Wysłany: 2017-02-09, 13:58 MNE a android auto i mirror link
jas_pik a może orientujesz się czy w wersji 7.0.5 działa Android Auto? bo w wersji 6.0.4 niestety nie :( a z tego linka wynika że powinno działać. Może w wersji 7.0.5 jest jakiś update do tego?
_________________ Pray for PEACE,
Train for WAR!
Ostatnio zmieniony przez Chris 2017-02-09, 22:00, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem.
Ale jeśli chodzi o AHA to działa a chyba w tym artykule chodzi o tą właśnie aplikację.
Czyżby u Ciebie AHA nie działało?
Wersji 7.0.5 nie udało się rozgryźć jeszcze . Dlatego nawet tej wersji nie instaluję.
To co pisza w materiałach rekalmowych ( oraz instrukcji obsługi) często nie ma pokrycia w rzeczywistości
Polecam lekturę instrukcji obsługi MNEvolution.
http://pl.e-guide.renault...X1196-3_PLK.pdf
The Media-Nav Evolution system is the biggest novelty of the Duster 2016 model. The new system comes with a rear-view camera, a completely new equipment for Dacia models. The updated multimedia Media-Nav system can use the Apple Car Play system or the Android Auto system and comes with improved graphics and a new easy to use interface.
We Francji jest Dacia :)
Dacie ze znaczkiem Renault są na tak wschodzących rynkach jak Rosja, Indie, Brazylia, Argentyna, Wenezuela, Dominikana :)
Nie mam Antka w wersji 5.0.
Spróbuj może się uda uruchomić.
A MNEvolution wszędzie są takie same.
Sama aplikacja na telefonie działa (mam andka 6.0.1) jak trzeba jedynie nie działa ta funkcja aplikacji która wykorzystuje ekran media nav evolution zamiast telefonowego ekranu i właśnie dla tego pytam czy może wprowadzili tę funkcję w wersji 7.0.5 :P a przyznam że dość mnie ciekawi by korzystać z nawigacji google na ekranie media nav :) jak by nie było google ma najdokładniejsze informacje odnośnie natężenia ruchu. A co do Francji i Daci to faktycznie mi się pomyrdało :P
Ale po Co Ci to?
W MNEvolution masz TMC, czyli masz dane które bezpośrednio wpływają na program nawigacyjny - a do tego jest to całkowicie bezpłatne be konieczności poboru danych z komórki.
Sprawdzałeś jak to działa?
Jest dużo lepsze ( oczywiście jest to moje subiektywne zdanie) a szczególności jak jeździsz za granicą. Wciąż niestety dane w roamingu sa bardzo drogie.
A mapy google już nie raz mnie oszukiwały prowadząc pod prąd w ulicach jednokierunkowych.
Mapy google nie są idealne. MNE testuję od dłuższego czasu i działa nieźle. Wspomagam się Automapa która wg mnie działa najlepiej (lepsze mapy i dane o korkach) ale licencja się kończy i szukam zamiennika :)
na chwile obecną nie mam w planach wyjazdów zagranicznych a pakiet danych na coś zużyć trzeba :P
A co do TMC to jednak nie są aż tak dokładne jak dane z automapy czy map googla.
Poza tym lubię mieć możliwości :) na zdjęciach fajnie to Android Auto wygląda :D przynajmniej przetestowałbym jak by działało :P
Dziś właśnie ściągnąłem i używałem wersje 2.1.704603-release na Moto X Play i działa to całkiem ciekawie (poza tym że nie zastępuje ekranu nawigacji a jedynie na telefonie wyświetla). Po połączeniu telefonu przez Bluetooth normalnie można dzwonić z telefonu poprzez głośnomówiący samochodu. Oprócz tego jest ciekawa opcja a mianowicie po połączeniu poprzez bluetooth telefonu z MNE na telefonie automatycznie uruchomi się Android Auto. Ikonki są duże (łatwo trafić paluchem nawet jak trzęsie :P), jest historia googla i zapisane lokacje w mapach, powinien tez działać asystent googla do komend głosowych (wybierania kontaktów do dzwonienia, dyktowania sms itp) ale u mnie niestety to nie działało. Co prawda rozpoznawał "Ok, google" ale już komendy wydanej później nie. Nawet podaje propozycje gdzie się chce pojechać (np dom - jeśli się dodało taką lokalizację na koncie googla) :P
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 18:03
Renault pokazywało Waze na pokładzie samochodu na paryskim salonie więc wsparcie Android Auto dla MNE powinni dodać .... tylko trochę się to kłóci z polityką zdzierania za aktualizację map ....
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-09, 18:04
Chris napisał/a:
Nie bardzo rozumiem pytanie :P
Dziś właśnie ściągnąłem i używałem wersje 2.1.704603-release na Moto X Play i działa to całkiem ciekawie
Nawigacja w tym jakaś jest?
Wbudowana w program, czy standardowe mapy googla?
Jeśli to drugie - to czy potrafi działać offline?
P.S.
Mirrorlinka ktoś może używał?
To alternatywny sposób wyświetlania programów ze smartfona na dużym ekranie, można używać dowolnych kompatybilnych programów w tym nawigacji (sygic czy i-coyotte).
Jest to nawigacja wykorzystująca mapy google, w zasadzie wbudowana w mapy google na androidzie. Można nawigować nawet na mapach satelitarnych. Można też pobrać dowolny obszar offline na telefon i działać offline ale wtedy traci się informacje o ruchu ulicznym.
Wysłany: 2017-02-09, 18:38
Chris napisał/a:
Jest to nawigacja wykorzystująca mapy google, w zasadzie wbudowana w mapy google na androidzie. Można nawigować nawet na mapach satelitarnych. Można też pobrać dowolny obszar offline na telefon i działać offline ale wtedy traci się informacje o ruchu ulicznym.
Ok, uruchomiłem.
Nawet toto fajne, jeśli da radę działać na ekranie samochodu.
A jak go zmusić do pobrania map do off-line dla dłuższej trasy?
Coś gdzieś trzeba kliknąć?
Tutaj jest opis od googla. Maksymalny obszar jaki można pobrać jest ograniczony obszarem (różny dla poziomego i pionowego ustawienia telefonu) ale nic nie stoi na przeszkodzie pobrać więcej obszarów dla całej trasy. tylko miejsce ogranicza ale można zapisywać obszary na karcie sd więc nie jest to taki problem.
A najprościej:
W aplikacji Mapy klikami te 3 poziome kreski koło "Wyszukaj tutaj", potem "obszary offline" i "Obszar niestandardowy" i tam ustawiamy interesujący nas obszar i dodajemy. rozpocznie się pobieranie.
_________________ Pray for PEACE,
Train for WAR!
Ostatnio zmieniony przez Chris 2017-02-09, 18:59, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-02-09, 20:13
Chris napisał/a:
Tutaj jest opis od googla. Maksymalny obszar jaki można pobrać jest ograniczony obszarem (różny dla poziomego i pionowego ustawienia telefonu) ale nic nie stoi na przeszkodzie pobrać więcej obszarów dla całej trasy. tylko miejsce ogranicza ale można zapisywać obszary na karcie sd więc nie jest to taki problem.
A najprościej:
W aplikacji Mapy klikami te 3 poziome kreski koło "Wyszukaj tutaj", potem "obszary offline" i "Obszar niestandardowy" i tam ustawiamy interesujący nas obszar i dodajemy. rozpocznie się pobieranie.
Rozumiem, w aplikacji mapy widziałem tą opcję, ale że AA zainstalowałem dzisiaj, nie wiedziałem że ona skorzysta ze standardowych googlowskich map.
Dzięki za info.
A jak się wymusza korzystanie przez AA z map offline, wystarczy wyłączyć net w telefonie?
W zasadzie to tak :P też dzisiaj ją zainstalowałem po raz pierwszy :D
W aplikacji mapy jest opcja w ustawieniach "tylko wi-fi" gdzie w opisie jest: "Mapy będą działać tylko w trybie Twoje obszary offline, chyba że jest dostępne wi-fi".
Znowu w Android auto w ustawieniach jest opcja "Ogranicza wi-fi" a jej opis to "Wyłącz wi-fi, gdy działa android auto".
Włączenie obydwóch opcji powoduje u mnie niemożność wyznaczenia trasy spoza moich obszarów offline więc chyba działa :P ale i tak najbezpieczniej jest po prostu wyłączyć przesył danych :D
Wysłany: 2017-02-11, 08:44
Chris napisał/a:
W zasadzie to tak :P też dzisiaj ją zainstalowałem po raz pierwszy :D
W aplikacji mapy jest opcja w ustawieniach "tylko wi-fi" gdzie w opisie jest: "Mapy będą działać tylko w trybie Twoje obszary offline, chyba że jest dostępne wi-fi".
Znowu w Android auto w ustawieniach jest opcja "Ogranicza wi-fi" a jej opis to "Wyłącz wi-fi, gdy działa android auto".
Włączenie obydwóch opcji powoduje u mnie niemożność wyznaczenia trasy spoza moich obszarów offline więc chyba działa :P ale i tak najbezpieczniej jest po prostu wyłączyć przesył danych :D
A jak ustawiasz miejsce docelowe dla nawigacji bez połączenia internetowego?
Bo kliknąć palcem w mapę nie idzie, wyszukiwanie nie działa, bo nie ma netu, więc jak?
mi wyszukiwanie normalnie działa, sprawdzałem na szybko na trybie samolotowym. po wpisaniu tego czego szukam po około 2-3 sekundach pojawia się wynik wyszukany z obszaru offline. W mapę faktycznie nie da się kliknąć, co jest dziwne.
Wysłany: 2017-02-11, 13:39
Chris napisał/a:
mi wyszukiwanie normalnie działa, sprawdzałem na szybko na trybie samolotowym. po wpisaniu tego czego szukam po około 2-3 sekundach pojawia się wynik wyszukany z obszaru offline. W mapę faktycznie nie da się kliknąć, co jest dziwne.
Już wiem o co mu chodzi.
Musisz szukać jakiegoś punktu na mapie (np. nazwy miejscowości, dzielnicy lub poi np. jakiejś firmy którą zna).
W taki punkt idzie też kliknąć i w ten sposób ustawić jako cel.
Ale jak np. wpiszesz samą nazwę ulicy, to nie znajdzie, kliknąć też jej się nie da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum