Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2017-04-17, 06:53
Nic nie zareklamuje, producent nie przewidział. Wszak w innych markach impulsowe przełączniki są od lat we wszystkich szybach, ale jest kilka "nowoczesnych" marek jak Dacia, Renault, Kia, które zrobiły to tylko dla szyby kierowcy... Oszczędność, głupota, czy jeszcze coś innego?. Po prostu nie jestem tego w stanie zrozumieć.
Wszak można dorobić do do każdego auta i wystarczy do tego sterownik z drzwi z Citroena Xantii z 1993 roku... Żałośni są dzisiejsi producenci.
_________________ Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
No w tym katalogu jest ze wyłącznik impulsowy po stronie kierowcy. A u mnie jest tak ze na drzwiach kierowcy jeden przycisk jest impulsowy-od szyby pasażera, a włącznik szyby kierowcy jest zwykły..
Wysłany: 2017-04-17, 09:45
Dokładnie. Angol. Kwestia czy jakiś niebity za bardzo... Bo stamtąd przyjeżdżają albo auta wyeksploatowane albo po zdarzeniach drogowych - takie mają prawo. Samochód z uszkodzoną lampą i błotnikiem nie będzie naprawiany, właściciel nie odzyska dowodu rejestracyjnego z urzędu.
Od biedy może jakieś mienie przesiedleńcze czy coś takiego, ktoś tam kupił, wrócił do lewostronnej części Europy i sprzedał. Pytanie tylko po co przekładał kierownicę i Tobie nic nie powiedział...
Kupowałeś z komisu/od handlarza/od prywatnego sprzedawcy?.
_________________ Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2017-04-17, 09:51, w całości zmieniany 2 razy
Od Turka:p płakał jak sprzedawał a potem dzwonił ze chce odkupić;p a na serio to prosto z salonu kupiłem;) jakoś nigdy na to uwagi nie zwracałem bo byłem przekonany że ten typ tak ma;) a teraz chciałem się upewnić czy inni też tak maja.
Tak jak patrze po katalogach to tylko duster i sandero maja takie same podnośniki szyb.może im się tylko włączniki pomyliły;p może będę miał okazję to zobaczę jak to w innych dusterach jest..
Ostatnio zmieniony przez keisyzrk 2017-04-17, 10:27, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-04-17, 10:28
Dotykałem, i lewy jest impulsowy. Byłem, patrzyłem :). W pozmianowych Sandero i Loganie przełączniki są już na drzwiach. Bo były na konsoli centralnej.
Chciałem zaadaptować do Lodgy, ale siłowniki nie wejdą, bo są inne. A przeróbki uchwytów to mi się nie widzi robić. Pozostaje Xantia r. 1993 :).
Ale ciągle zastanawiam się co chcieli osiągnąć. Przecież anglik miałby podwójny przełącznik po prawej stronie, a pojedynczy po lewej byłby normalny... A pomylić wiązkę, przełącznik i siłownik???.
Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2017-04-17, 10:30, w całości zmieniany 1 raz
Trzeba zareklamować w ASO. Błąd jest w produkcji, bo miał być do Anglii, a wyszedł do Europy.
Ciekawy jestem kto tak dopuścił do wydania auta z produkcji???
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2017-04-17, 10:35
Ale co do Anglii?. Z prawej powinien być podwójny włącznik, a z lewej pojedynczy. Tu nawet Anglia nie pasuje... Tym bardziej zamiana siłownika w prawych drzwiach... Tu nic nie pasuje...
Właśnie, dlatego ASO musi rozwiązać problem, bo kolega ma auto na gwarancji, więc niech robią za free, co fabryka spie.....a.
A tak to podejrzewam błąd w wiązce elektrycznej czy w ECU.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2017-04-17, 10:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-04-17, 10:48
ECU nie ma nic do tego. Problem jest w obojgu drzwi. Siłownik w prawych z wiązką jest od Anglika, włącznik od jakiegoś innego auta w ogóle, bo w Dacii nie przewiduje się sterowania impulsowego obu szyb z przodu.
Drzwi lewe mają siłownik standardowy, tak samo jak przełącznik oraz wiązka. Tu przełącznik jest w jego lewych drzwiach, który powinien być w prawych w Angliku.
Wysłany: 2017-04-17, 11:25
Jest różnica w wiązce i przełączniku. W siłowniku może nie do końca, ale wyszły mi inne numery po różnych VIN. A nie sprawdzałem czy się zamieniają. Przełączniki mają inaczej wyprowadzony jeden konektor. Na płytce też jest inaczej od strony lewego przełącznika, który mam impulsowy z Dustera. Prawy jest normalny jak w Lodgy. Porównywałem jak robiłem podświetlenie. Więc w najgorszym wypadku masz zamienioną wiązkę w prawych i lewych drzwiach (nie wiem czy stronami będzie tak samo, w sensie Anglik i Europa), ale przełączniki na pewno są inne.
W sklepach internetowych najczęściej mają zamienniki wysokiej klasy, a tam zazwyczaj nie ma rozgraniczenia na różne wersje wyposażenia. Producenci aut kombinują i zamieniają jak mogą. A producenci zamienników nie wszystko muszą wiedzieć. Z wieloma częściami tak się spotkałem i w Intercarsy w ogóle nie patrzę.
witam, mam pytanie: czy Dacia Lodgy wersja Laureate koniec 2016 roku powinna byc wyposazona seryjnie w impulsowy podnosnik szyby po stronie kierowcy. U nas wszystkie przelaczniki sa elektryczne - ale i u kierowcy aby otworzyc lub zamnkac szybe trzeba trzymac guzik. W serwisie raczej tego chyba nie zmieniaja. Bede wdzieczny za info!!:)
Wysłany: 2017-04-26, 21:32
We wszystkich Daciach, oprocz niektorych Dusterow, musisz trzymac wlacznik jak 15 lat temu. Moze za 20 lat Renault pozwoli Dacii dolozyc element za 1 USD do kazdych silownikow, aby bylo impulsowe podnoszenie/opuszczanie szyb.
witam, mam pytanie: czy Dacia Lodgy wersja Laureate koniec 2016 roku powinna byc wyposazona seryjnie w impulsowy podnosnik szyby po stronie kierowcy. U nas wszystkie przelaczniki sa elektryczne - ale i u kierowcy aby otworzyc lub zamnkac szybe trzeba trzymac guzik. W serwisie raczej tego chyba nie zmieniaja. Bede wdzieczny za info!!:)
A jak chcesz to mieć to możesz kupić na niemieckiej stronie LZPARTS bezinwazyjny moduł impulsowego otwierania i zamykania szyby typu P&P.
Albo jak nasz kolega Shrek zrobił domykanie szyb z pilota w Lodgy
Powodzenia.
W SS 2017 szyyba kierowcy ma impulsowe sterowanie. Mialem 24 auta na własność, w ani jednym nie było sterowania impulsowego na wszystkie szyby.
szyba kierowcy impuloswa, ma zwiazek z bezpieczeństwem na autostradzie, bo kierowca zamiast trzymać guzik, może się zająć prowadzeniem I płaceniem na autostradzie. Do płacenia trzeba opuscić I podnieść szybę.
Cześć! odkopuję stary temat gdyż sprawa otwierania szyb w mojej Lodzi jest jedyna kwestia która mnie delikatnie mówiąc irytuje. W związku z tym mam pytanie-czy w nowych(2017) lodziach jest już impulsowe otwieranie szyb? Czy ktoś wie jak i za ile takie coś można zrobić?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum