Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 ECo-G, był 1.6 SCe 115 4x4
Rocznik: 2024, był 2015
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Sie 2015 Posty: 317 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2017-07-13, 13:57 Zaworki czujników ciśnienia w kole
Kupiłem nowe felgi i chciałem sobie przełożyć czujniki ciśnienia ze starych do nowych.
Niestety zakład oponiarski, u którego zmieniam opony dysponował tylko trzema zaworami do czujników i nie mogę nigdzie dostać czwartego. Podobno tych zaworków (lub kominków jak to nazwali w ASO) nie da się przełożyć ze starych do nowych felg.
Objeździłem kilka miejsc w mieście i nigdzie nie mają takich.
Moje pytanie i prośba - jakiego typu zaworki stosuje się w Dusterach do czujników ciśnienia i gdzie na necie to mogę dostać ? Jak ktoś może to niech poda jakiś link do sklepu lub aukcji. No i jakie parametry muszą mieć te zaworki, żeby pasowały ?
Ostatnio zmieniony przez majkel 2017-07-13, 13:57, w całości zmieniany 1 raz
Będąc ostatnio w serwisie renault oglądałem felgi alu a przy nich było napisane, że nie nadają się do instalacji czujników ciśnienia... może w tym problem, że nie do każdej felgi założysz czujnik.
Nie o sam czujnik chodzi tylko o tą główkę z wentylkiem. Musi być przystosowana do mocowania w niej konkretnego czujnika od dołu i jeszcze pasować do felgi.
Model: Duster
Silnik: 1.0 ECo-G, był 1.6 SCe 115 4x4
Rocznik: 2024, był 2015
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Sie 2015 Posty: 317 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2017-07-14, 15:46
Dodaję zdjęcia zaworków - zamiennik i oryginał.
Zamiennik to koszt około 15 zł, oryginał to około 46 zł w ASO.
Jest on konieczny, gdy chcemy przełożyć czujniki ciśnienia koła do innych felg.
Podobno pasują zarówno do felg aluminiowych jak i stalowych.
Wysłany: 2017-09-10, 16:30 Czujnik ciśnienia w oponie - zapas?
Witajcie,
Złapałem gumę (nie pierwszy), pojechałem do wulkanizatora (nie ASO), a ten stwierdził, że dziura jest w takim miejscu (obrzeże opony), że względy bezpieczeństwa nakazują wymianę takiej opony, bo łatanie jej daje duże ryzyko ewentualnej kolejnej dziury. Nie uwierzyłem, pojechałem do kolejnego i usłyszałem dokładnie to samo. Widocznie tak jest.
To jest Dacia Dokker 2015r i fabryczne opony są jakieś nietypowe, więc muszę kilka dni pojeździć na zapasie. W pierwszy dzień jazdy na zapasie nie pojawiały się żadne komunikaty na desce rozdzielczej. W drugim dniu najpierw zaczął migać komunikat od ciśnienia opon, a później włączył się na stałe. Po chwili zaświeciła się na pomarańczowo kontrolka wielofunkcyjna.
I tu pojawiają się moje pytania. Czy w fabrycznym kole zapasowym jest czujnik ciśnienia? Jeżeli go nie ma, to dlaczego w pierwszym dniu jazdy na zapasie nie pojawił się ten komunikat? Jeżeli jest, to dlaczego się załącza? Myślałem, że faktycznie ciśnienie jest niskie i próbowałem je ustawiać, ale jest wymagane 2,4 (przód). Czy świecąca na pomarańczowo kontrolka wielofunkcyjna sygnalizuje właśnie ten problem z ciśnieniem? Czy po założeniu nowych opon wszystko się ustabilizuje?
Komunikat przy założonym zapasowym kole.jpg Kontrolki
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-09-10, 19:30 Re: Czujnik ciśnienia w oponie - zapas?
Ircys napisał/a:
Czy w fabrycznym kole zapasowym jest czujnik ciśnienia? Jeżeli go nie ma, to dlaczego w pierwszym dniu jazdy na zapasie nie pojawił się ten komunikat? Jeżeli jest, to dlaczego się załącza? Myślałem, że faktycznie ciśnienie jest niskie i próbowałem je ustawiać, ale jest wymagane 2,4 (przód). Czy świecąca na pomarańczowo kontrolka wielofunkcyjna sygnalizuje właśnie ten problem z ciśnieniem? Czy po założeniu nowych opon wszystko się ustabilizuje?
W zapasie nie ma czujnika. Gdzieś czytałem, że czujnik nie zareaguje od razu tylko trzeba trochę przejechać, może przejechałeś za mało w pierwszy dzień(?). Kontrolka wielofunkcyjna świeci razem z kontrolką z opon to jest normalne. Tak, będzie ok jak wróci felga z czujnikiem. Ustawiłbym na nowo ciśnienie odniesienia - przytrzymać set tp na komputerze auta.
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-09-11, 08:38
Jak jest któryś uszkodzony to oświeca się taki sam zestaw kontrolek jak na pierwszym zdjęciu. Także kontroli może nie będzie ale będzie świadomość, że coś jest nie ok :)
Co ciekawe, to jeżdżę tak (na zapasie) już 3 dzień i dzisiaj przez wiele razy (jeżdżę krótkie odcinki wiele razy - dostawa) kontrolka w ogóle się nie załączała lub tylko migała.
To chyba jakaś lipa z tym czujnikiem - skoro go nie ma, to powinna świecić cały czas.
Też to przerabiałem. Nie mam czujników w kole zapasowym i kołach zimowych. System włącza kontrolkę po przejechaniu ok. 10 km. Możesz to skasować przyciskiem (SET TPMS) na kierownicy, ale po 10 km znowu się zapali. Dłuższa jazda powoduje, że kontrolki świecą światłem stałym. To jest jedna wielka lipa, a nie system. Co gorsza nie da się tego wyłączyć. Może kiedyś Chińczyk coś wymyśli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum