Zależy czego autor postu oczekuje od samochodu i jaki on ma być?
Na pewno dacia ma więcej do zaproponowania, bo jakość wykonania nie jest tragicznie różna, osiągi tak samo, warunki gwarancji również, desing to pojęcie względne. O Hiszpańskim temperamencie raczej nie ma mowy.
Osobiście myślę, że to auta dla dwóch różnych kierowców. MCV'ka to kombiak, rodzinny wóz. Jeśli autor chce jeździć sam, to zbędna kubatura wnętrza. Logan fajnie działa z LPG, nie wiem, czy w seacie jest silnik 1.2 LPG fabryczne?
Seat zdecydowanie do miasta i opcja 2+1 z wózkiem i bagażami może nie przejść.
Polecam iść do salonu, pojeździć i oszacować swoje potrzeby, w innym wypadku porównanie jest trochę dziwne.
No chyba żartujesz.
Toledo ma niemal te same gabaryty co Octavia I.
Plus więcej miejsca na nogi w drugim rzędzie.
Natomiast do bagażnika liftbacka zmieścisz 2 wózki, szafę, drugie Toledo i jeszcze katafalk dla teściowej...
Ostatnio zmieniony przez GRL 2017-04-20, 13:23, w całości zmieniany 1 raz
No chyba żartujesz.
Toledo ma niemal te same gabaryty co Octavia I.
Plus więcej miejsca na nogi w drugim rzędzie.
Natomiast do bagażnika liftbacka zmieścisz 2 wózki, szafę, drugie Toledo i jeszcze katafalk dla teściowej...
Z całym szacunkiem do tonu wypowiedzi i ogromnej wiedzy na temat porównywanych aut. Czy jeździłeś toledo i loganem, o których mowa? Tak się składa, że ja tak. Sam nie dawno stałem przed podobnym wyborem. Jest spora różnica pomiędzy sedanem i kombi oraz ich funkcjonalnością. W grę wchodzą także miejsce na nogi, schowki i inne ważne kwestie, gdy podróżuje się z dzieciakami. Ogromne bagażniki mają Octavia czy Mondeo, jednak kombi okazuje się w pewnych sytuacjach niezastąpione. Dlatego autorowi postu również polecam organoleptyczne porównania i określenie swoich potrzeb. O ile autor nie jest onanistą markowym i nie twierdzi, że "francuza wygoń z podwórza"(a post świadczy, że takowym nie jest) to może być pozytywnie zaskoczony
Nie jeździłem, w obu kilkukrotnie siedziałem.
Nie porównuję pakowności Toledo do MCV, bo ta jest zdecydowanie na korzyść Logana.
Aczkolwiek uważanie, że 550 litrów bagażnika wystarczy co najwyżej do miasta (a nie na wyjazd z jednym dzieckiem), to lekka przesada.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-21, 03:43 Re: Dacia Logan MCV czy Seat Toledo
szymek021 napisał/a:
Dacia Logan MCV TCe 90 LPG, rocznik 2016, laureate– cena ok. 44 000 zł.
Seat Toledo, 1.4 TDI Reference, 90 KM rocznik 2015, cena ok. 50 000 zł.
Jeżeli pominiemy bezsensowną dyskusje czy w combi wejdzie mniej niż w sedana czy tam hatchback'a to lepszym wyborem bez dwu zdań jest Toledo.
Renault ma taka politykę cenowo-jakościową że Dacia tak na prawdę jest alternatywą tylko jeżeli ktoś zaakceptuje najuboższą zarazem najtańszą wersję czyli w tym wypadku Logana 1.0.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum