Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2017-03-06, 20:47
Michał B24 napisał/a:
Ale za cholerę nie mogę sie nadziwić, jakim cudem TCe ma palić mniej niż siedem...
Zależy o jakich warunkach mówisz - miasto, trasa, cykl mieszany?
Tym silniczkiem po prostu trzeba nauczyć się jeździć a naprawdę potrafi odwdzięczyć się niskim spalaniem - szczególnie w trasie. Dla przykładu. Wczoraj na trasie 2 x 70 km w dwie osoby przy przepisowej jeździe + 10 km\h - średnia 4.7 l\100 km.
Zależy o jakich warunkach mówisz - miasto, trasa, cykl mieszany?
Tym silniczkiem po prostu trzeba nauczyć się jeździć a naprawdę potrafi odwdzięczyć się niskim spalaniem - szczególnie w trasie. Dla przykładu. Wczoraj na trasie 2 x 70 km w dwie osoby przy przepisowej jeździe + 10 km\h - średnia 4.7 l\100 km.
Jezdze po Trójmiescie, sporo korków I dość wysokie wzniesienia. Poza miastem to autostrada, zauważyłem, że nieprzyjemnie się robi powyzej 130km/h.
Czy TCe 0,9 ma jakaś blockade na docieranie, bo mam dziwne wrażenie, że nie da się osiągnąć deklarowanych przez producenta 168km/h
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2017-03-07, 09:20
Michał B24 napisał/a:
Jezdze po Trójmiescie, sporo korków I dość wysokie wzniesienia.
Więc nie ma co narzekać - 7\100 w takich warunkach to dobry wynik. Tym bardziej zimą. Mnie zimą przy minusowych temperaturach ciężko zejść poniżej 8\100 w jeździe stricte po mieście - niestety Tce 90 dość długo się rozgrzewa
Michał B24 napisał/a:
Czy TCe 0,9 ma jakaś blockade na docieranie, bo mam dziwne wrażenie, że nie da się osiągnąć deklarowanych przez producenta 168km/h
Przez pierwsze 1000 km producent zaleca nie przekraczać jak dobrze pamiętam 3 tysięcy ( lub 3,5 tysiąca) obrotów - także jazdę z maksymalną prędkością w czasie docierania to niezbyt dobry pomysł
_________________ enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2017-03-07, 09:23, w całości zmieniany 1 raz
Pierwszy tysiąc, było jeżdzone bardzo delikatnie. chciałem zobaczyć na autostradzie ile to jedzie. to był test po tysiącu.
0.9 sie nagrzewa bardzo szybko, dużo szybciej niż 1.5 dci w moim Clio III.
Odnośnie spalania, to pierwszy zbiornik byl 8.2, drugi cos koło 7.3 ale nie policzyłem bo wywaliłem paragon, I nie zerknąłem na licznik kilometrów. Teraz pokazuje 7.5. Nie jest źle, ale obiecują sporo mniej, a nie umiem zejść.
Wysłany: 2017-03-07, 10:07
Michał B24 napisał/a:
Nie jest źle, ale obiecują sporo mniej, a nie umiem zejść
To trzeba trenować. I uwierz, że da się tym silniczkiem jeździć ekonomicznie
Niespełna dwa tygodnie temu resetowałem komputer. Przez ten czas dwie trasy po 2x70 km oraz jedna 2x35 km i reszta to jazda miejsko-podmiejska - temperatury dodatnie.
Przejechany dystans - 421,3 km
Spalone paliwo - 21,7 l.
Średnia prędkość - 47,2 km\h
Średnie spalanie - 5,1 l\100 km
Nagle spadlo mi zuzycie paliwa. Do tej pory pokazywalo na kompie 7.3 - 7.5 a na stacji wychodzilo ponad 8.
Jednak wczoraj zalalem 42.6 ltr, pokazalo ze spalilo 43 od ostatniego tankowania. Na kompie pokazywalo 7.5, z wyliczen na stacji wyszlo dokladnie tyle samo. Czy cos sie ten computer uczy , w miare docierania?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum