Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2017-04-02, 20:45
Podepnę się pod temat bo też chcę w tym roku odgrzybić klimatyzację.
Czy tym Wurhem też można spryskać cały parownik jak w przypadku Liqui Moly?
Bo w instrukcji niby należy wprowadzić w przewód odprowadzający.
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2017-04-06, 10:59
a ja podpytam z innej beczki - gdzie zapodać preparat do odgrzybiania?
W sumie na wiosnę walnę siakiś preparat odgrzybiający + wymiana filtra samemu, czynnik sprawdzą mi w serwisie.
A za rok dam gdzieś gdzie zrobią mi to kompleksowo (czynnik+ozonowanie)
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2017-04-08, 11:06
Karenzo napisał/a:
w samochodzie jest tabliczka/nalepka ile czego powinno być
ale często specom nie chce się szukać
dlatego lepiej samemu się przygotować
Na sprzęcie ustawia się tylko ilość żądaną czynnika .
Ja robiłem ozonowanie na wiosne a już mi zagrzybiała konkretnie klima (śmierdzi przy włączaniu )
podpowiesz gdzie jej szukać?
Bo czytam to: http://www.daciaklub.pl/user/dacia-klima.htm
i za chiny nie wiem ile idzie u mnie czynnika a sprężarka jest chyba pod alternatorem i za wiele tam oznaczeń nie dojrzę bez kanału.
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2017-04-10, 19:34
Korzystał ktoś może z tego środka do odgrzybiania klimatyzacji - Moje Auto \ Klimatyzacja Nano Silver?
https://www.youtube.com/watch?v=zvqPYa3X4x8
Widziałem to w Kauflandzie za 20zł.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-04-12, 07:02
Wczoraj bylem dobic czynnik do klimy i sprzawdzic szczelnosc po stluczce by byc pewnym, ze wszystko w ok. Nadmienie ,ze to pierwszy raz od 4 lat. Wklad szczelny, wyciagniety czynnik to 330 g i nabity 475g, wiec jak na 4 lata to calkiem niezle. Koszt nabicia 90 pln.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
witam chciałbym przedstawić Wam moją sytuacje posiadam 3-letnie sandero stepway 15 dci u mnie wszystkie opisane objawy występują (zwiększenie obrotów silnika spadek mocy itp) + jeszcze 2 dodatkowe mianowicie po włączeniu klimatyzacji słyszalne jest co jakiś czas syczenie ok 5 sek tak było przez trzy lata teraz do syczenia doszło strzelanie nie wiem jak to dokładnie opisać brzmi to podobnie jak robią cykady dzwięk pojawia się w trakcie syczenia czy to mogą być objawy niskiego poziomu czynnika chłodzącego
post z innego wątku o klimie
ma miał ktoś podobne problemy
Wysłany: 2018-05-16, 01:04 Środki do odgrzybiania - porównanie po składzie
Z ciekawości przyjrzałem się piankom i granatom. Jeśli mają działać powinny pojawić się w wykazie Produktów Biobójczych:
Wykaz PB cz. I, wg stanu na dzień 30.04.2018r.
Wykaz PB cz. II, wg stanu na dzień 30.04.2018r.
http://bip.urpl.gov.pl/pl...-biob%C3%B3jcze
Najczęściej występujące związki w środkach do klimy:
Etanol - w odpowiednim stężeniu do dezynfekcji (70% roztwór wg. wiki, w tabeli niżej może być różnie zależy czy aerozol czy płyn, może też być podane wagowo objętościowo)
Izopropanol - jak wyżej, wcale im więcej tym nie lepiej (70% jako roztwór antyseptyczny, wg. wiki)
ADBAC, DDAC - chlorki https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorki_benzalkoniowe po dokładny związek należy użyć oznaczenia CAS
Cięższa chemia do przemysłu i spożywki:
nadtlenek wodoru, chlor (i pochodne)
Przydałby się chemik na pokładzie bo niektóre związki wg. opisów lepiej sobie radzą z grzybami inne z bakteriami i można by jest stosować na przemian (oczywiście nigdy na raz).
Z popularnych środków:
Wurth - co ciekawsze jest "pianka" i granat na liście, większość to same granaty lub płyny. Oba zawierają Bronopol: https://pl.wikipedia.org/wiki/Bronopol
Den Braven Air CO Cleaner - chlorki
PROFAST Klimatyzacja Max - chyba granat.
AUTOLAND PRO KLIM oraz PRO KLIM mini - tylko wersje BIOBÓJCZY z żółtym napisem o pozowleniu na obrót. etanol, chlorki i bronopol ale nie znalazłem w sprzedaży wersji mini. Najlepszy skład? Dobre stężenia?
Nie znalazłem na liście np. K2.
Nie wypowiem się co do skuteczności ale może być kiepska po rozpyleniu i rozrzedzeniu w aucie, chyba lepiej bezpośrednio na parownik.
Nie liczcie na cuda. Jak grzyb obrośnie to nawet mechanicznie ciężko usunąć, trzeba kozika i zbierać
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2018-05-16, 01:32, w całości zmieniany 7 razy
Używałem w kilku autach jednego z lepszych czyli Loctite oraz Wurth. Oba granaty. I kilka innych marek ale to były zabawki zapachowe a nie odkazacze. Skutek z Loctite i Wurth był na kilka tygodni. Dopiero samodzielne porządne ozonowanie zrobiło porzadek na ponad rok. Wiec moge polecic jedynie Loctite i Wurth.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1963 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-06-25, 20:43
Osobiście polecam środek Pianka do klimatyzacji Bizol AC Clean+ c30 400ml. Podobno jakościowo nie odbiega od Wurtha a jest kilka złotych tańszy. Użyłem go u siebie w loganie gdzieś z miesiąc temu. I muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z efektu. Przed jego użyciem po wyłączeniu klimatyzacji było czuć lekki smrodek, po zastosowaniu tego środka nic już nie czuć.
Zastosowałem go 3 razy na parownik klimatyzacji gdzie po każdym zapikowaniu do puszki filtra kabinowego odczekałem 30 minut aby środek sobie popracował i raz do kratek nawiewu.
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-14, 14:08
1000mg/h kupowałem na Ali . Działa fantastycznie, co jakiś czas używam do samochodu, a codziennie w kuchni odświeża lodówkę , zapobiega pleśni w spiżarni. Odświeża warzywa i kurczaki ze sklepu./ ale to raczej na forum kulinarne/.
No właśnie to jest śmieszne, że auto jest od 2017 na rynku, a nigdzie przenigdzie w żadnym zestawieniu nie jest napisane, ile czynnika wchodzi do lodgy z R1234yf.
Podobno 550 g (tak mi kiedyś powiedzieli w ADD we Wrocławiu) i tego się trzymam, natomiast jaka jest prawda, to kto to może wiedzieć.
Czy przy okazji pierwszego przeglądu gwarancyjnego należy zrobić również serwis klimatyzacji? (czyszczenie)??
Gdzieś przeczytałem, że po pierwszym roku użytkowania nie jest to zalecane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum