Wysłany: 2017-07-22, 19:03 Nowe Sandero - mały czołg
Witam.
Sandero 1.2 75KM odebrane w piątek, zatankowałem 10 l benzynki. Jeździłem trochę po mieście (z włączoną klimą). Dziś sygnał rezerwy paliwa. Na liczniku jazdy dziennej 61 km. Na 10 -ciu litrach???
Zalałem do pełna - połknął 48 litrów. Jeśli zbiornik ma ok. 50 l to znaczy ,że rezerwy jest 2l, hmm.
Jazda była spokojna, po mieście, zgodna z sugestiami wskaźników zmiany biegów.
Zakładam,że jak silnik się ułoży, to będzie palić plus/minus tyle , co w specyfikacji samochodu.
Pozdrawiam wszystkich,
twistor
Ostatnio zmieniony przez twistor 2017-07-22, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-07-22, 22:21
Zeby sprawdzic i policzyc spalanieto:
Nalej pod sam korek, pojezdzi po miescie okolo 100 km, wroc na ta sama stacje o nalej znow pod korek z tego samego dystrybutora. Nastepnie podstaw do wzoru: spaline litry paliwa( wskazanie dystrybutora ÷ liczba przejechanych kilometrow × 100= twoje spalanie.
Rezerwa ma jakies 4-5 litry tankujac po 10 litrow nigdy sie nie doliczysz.
Po dotarciu roznice spalania to widac w ciezarowce i autobusach. W osobowce bedzie oscyliwac w 0.1-0.3 litra.
Zeby sprawdzic i policzyc spalanieto:
Nalej pod sam korek, pojezdzi po miescie okolo 100 km, wroc na ta sama stacje o nalej znow pod korek z tego samego dystrybutora. Nastepnie podstaw do wzoru: spaline litry paliwa( wskazanie dystrybutora ÷ liczba przejechanych kilometrow × 100= twoje spalanie.
Rezerwa ma jakies 4-5 litry tankujac po 10 litrow nigdy sie nie doliczysz.
Po dotarciu roznice spalania to widac w ciezarowce i autobusach. W osobowce bedzie oscyliwac w 0.1-0.3 litra.
dokładnie jak przedmówca. te obecnie jestem na etapie wyliczania dokładnego spalania i trzeba nalać ile wlezie pod korek po 100 km zatankować znów pod korek. Jest łatwiejszy wzór: ilość zatankowanego paliwa podzielić przez 1/100 dystansu czyli np zatankowane 45 l przejechane np 650 to podzielić 45 przez 6,5
dokładnie jak przedmówca. te obecnie jestem na etapie wyliczania dokładnego spalania i trzeba nalać ile wlezie pod korek po 100 km zatankować znów pod korek. Jest łatwiejszy wzór: ilość zatankowanego paliwa podzielić przez 1/100 dystansu czyli np zatankowane 45 l przejechane np 650 to podzielić 45 przez 6,5
ino trzeba mieć pozycję startową w baku i końcową po zalaniu taką samą bo tak to liczenie trochę przekłamie... do zapalania się rezerwy tez różnie zależy jak pływak się ułoży (hamowanie, skręty przyspieszanie zmienia jego położenie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum