Jak napompujesz trochę więcej niż 2.0 np. 2.1 czy 2.2 to też nie szkodzi.
Zawsze pompuję więcej niż podaje instrukcja o jakieś 0.1-0.2, bo po jakimś czasie powietrze trochę uchodzi z koła podczas eksploatacji...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2017-03-01, 13:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-03-01, 16:43
na asfalt (również w mieście)zawsze pilnowałem 2,2 - mniej palił, lepiej się prowadził (mniej się uginał i wychylał) a komfort jeszcze nie za bardzo na tym cierpiał, oponom to w żaden sposób nie szkodziło, zużywały się równomiernie
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2017-03-01, 16:45, w całości zmieniany 2 razy
Zauważ też, że latem i zimą ciśnienie w oponie jest trochę inne więc jak będzie 2.1-2.2 to też nic się nie stanie, lepiej dla spalania, gorzej dla komfortu.
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2017-03-01, 21:05
U mnie jakoś nie zauważyłem, aby zwiększone ciśnienie obniżało spalanie - nawet na etykiecie jest pokazane, że zalecanie ciśnienie jest najbardziej ekonomiczne.
A tak osobiście to pompuje o 0,05 -0,1 więcej i to w zależności od pory roku i spodziewanych temperatur.
Ciśnienie sprawdzam co 3-4 tygodnie. I zawsze pod blokiem na zimnych oponach i w porannych godzinach.
Zanim temat rozkręci się na 20 stron to zapytam tylko dlaczego kombinujecie zamiast trzymać się tego co naklejone na drzwiach?
Wiesz na oponie jest podane ciśnienie max. Nie przekroczysz go. A każde auto to kompromis. Są auta które mają podane (coraz ich mniej) różne ciśnienia w zależności od prędkości, obciążenia jak i od rodzaju ogumienia.
gregorisan napisał/a:
U mnie jakoś nie zauważyłem, aby zwiększone ciśnienie obniżało spalanie
Bo szału nie ma, dupy nie urywa. Możesz liczyć na 0,1l chyba że dopompujes więcej. Zyskasz kolejne 0,1l a stracisz sporo więcej
Ostatnio zmieniony przez kali 2017-03-01, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum