Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2012-05-17, 09:43 Zarysowany zderzak
Niestety dziś dobiłem na bocznej drodze podczas cofania w jakiś debilny kamień dość wysoki w trawie zamaskowany którego nie widziałem i stało się zarysowałem zderzak na pocieszenie zderzak nie pękł tylko są głębsze rysy (z tyłu pacząc na wysokości koła) i teraz mam pytanie czy opłaca się robić taką naprawę z AC w ASO chodzi mi ile będzie zwyżka w roku następnym czy jednak lepiej zapłacić w nieautoryzowanym zakładzie lakierniczym??
ps. AC w PZU zniżki max
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2012-05-17, 09:44, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-05-17, 09:51
Zależy ile to bedzie kosztować poza ASO i zależy gdzie masz AC. Dowiedz się ile procentowo wynosi podwyżka skałdki AC w przypadku jednej szkody. Potem przekalkuluj, co będzie dla Ciebie lepsze. Zderzak jest dość łatwy do malowania no i nie rdzewieje, więc nie ma obawy o późniejszą gwarancję.
ile a właściwie jaka będzie "zwyżka" (a raczej o ile pomniejszona zniżka) to najlepiej spytaj swojego agenta - uzyskasz najbardziej wiarygodną informację odnoszącą się wyłącznie do Twojego zdarzenia/przypadku ...
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-17, 10:05
Jak masz w popularnym kolorze to poszukaj na allegro z rozbieranego. Ja za przedni do logana w idealnym stanie z listwami zapłaciłem 200 PLN z przesyłką.
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2012-05-17, 10:11
DrOzda napisał/a:
Jak masz w popularnym kolorze to poszukaj na allegro z rozbieranego. Ja za przedni do logana w idealnym stanie z listwami zapłaciłem 200 PLN z przesyłką.
Chyba to będzie najlepsze wyjście kupno używki
PS. Całość przeleciałem drobnym papierem wodnym i te płytkie ryski znikły a głębsze zamaluje się zaprawką
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2012-05-17, 12:56, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-05-17, 15:16
jak znam życie - likwidacja z AC się nie opłaci. Naprawa to malowanie połowy elementu a przy likwidacji z AC poleci przynajmniej 10% zniżki - należy to sobie przeliczyć w porozumieniu ze swoim agentem
Stało się. Na mega-ciasnym parkingu pod szkołą córki nie wyrobiłem przy zawracaniu i porysowałem zderzakiem o murek. Nie ma wielkiej rysy, ale jednak komfort psychiczny spadł i to bardzo.
Co z tym teraz czynić? Da się pomalować czy zderzak nowy kupić? Czy dowolny blacharz mi to zrobi? (zderzak jest z tworzywa sztucznego).
Teoretycznie, każdy lakiernik samochodowy to zrobi. Tyle, że niektórzy będą zdzierać a inni poszukają taniego rozwiązania. Warto popytać - może ktoś Ci poleci sprawdzony zakład.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-11-28, 07:57
w końcu to tylko kawałek plastiku, rdzewieć nie będzie a reszta to kwestia zwykłej estetyki. Jeśli nie jest popękany, wystarczy go pomalować. Małe rysy można spróbować zamaskować prowizorycznie samemu mając pasujący lakier, choć efekt będzie taki sobie. Porządnie zrobi to każdy przyzwoity lakiernik za 300-400 PLN (zwykle nie maluje się całego zderzaka tylko połówkę)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-11-28, 07:59, w całości zmieniany 2 razy
za poleruj i zostaw , zderzak jest plastikowy cierpi tylko twoja estetyka a że duster za piękny nie jest to nie ma wielkiej starty
Jakby sie dalo zapolerowac to bym sie nie pytal o malowanie :)
Sa spore ubytki lakieru i rysy do czarnego :(
A strata bedzie spora jak bede chcial sprzedac :(
Nie rozumiem, czemu spora? za rysy na plastikowym zderzaku, czy pod kątem polakierowania go/wymiany na inny z allegro między 150 a 220zł (niektórzy sprzedają elementy które po rozbiórce i zrobieniu zdjęć zawijają w strech, także wyglądają jak typowe używane zderzaki na samochodach)?
A ja Ci powiem tak. Z niezbyt lubianego serwisu aukcyjnego kup puszkę farby w sprayu, podkład do plastiku w sprayu i bezbarwny - bo chyba to metalik. Dobrze okleić zderzak wyrównać i machnąć. W necie są instrukcje i w sumie za mniej niż 100zł masz autko zrobione i efekt może być pozytywny. Instrukcje, potrzebne narzędzia również dodają w niektórych zestawach. Jedynie to czas schnięcia poszczególnych warstw jest ważny. Gdy się nie spieszyłem wyszło całkiem ok, ale gdy robiłem za szybko, a raz za wolno to efekty nie były już takie jak za pierwszym razem, gdzie odczekałem tyle ile trzeba.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-13, 07:32
Niedawno u przeciętnego lakiernika 280zł płaciłem za lakierowanie całego nowego czarnego zderzaka. Tyle, że nie w Dacii... ale lakiernikowi poza ASO zupełnie obojętne do czego to zderzak. Z tym, że nowy zderzak był luzem a zakładałem go sam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum