Hej i Tce niby bardziej ekonomiczny?
Logan 1.2 16V - trasa Poznań - Wrocław 3 dorosłe i dziecko osoby plus pełen bagażnik( tak z ciekawostek, przy pełnym bagażniku zamykanym wręcz na siłę zaczął wariować centralny) spalanie średnie 4,9 dalej do Zakopanego 5,6. Nie jechałem jak emeryt :)
Drugie tankowanie oczywiście do pełna. Średnie spalanie w/g komputera 7,6 litra. Większość to krótkie trasy po mieście. "NIEZDROWO" dla silnika, ale co zrobić takie są potrzeby - nawiasem mówiąc dlatego brałem w benzynie. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: różnica między tym co pokazuje komputer a tym co pokazał dystrybutor to 2 litry. Chyba dużo? Może wynika to z faktu że po zapaleniu rezerwy komputer nie pokazuje ile można przejechać kilometrów i nie liczy od tego momentu zużytego paliwa ??? To chyba nie to....
Opony letnie - ciśnienie 2.3 oraz 2.1 bara.
S&S - OFF
Tryb Eco - OFF
Dwóch kierowców.
Cały dystans z bagażnikiem bazowym na dachu.
Transport rowerów na dachu - około 180 km.
Na letnich oponach spalanie jest minimalnie mniejsze niż na zimowych - tak około 0,3 litra.
S&S - OFF
Tryb Eco - OFF
Klimatyzacja dość często w użyciu.
Dwóch kierowców.
Transport rowerów na dachu - około 550 km.
_________________ enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2016-07-20, 19:20, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-07-20, 20:22
kakus, myślę, że tutaj dużą rolę odgrywa technika jazdy bo mam porównanie ze swoją małżonką. Na tych samych dystansach pod "jej nogą" spalanie jest nieznacznie wyższe niż u mnie - w granicach 0,2-0,4 litra na setkę.
Przed miesiącem byłem na wypadzie rowerowym na Jurze. Na trasie w obydwie strony z Raciborza do Bobolic z dwoma rowerami na dachu i bagażem w dwie osoby ( już nie pamiętam dokładnie jaki to był dystans, ale około 280 km) miałem średnią 5,8 l\100 km. Z czego droga powrotna z włączoną klimatyzacją. Na autostradzie ustawiony tempomat na około 110 km\h.
Niedawno wróciłem od teściów - w dwie strony 29,9 km. Z czego trochę jazdy po mieście - parkowanie, tankowanie i reszta dystansu to drogi powiatowe przez wioski. Średnia wyszła - 5,6l\100 km.
Nie chcę tak dokładnie rozpisywać szczegółów jak Gregorisan. Ale z wyjazdu do Rumunii mam średnią 6,11 l/100km. Orientacyjnie z 3400 km - trasa przez góry (Transalpina i parę innych sporych przełęczy) ale też płaskie Węgry. Prędkości autostradowe (do 130 km/h) tylko w Polsce i w Transylwanii łącznie ok. 700 km, reszta średnio jakoś ok. 70 km/h. Klima włączona non-stop. Tryb Eco tylko czasami. 3 osoby + bagaż. Bez kufra dachowego. Najniższe spalanie przy tankowaniu było w okolicach 5,8 l/100.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2016-07-26, 15:52, w całości zmieniany 1 raz
Może nie jest to nawiązanie bezpośrednio do tematu ale pochwale się spalaniem gazu w moim TCe90. Mianowicie po przejechaniu 450 km i zużyciu 30l gazu wyszło, że spalanie to około 6,7 l/100 km. Jestem pod wrażeniem tego wyniku bowiem koszt przejechania 100km to 12 zł! Co prawda jeżdżę trochę jak emeryt bo autko na dotarciu, stosuję też eco Driving (ale nie do przesady) i mam włączony tryb ECO ale sama możliwość takich osiągów jest bardzo zadowalająca. Też muszę zaznaczyć, że większość jazdy była w trasie. Miałem wątpliwości czy brać autko z gazem ale teraz po zobaczeniu takiego spalania uważam to za świetny wybór. Co do benzyny to nie mam dokładnego pomiaru, spaliłem jakieś pół baku i przejechałem nieco ponad 400 km to w sumie też niezły wynik.
Ostatnio zmieniony przez p.wojtek 2016-08-06, 13:53, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-09-06, 09:37
W niedzielę udało mi się uzyskać najniższe spalanie na trasie: Moravka - Frydek-Mistek - Ostrava - Racibórz.
Na dystansie 74.7 km bez bagażnika dachowego, przy włączonej klimatyzacji na prawie całym dystansie, przy dwóch osobach, lekkim bagażu z wyprawy w góry i przy przepisowej jeździe +10 km\h autko spaliło 3,2 litra co dało średnią 4,28 l\100 km. Tylko trzeba dodać, że różnica wzniesień na tej trasie wynosi 270 m - takze było z górki
Natomiast, gdy rano jechałem w tamtą stronę to średnia wyszła 4,9 l\100km
Autko jest po pierwszym przeglądzie, ale jeszcze ze starym filtrem powietrza.
Ale zaznaczę jeszcze raz - wszystko zależy od kierowcy. Dla mojej małżonki niestety, ale taki wynik jest nierealny - ciężko jest jej pozbyć się starych nawyków z jazdy silnikami wolnossącymi i niestety nie pilnuje tak obrotów.
Na takich trasach Tce 90 naprawdę potrafi mało spalić.
Natomiast w mieście i na krótkich dystansach niestety nie jest już tak różowo. Mnie w mieście ciężko jest zejść poniżej 7 litrów.
Dla przykładu. Przy dojazdach do pracy na dystansie 2 x 9 km od samego początku spala 1,1 lub 1,2 litra wg. komputera.
S&S - bardzo sporadycznie
Tryb Eco - OFF
Klimatyzacja dość często w użyciu.
Dwóch kierowców.
Transport rowerów na dachu - około 600 km.
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2016-09-27, 17:57, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 37 Skąd: Otwock - miasto z dobrym klimatem ;)
Wysłany: 2017-04-12, 06:26
Wczoraj przejechałem się demonstracyjnym Sandero Stepway TCe 90 i komputer pokazywał średnie spalanie 9.0 l/100km. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę, że to auto demonstracyjne, jeżdżone po mieście na krótkich odcinkach i zapewne przez kierowców nie wprawionych w jeździe autem z takim silniczkiem. Wszyscy pewnie go też pałowali, żeby sprawdzić, co potrafi... Tym niemniej wartość spalania odstraszyła mnie od zakupu auta z takim silnikiem, pomimo sporo mniejszych wartości raportowanych w tym wątku.
Ja mając zastępczego Stepwaya na 3 dni zmieściłem się w 6L/100km. Trasa Żyrardów-Pruszków do pracy autostradą. W drodze powrotnej do domu przez Grodzisk Maz. schodziłem poniżej 5L/100km
Żeby wykrzesać moc auto musi palić. Ja też sprawdzałem na jazdach jak tce jeździ i wtedy łyknie. Mój pali około 8 litrów w mieście do 9 ze względu na krótkie odcinki i co innego nie było na jego miejscu byłoby podobnie.
Wysłany: 2017-04-12, 19:31
Docent, wszystko zależy od stylu jazdy. Akurat osobiście stosuje się do eko-drajwingu ( dużo hamuje silnikiem, odpuszczam lekko gaz na podjazdach, częste mieszanie biegami by pilnować obrotów, przewiduje warunki na drogach - dużo jeżdżę po drogach, które znam na pamięć itp. ), ale nie ma co ukrywać, że potrafi tez ten silniczek swoje wypić
No i trening czyni mistrza - przy przepisowej jeździe (+10 km \ 1-2 osoby) zejście poniżej 5 litrów to żaden wyczyn.
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2017-04-12, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum