Panowie mam pytanie czy wy w swoich radiach macie podciągniętą masę na obudowę radia czy nie ? Walczę ostatnio z trzaskami w radiu które przytrafiają się sporadycznie już sam nie wiem gdzie szukać przyczyny .
Trzaski.pojawiaja sie na spieciach ,zlym polaczeniu z.masa na.koncowkach.mocy (mosfetach)Wiec mozliwe ze trzeba rozebrac obudowe i.sprawdzic tranzystory
jesli to radio to faktycznie nie trzaski a szumy , czy antena jest dobra ( nie zalozona krotka o malym wzmoceniniu ) i zapewnia duze wzmocnienie sygnalu od nadajnika radiostacji ? i dobrze wogole polaczona ?
kupiłem radyjko bez wtyków - tylko gołe druty :) Jaką wtyczkę na to "nadziać", żeby wszystko hulało i bangalało z tym, co mi z Dacii wystaje (nowy MCV)? Za link do Alledrogo będę zobowiązany :)
Zdjęcie nr 0 - radio bez wtyczek
Zdjęcie nr 1 - wszystkie wtyczki
Zdjęcie nr 2
Zdjęcie nr 3
Zdjęcie nr 4
Zdjęcie nr 5
Zdjęcie nr 6
Ostatnio zmieniony przez infernopolska 2017-08-01, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
A dlaczego nie kupisz radia Dacia Plug Radio.
Np to ogłoszenie : http://allegro.pl/radio-c...6862119827.html
Można je trqfić za śmieszne pienądze, nie będziesz musiał niczego drutować .
To są wtyczki specializowane do Ranault i niektórych Opli?Vaxuali itd.
Koszt takiej przjściówki to koszt prawie całego radia Dacii.
Ale jeśli chcesz się malterowac i przepłacac to wpisz DACIA-ISO koszt to zazwyczaj od 70 zł w górę , mozesz tez pokombinowac z tym za 20 zł http://allegro.pl/zlacze-...5337971129.html
I spoko. Ja w ogóle nie mam kabli i głośników w drzwiach - to wersja Access. Montaż 500zł w ASO. Samochód na gwarancji. Natomiast radyjko ma wbudowane głośniki. Ot dlaczego. Za 100zł, łącznie z przejściówką, będzie coś grało. Ma BT, USB, SD, transmiter FM.
Ostatnio zmieniony przez infernopolska 2017-08-01, 18:19, w całości zmieniany 2 razy
Kupujesz kostkę ISO, tak pisał kolega jas_pik, lutujesz do odpowiednich przewodów i wtykasz do Dacii i będzie grało.
Nie znam rozpiski tych wtyków ISO, w necie powinno być....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-08-01, 12:59
Możesz zainstalować oryginalne radio od Dacii - albo nawet MediaNav - ALE musisz podmienić maskownicę od radia tak aby była z otworem 2DIN (chyba że w tym co masz da się odciąć środek z półką).
Do tych przejściówek musisz też mieć przelotkę antenową ze złącza FAKRA na "normalne"
Dlatego każde rozwiązanie oparte na Twoim pomyśle będzie droższe i bardzo nieekonomiczne.
Skoro już masz te kable w dziurze na radio to znaczy że masz kompletne okablowanie brak Ci tylko głośników w drzwiach.
Montujesz te głośniki w drzwiach i radio Dacia Plug&Radio nie tracąc gwarancji na nic. A jak będziesz chciał to za jakiś czas albo teraz zamontujesz pod kierownicą zdalne sterowanie , to tylko przykręcenie śrubli i wpięcie kostki .
Masz wszystko okablowane a ASO chce cię wkręcić w wydanie kasy.
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-08-01, 13:17
Ale on nie zainstaluje radia 2DIN bez wymiany (względnie adaptacji) maskownicy wokół radia.
To dość chodliwy towar - na alledrogo aktualnie nie ma żadnej.
Głośniki, głośnikami. Też sobie dokupię. Ale chcę podłączyć moje radio, nie inne :)
Jako że jestem laikiem w tych sprawach, czy jakaś dobra duszyczka wrzuci mi tu link do kostki ISO i stosownych przejściówek w jednym wpisie? Zakupię na Allegro, ogarnę i się pochwalę czy samochód trafił szlag. Dziękuję :)
Pojedź do dowolnego montażysty autoradio/autoalarmy - wyjdzie Cię taniej niż samodzielne szukanie i kupowanie na Allegro .
Zwłaszcza że za bardzo nie masz pojęcia - sam szybciej spalisz instalację w samochodzie lub radio - i wtedy będzie miał problem i utratę gwarancji na całą instalację w samochodzie.
Posłuchaj dobrej rady i kup to radio które Ci podałem w pierwszym linku .
Zamontujesz bez problemu bo tylko wepniesz wtyczki i od razu zagra. Jesli nie potrafisz samodzielnie zdjęć boczków ( musisz tez wtedy kupić kilka kołków bo przy demontażu pękną)
Ale oczywiście to Twój wybór i Twoje pieniądze i Twoje ryzyko.
Same złączki najtaniej dostaniesz kupują takie tanie przejściówki : http://allegro.pl/zlacze-...5818982419.html
Z montażem w Twojej desce -nie ma problemu - wystarczy wyjąć kieszeń i ładnie odciąć poprzeczkę.
Wysłany: 2017-08-01, 15:40
Jeśli faktycznie nie ma problemów z maskownicą to też popieram zakup oryginału. Do tego banalne dołożenia mikrofonu i ewentualnie manetki i masz full wypas sprzęt handsfree za który w innych markach każą dopłacać milinny cebulionów.
Witam, mam pytanie bo chciałbym zakupić radio z funkcją Bluetooth żebym mógł rozmawiać na głośnomówiącym.
Zobaczyłem takie radio http://allegro.pl/jvc-kd-...6991234697.html
Moje pytanie czy mógłbym je podłączyć samemu? Wiem, że musiałbym kupić tylko przejściówkę od anteny, ale co z tą kostką?
Czy załączona do zestawu w radiu będzie odpowiednia?
A co myślicie o firmie Joying? Taki sprzęt https://www.carjoying.de/...th-dab-obd.html również byłby bezproblemowy w montażu i działałby, bo z tego co widzę, też pełen zestaw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum