Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-02-27, 18:15
filtr powierza i kabinowy możesz wymienić sobie wcześniej sam, na forum są samouczki, w tym modelu i silniku robi się to dość łatwo. Odpadnie całkiem spora sumka z robocizny. W aso za wymianę tych elementów policzą minimum setkę
Przegląd wykonany - cena łączna z moimi częściami i ich robocizną wyniosła 643 zł. Oszczędziłem zatem 314 zł kupując części i materiały przez internet. Zostały mi jeszcze dwa przeglądy do zakończenia gwarancji i one też zostaną przeprowadzone na kupionych przeze mnie materiałach
Jak tak robię w dusterze od początku i tak samo robiłem mając wcześniej auta innych marek. Najważniejsze to dojść do źródła filtrow i części oryginalnych poza aso.
Dawno mnie tu nie było, ale też nic ciekawego nie działo się z samochodem. Ot posłusznie i bez problemów połykał kolejne kilometry, których ma już ponad 100 000.
Ale nie o tym, po ponad 5 wspólnych latach nadchodzi czas pożegnania i w tym roku (okolice września lub października) Duster będzie szukał kolejnego (dobrego) właściciela
Przepraszam, że post pod postem, ale nie można już poprzedniego edytować.
Sytuacja jest dynamiczna i Duster do sprzedania będzie jeszcze w tym miesiącu. Pytanie tutaj do Was, doświadczonych użytkowników, jaką cenę będę mógł za niego uzyskać. Jestem pierwszym właścicielem, auto jest bezwypadkowe (z jedną drobną przygodą parkingową naprawioną w ramach AC) i serwisowane w ASO.
Hmm podobne Dustery widzę wystawione w okolicach 40 000 zł, więc raczej nie będę startował z ceną 30 000. Myślę o wystawieniu go za 37 000 z zamysłem sprzedania za 34 - 35 000 zł.
Samochód sprzedany Prawdą jest, że właściciel samochodu cieszy się dwa razy Ostatecznie skończyło się na cenie 34 000, a więc mniej - więcej takiej jaką chciałem uzyskać. Teraz auto z klasy trochę bardziej premium
Mimo, że to jeden koncern to te dwa auta łączą tylko podobne wymiary i napęd hybrydowy. Różni za to przede wszystkim jakość materiałów, ich spasowanie i generalnie projekt deski rozdzielczej, który w Aurisie jest dość nijaki i smutny (IMHO). Wsiadając do CT od razu czuć, że to Lexus - mimo, że najmniejszy i najtańszy.
Po Dusterze mieliśmy dwa wymagania co do samochodu - miała to być hybryda trochę lepiej wykonana i wyposażona. Jeździliśmy Kią Niro, Hyundaiem Ioniq, wspomnianym Aurisem no i CT. Myśleliśmy też o Priusie, ale on odpadł ze względu na cenę. Do Lexusa też podchodziliśmy sceptycznie - bo pewnie nie będzie nas stać, a mimo to wygrał właśnie jakością wykonania i genialnymi fotelami. No i do tego spalanie, póki co, na poziomie 4,6 l/100 km.
Ioniq jest fajny. Przestronny wewnątrz, niezłe materialy wykończeniowe i ich spasowanie, spory bagażnik. Fajnie się nim tez jeździ. U mnie kryterium decydującym tez była skrzynia biegów, ale ja wiedziałem, ze chce auto z eCVT wiec wybór miałem raczej ograniczony Do tej skrzyni przekonała mnie znikoma ilość części, które mogą ulec awarii, a przede wszystkim brak sprzęgła. W tak dobrze wyciszonym aucie jak CT w ogóle nie słychać tego „wycia”, o którym piszą malkontenci Dla każdego coś innego Gdybym jednak miał kupić inne auto to byłaby to jednak Kia Niro. Po prostu bardziej pasuje mi jej wygląd
Ostatnio zmieniony przez FocuS83 2019-08-30, 04:49, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-08-30, 08:33
Świadomie wybrane cvt? No to chyba jesteś z tej nielicznej grupy. Za każdym razem jak jadę z cvt mam ochotę wysiąść. Lubię automaty, ale to jest porażka. Chyba gorsza jest jedynie zautomatyzowana skrzynia z Citroena.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum