Są firmy które pracują nad takim rozwiazaniem (również dla LG - dla producenta naszych MN)
Chwalą się osiągnięciami pod nazwą NEOLINK .
Wymagania są następujące:
Serwerem treści musi być smartfon z Androidem
Kilentem zaś dowolne urzadzenie z WinCE (np nasze MN)
Jak to działa pokzuje grafika
oraz film
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3749 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-19, 08:51
Renault w końcu zaczął wspierać Android Auto:
https://www.android.com/auto/renault/
Jaka wersja MNE jest montowana w Capturach i Clio 2017 i czy można będzie ją zaadoptować w Dacii ?
Model: Logan II MCV
Silnik: 0.9 TCe LPG
Rocznik: 2000
Wysłany: 2017-06-19, 11:05
W Clio możesz mieć jeszcze R-Linka, ja bym się specjalnie nie nakręcał na tę funkcjonalność w MNE. Raczej bym stawiał na powolne wycofanie tego systemu z gamy Renault
Ostatnio zmieniony przez kakaduPL 2017-06-19, 11:05, w całości zmieniany 1 raz
Właśnie R-Link jest oparty na antku i dlatego jest wspierany przez Android Auto.
MN nie będzie wycofane bo jest poprostu tańsza alternatywą w tańszych pojazdach grupy Renault i we wszystkich z grupy Dacii.
Ponieważ od kilku dni jeżdzę Jukiem to mogę określić że ta nawigacja w Nissanach ( a to grupa Renault) to jest dopiero porażka
a czy jest mozliwosc zrzutu ekranu z smartphona na MNE po Kablu cos jak mirroring tylko po kablu USB ? np. Powiedz my mamy film na tel. i chcemy go wrzucic na ekran MNE w teori powino dzialac pytanie czy ktos prubowal cos takiego?
Bardzo prosto wystarczy że masz ze smartfona wyjście w kablu sygnału video - podłaczasz go do wejścia video MN ( to jest to samo wejście które słuzy do podłaczenia kamery cofania) - podajesz na odpowieni PIn napięcie 12V - przełaczy Ci wyświetlanie sygnału na ekranie .
Aby mieć dźwięk właczasz media - synał AUX - i masz dźwięk w systemie audio.
I już - oto tajemnica tego video i youtubera który zrobił z tego wielką tajemnicę.
Nie wiem jakie smartfony mają takie wyjście oprócz chińczyków
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3749 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-14, 14:54
Nie musi być Lollipop ale faktycznie dopiero od Androida 5.0 jest wsparcie dla Android Auto.
Tylko że w Polsce nie ma wsparcia od googla i trzeba sobie ściągnąć z zewnętrznego repozytorium:
https://www.apkmirror.com...c/android-auto/
Ja korzystałem na Samsungu S7 z 7.0 i citroenowską nawigacją, bardzo fajne rozwiązanie.
Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: dCi
Rocznik: 2008
Wysłany: 2018-06-14, 15:24
DrOzda napisał/a:
Nie musi być Lollipop ale faktycznie dopiero od Androida 5.0 jest wsparcie dla Android Auto.
Tylko że w Polsce nie ma wsparcia od googla i trzeba sobie ściągnąć z zewnętrznego repozytorium:
https://www.apkmirror.com...c/android-auto/
Ja korzystałem na Samsungu S7 z 7.0 i citroenowską nawigacją, bardzo fajne rozwiązanie.
Wysłany: 2018-06-14, 18:52
Nie wiem. Wydaje się że hardware w MN też powinien być inny do obsługi Android Auto (telefon łączy się kablem USB z nawigacją - przynajmniej w tych od PSA).
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Wysłany: 2018-06-14, 19:00
Wg.listy na stronie Renault -> Clio 2017 z MNE i ma działać.
Aktualizacja MNE do 9.1.3 w moim Clio z 11.2017 i nic.
Telefon odpala aplikację ale nie łączy się z urządzeniem (pomimo że jest podłączony kablem i przez BT z MNE).
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.3 TCe 150
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2018-06-14, 19:29
Zaktualizowałem soft do wersji 9.1.3 i próbowałem na Androidzie 7.1. Aplikacja uruchamia się automatycznie po połączeniu z systemem ale niestety nie działa
Ostatnio zmieniony przez ChrystianCh 2018-06-14, 19:30, w całości zmieniany 1 raz
Model: Clio
Silnik: 1.2 16V
Wysłany: 2018-06-14, 19:57
DrOzda napisał/a:
Tylko że w Polsce nie ma wsparcia od googla i trzeba sobie ściągnąć z zewnętrznego repozytorium
Przecież jest normalnie w Sklepie Play
HW może być inny, ale nie musi. W zasadzie wystarczy port USB obsługujący Host i odpowiedni sterownik. Pytanie tylko czy udostępnią to dla obecnych urządzeń (lub czy da się przenieść).
Nie ma mowy żeby to działało z 9.1.3 - lista zmienionych plików jest zdecydowania zbyt mała.
Zastanawia mnie też jedno - na filmach ciągle posługują się nazwą MediaNav Evolution. Przy ostatniej tak dużej zmianie HW dodali właśnie to 'Evolution' do nazwy.
Teraz jeżeli nazwa zostaje ta sama - to albo będzie kompatybilne, albo zrobią sobie straszny bałagan (np. z instrukcjami)
Mnie najbardziej ciekawi Apple CarPlay, bo trochę mnie to bolało, że np. w KIA jest. Myslalem ze do Dacia nigdy tego nie dadzą, ale widzę, że jest szansa. Moj sie bedzie produkowal 8.8.2018 to moze mi sie juz trafi z tym :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum