Wysłany: 2017-06-10, 00:36 Media Nav i DAB w Polsce
Hej, mam takie pytanie: o ile mi wiadomo (ale "testowałem" to wyłącznie w egzemplarzu stojącym w salonie, więc nie wiem, czy faktycznie jest tak ogólnie), w Polsce Media Nav nie ma możliwości wyboru radia DAB.
I teraz tak:
1) Czy to wynika po prostu z tego, że nasz ukochany kraj traktowany jest przez producentów systemu (lub pojazdów) trochę po macoszemu?
2) A może powodem jest to, że - znów, o ile się orientuję, ale mogę orientować się źle - Media Nav oferuje radio DAB, a w Polsce ta wersja radia nadawana jest w wersji DAB+, stąd brak kompatybilności?
3) Czy wiecie, czy są lub przewidywane będą jakieś "patche", obejścia, dodatki etc. umożliwiające słuchanie (także w Polsce) radia DAB (czyli w Polsce DAB+)?
Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe Pomógł: 2 razy Dołączył: 31 Maj 2017 Posty: 120 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2017-06-10, 05:55
Z obejściem to może być kłopot bo do odbioru DAB wymagany jest dodatkowy układ na płycie głównej. Jedynym sposobem byłoby wlutowanie układu i wgranie firmware obsługującego ten układ. Tak mi się wydaje.
Evo już ma seryjnje wbudowaby odbiornik, tylko na polske jest wyłączony. Na forum informacja jak to włączyć
Trochę Ci sie pomyliło . Kazdy MNEvolution ma wbudowany odbiornik TMC ( Traffic Message Chanell) który wymaga licencji na Polskę .
Tylko niektóre wersje mają wbudowany odbiornik DAB+ ( róznicę można zauważyć po dodatkowym gnieździe koloru bordowego z tyłu MN)
Już są opracowane specjalne moduły:
1. Konwertujące DAB+ do plików MP3 odtwarzanych przez USB (nazwa stacji to nazwa pliku) - Dension DAB+U - 500zł
2. Konwertują DAB+ na stacje FM widziane dla starszych radio (potrzebny dodatkowy pilot do zmiany stacji w konwerterze DAB lub aplikacja na smartfonie) np. SmartDAB-FM - Connects2 ~800zł Może uda się kiedyś żywcem podpiąć przyciski do schowanego modułu.
3. Do zapalniczki moduł z wyjściem dźwięku na jack a radio w dacii ma AUX IN (wejście) - CALIBER DAB/DAB+ MOTTAKER ~400zł
4. Transmiter FM z Bluetooth: Tiny Audio C5 DAB+ adapter ~700zł
Do czasu jak się upowszechni to pojawią się tańsze urządzenia. Jak to działa, kiedy Chińczycy wyprodukują układy dedykowane żeby same urządzenia się upowszechniły?
W UK te dodatkowe moduły ( zintegrowanez Dacią i Renault do MediaNav) sa juz od dawna rozprowadzane.
Można dokuopić też akcesoryjne w cenie około 50 funtów
Ale po co skoro już od ponad roku są dostępne wersje MNEvolution z tym modułem - u naszego kolegi Robson330
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-06, 18:01
A
jas_pik napisał/a:
W UK te dodatkowe moduły ( zintegrowane z Dacią i Renault do MediaNav) sa juz od dawna rozprowadzane.
Można dokupić też akcesoryjne w cenie około 50 funtów
A jak jest obecnie z używaniem DAB+ w Polsce?
Bo mnie zaczyna już wkurzać analogówka i jej zanikanie sygnału.
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-06, 19:21
A gdzie ten wzmacniacz siedzi? Duster 2014 powinien mieć wzmacniacz czy go dokładać? Juz 30 km od Warszawy różnie odbiera. stacji jest dużo ale nie wszystkie to W-WA I !
W standardzie w Daciach Renault wrzuca zwykłe anteny - pasywne.
We wszystkich wersach Clio /Captura wszystkie anteny radiowe są aktywne - ze wzmacniaczem sygnału .Zasilanie wzmacniacza odbywa się przez kabel antenowy - nie ma żadnego dodatkowego kabelka.
Ustawienie typu anteny( pasywna/aktywna) można zrobić przez Micom lub Clip lub DDT4ALL .
Wysłany: 2017-10-06, 22:05
jas_pik napisał/a:
W standardzie w Daciach Renault wrzuca zwykłe anteny - pasywne.
We wszystkich wersach Clio /Captura wszystkie anteny radiowe są aktywne - ze wzmacniaczem sygnału .Zasilanie wzmacniacza odbywa się przez kabel antenowy - nie ma żadnego dodatkowego kabelka.
Ustawienie typu anteny( pasywna/aktywna) można zrobić przez Micom lub Clip lub DDT4ALL .
Rozumiem, że należy dołożyć wzmacniacz na kablu od razu na stałe.
Jak dołożysz wzmacniacz na kablu to będziesz musiał zrobić poprawne rozwiązanie dotyczące zasilania wzmacniacza antenowego.
Chyba lepszym pomysłem będzie wymiana anten na te z CLIO/CAPTURA i uruchomienie programowe zasilania ich przez MN
Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Dołączył: 11 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2017-10-08, 19:24
Media Nav z dab+ działa idealnie z naklejaną anteną na przednią szybę za 8€ z Chin .
Wtyczka jest do radii typu pionier ale kilkanaście ruchów drobnym papierem ściernym i idealnie pasuje w gniazdo fakra z media nav (Brązowe).
Testowałem w okolicach Kielc i Wrocławia ( nawet tam gdzie jest granica zasięgu) działa idealnie
Ostatnio zmieniony przez polon18 2017-10-08, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
Adamerio, nie łącz ze sobą gorących linii anten, któreś radio pewnie spalisz! (są separatory ale lepiej nie kombinować)
Najlepiej dwie oddzielne - mogą być w jednej obudowie. Pamiętaj, że na razie DAB w Polsce jest testowo, nadajniki mogą nie działać i jest kiepski zasięg.
Częstotliwości:
DAB/DAB+: 174–230 MHz
FM: 65-87 - 108.0 MHz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-09, 14:23
Dopóki emisją cyfrową nie są zainteresowane stacje komercyjne a jedynie Polskie Radio, to DAB pozostaje tylko zabawką, dodatkowo dostępną jedynie wokół większych miast.
Dymek, mimo, że lubię nowinki elektroniczne to cyfrowe radio wydaje się ehhhh. Analog dociera praktycznie wszędzie, jak źle odbiera to i tak odbiera. Z cyfrowym jest jak z telewizją - będzie rwać nie śnieżyć Analog łatwiej pokryć nadajnikami a tutaj w nowe cyfrowe się raczej nie zwróci i będzie trzeba ich więcej.
Mogę się mylić, tak poczytałem
Ktoś wie jak idzie instalacja antenowa oryginalna, są jakieś złączki po drodze czy trzeba ciągnąć do samego radio?
Taka dziwna antena jest dostępna:
klon: AN-DAB1
Tak byłaby też dobra:
A Najlepsza byłaby:
1. FM/AM
2. DAB
3. GPS
i jeszcze ze wzmacniaczem wbudowanym
Jest nawet DAB splitter:
byłby ok jeśli ma separację i miałby 2 x fakra.
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2017-10-09, 18:56, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Dołączył: 11 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2017-10-12, 09:50
Ja osobiście używam anteny z pierwszego zdjęcia. Jak już pisałem to wystarczy lekko papierem ściernym(drobnym ) po wtyczce po obwodzie i już pasuje.
Ewentualnie można bawić się w lutowanie brązowej wtyczki fakra
Oryginalna antena że schematu Clio IV z dab 2017 jest trochę inaczej bo jest wykorzystane grzanie tylnej szyby jako anteny plus wzmacniacz i plus antena na dachu
Ostatnio zmieniony przez polon18 2017-10-12, 09:53, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2014
Wysłany: 2017-10-13, 15:45
polon18 napisał/a:
Oryginalna antena że schematu Clio IV z dab 2017 jest trochę inaczej bo jest wykorzystane grzanie tylnej szyby jako anteny plus wzmacniacz i plus antena na dachu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum