Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2017-07-12, 08:52 Sandero stepway z 2015
Witam wszystkich!
W moich poszukiwaniach ładnej Dacii natrafiłem na ogłoszenie sprowadzonego z Francji Sandero Stepway II 1.5 dci rocznik 2015 za 33tys. Z uwagi, że jest to moje pierwsze auto kupowane(jeżeli się zdecyduje) samodzielnie mam takie dziwne/głupie pytanie. Czy to możliwe, że ten samochód można kupić w tej cenie czy raczej dopatrywać się szpachli/awarii? Osoba która sprzedaje to tzw. handlarz.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-07-12, 09:38
już sam fakt, że sprzedaje je handlarz oznacza, że na 99 % auto jest po dzwonie lub ma jakąś wstydliwą przeszłość. Oczywiście pozostaje ten 1 % ale radziłbym uważać
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-12, 09:48
33 tysiące to jednak jest sporo kasy - kupujesz kota w worku , prawdopodobnie już bez gwarancji (choć to można sprawdzić w ASO po VIN). Jeśli to nie musi być diesel to może jednak lepiej dołożyć te 12 tysięcy i kupić nowego z 0,9 Tce - zużycie paliwa jest nieco większe ale masz święty spokój przez kilka lat.
Zresztą we Francji Stepway dCi z 2015 kosztuje około 10000 Euro - pomyśl jakim cudem handlarzowi opłacałoby się przywieźć go do kraju i jeszcze zarobić ?
https://www.paruvendu.fr/.../dacia/sandero/
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2017-07-12, 09:56, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-07-12, 10:31
Jednak się (lub nie) pomyliłem odnośnie handlowca. Zadzwoniłem i popytałem co i jak. Błotnik i drzwi były robione - malowane. Facet nie handluje samochodami tylko u znajomego handlarza postawił żeby szybciej rzuciło w oczy komuś. Zapytałem czy możemy do ASO podjechać sprawdzić i powiedział, że nie ma problemów.
Rozumiem. Ja osobiście tak kupiłem samochód płacąc ponad połowę kwoty resztę kredytując i jestem zadowolony.
Z doświadczenia wiem że samochody sprowadzane, czy teraz czy kiedyś zawsze mają jakąś niespodziankę, lepiej już szukać krajówki. Ale Dacii używki, jakoś nie jestem w stanie przełknąć.
Wysłany: 2017-07-12, 12:01
arnold napisał/a:
Rozumiem. Ja osobiście tak kupiłem samochód płacąc ponad połowę kwoty resztę kredytując i jestem zadowolony.
Z doświadczenia wiem że samochody sprowadzane, czy teraz czy kiedyś zawsze mają jakąś niespodziankę, lepiej już szukać krajówki. Ale Dacii używki, jakoś nie jestem w stanie przełknąć.
Jeżeli mechanik przeglądnie i będzie ok a później w aso potwierdzą to pewnie się skuszę. 15k to spora różnica jak na obecną chwilę
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-12, 12:04
Jeśli faktycznie był robiony błotnik i drzwi to w porządku. Tylko że często jest to wabik na kupca którym ten tłumaczy sobie niższą cenę, a w rzeczywistości z samochodem było coś znacznie grubszego.
Pocieszające jest to że ze względu na niską cenę nie opłaca się w Daciach wstawiać ćwiartek czy przeszczepiać słupków z dachem jak w pojazdach klasy D.
To nie jest tak do końca, jak kupi za śmieszne pieniądze i w 20 tys, zmieści się z naprawą (mogł być przesunięty słupek A) to ma 13 tys. zysku. Czujnikiem lakieru spradziłbym nawet próg czy właśnie wymieniony słupek.
Wysłany: 2017-07-12, 12:26
arnold napisał/a:
To nie jest tak do końca, jak kupi za śmieszne pieniądze i w 20 tys, zmieści się z naprawą (mogł być przesunięty słupek A) to ma 13 tys. zysku. Czujnikiem lakieru spradziłbym nawet próg czy właśnie wymieniony słupek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum