fazy lotnej,
- wymiana filtra fazy ciekłej,
- nadal wszystko ok, bez konieczności korekty ustawień sterownika LPG
Przy przebiegu 69000 km padła lewa manetka - przy włączaniu lewego kierunkowskazu czasami gasły światła mijania.
Konieczna była wizyta w ASO - manetka wymieniona w ramach gwarancji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum