Na tej aukcji (sorry za link, wygaśnie ale sprawa tytułem temperatury jest pilna) widać bardzo ładnie cięgła oraz jak zamocowany jest panel nawiewu w sandero.
Nie leci ciepłe powietrze? Sprawdź czy nie spadła linka z niebieskiej dźwigni. Nie leci tam gdzie powinno - analogicznie biała linka.
Swoją drogą stało się tak nagle czy Twój egzemplarz ma tak od zawsze? Było coś grzebane w międzyczasie przy nawiewach, schowku? Może radio ktoś instalował?
Jeśli nie ma klimy, być może przez lato nawpadało syfu w kratki nawiewu i przyblokowało klapy ustalające kierunek nawiewu
Tak czy inaczej, jeżeli silnik nagrzewa się do temperatury roboczej to:
- nagrzewnica mogła się zapowietrzyć jesli było mało płynu (mało prawdopodobne),
- spadło cięgło z niebieskiej dźwigni lub z zaworu na nagrzewnicy i jest ona po prostu wyłączona, jak kaloryfer z zakręconym termostatem,
- "stoi" zawór od nagrzewnicy.
Innej opcji nie widzę.
Gratuluję walki, trzymam kciuki!
Cos zaczęło grzać ale nie tam gdzie powinno, w każdym razie trochę ciepła mam, jeszcze trzeba pogrzebać żeby odblokować cale pokrętło odpowiedzialne za rodzaj nawiewu.
Jedyne co było grzebanie to instalacja poduszek powietrznych bo kupiłam lekko bite i wymieniana chyba żarówka od pokazywania niezapiętych pasow
Linki maja dwa końce! Trzeba sprawdzić, czy są dobrze podłączone do zwrotnic i klap powierza (nie wiem jak to dokładnie wygląda w Sandero). Coś mi się widzi, że linki są gdzieś poblokowane, dlatego niektóre pozycje na pokrętle zmiany kierunku nawiewu są pochrzanione i nie dokładnie zmieniany jest kierunek nawiewu. Podejrzewam, że po zdemontowaniu linki pokrętło kierunku ustawisz bez problemu na szybę, ale jak linka jest nienaturalnie napięta, to nie pozwala Ci na osiągniecie krańcowego ustawienia.
PS
Poszukam rysunku sterowania nawiewem w Sandero.
Prawdę mówiąc nie mam już siły na demontaż tej przeklętej konsoli i znalazlam chłopaka ktory pracuje w Dacii i zobaczy w sobotę co to jest, jak przewody to od ręki zrobi.. zobaczymy :)
Bardzo bardzo wszystkim dziękuję swoją drogą ;) jak się tak będzie psuć, chyba otworze własny warsztat 😂
Pierwszy prawdziwy damski warsztat budżetowych aut jakim jest właśnie Dacia.
Agnieszko, nie poddawaj, przez to bliżej poznasz swoją Dacię, nawet jeszcze pokochasz go....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum