Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.0 sce
Rocznik: 2017
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2017-09-10, 18:40 siłowniki zamków w sandero II
Zakupiłem Sandero II z 2014 roku w którym nie ma centralnego zamka w drzwiach, nawet za pomocą klucza nie zamyka. Może ktoś posiada wiedzę czy w zamkach są siłowniki? czy trzeba wymieniać zamki? a może trzeba tylko położyć instalację elektryczną. Najtańsza wersja Sandero. Będę wdzięczny za pomoc.
We wcześniejszym modelu Sandero I z 2009 roku był centralny zamek.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-09-10, 19:40
A masz te "dinksy/bolce"ktore wskazuja otwieranie/zamykanie drzwi.
Jezeli ta to jak chcesz miec centralny to niestety, ale trzeba kupic zestaw uniwersalny silowniki +sterowanie.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-09-10, 19:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-09-10, 20:26
Hm co znaczy "dinksy/bolce" ?
W aucie nie ma przycisku na desce rozdzielczej od zamykania drzwi. Czy to możliwe żeby w aucie z 2014 roku nie było centralnego zamka?
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1955 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-09-11, 20:10
Witam,
nie żebym się czepiał ale uważam, że każda osoba która zamierza się z kupnem jakiej kol wiek dacii ( jak i innej marki) powinna w minimalnym stopniu poczytać o interesującym go modelu np w internecie lub powinna wejść na stronę Dacia.pl i wtedy by wiedziała, że takie Sandero/Logan II/MCV II wychodziło w trzech wersjach wyposażenia - Access , Ambiance ( później Open) oraz Laureate. Sandero Access to tz. golas nie posiadający w wyposażeniu dodatkowym nic poza systemami typu ABS, ESP, Wspomagania kierownicy czy Airbegów które są z góry narzucone przez Normy Europejskie. Access w podstawie nie posiada radia, a w panelu sterowania nawiewami nie ma możliwości wyboru czerpania powietrza z zewnątrz/ wewnątrz auta
Wysłany: 2017-09-14, 10:48
Dzięki za sugestie, wcześniej przez 3 lata miałem dacię sandero I w wersji najtańszej i pomimo tego że miała bolce w drzwiach do otwierania drzwi od środka to posiadała centralny zamek. Sądziłem po tym że z 2014 roku powinna mieć centralny a dlatego że są w niej elementy z bogatszej wersji wyposażenia.
Zastanawiam się czy w wersji bez centralnego są inne zamki w drzwiach, czy tylko nie posiada instalacji do centralnego zamka?
Może ktoś montował to ma taką wiedzę.
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1955 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-09-14, 19:10
Jak widać na powyższym zdjęciu wersja Access w Sandero II/Logan II posiada w boczkach drzwiowych kolki do ryglowania drzwi których w bogatszych wersjach ( Ambiance, Laureate) nie ma. Myślę że w drzwiach są takie same kasety z tym ze w tej w wersji Access nie ma zamontowanego siłownika centralnego zamka. Pewnie jakieś uniwersalne siłowniki + sterownik dało by się założyć ale trzeba było by trochę pokombinować czyli wykonać przysłowiowe druciarstwo. Jednak najlepiej było by zdjąć boczek ( 2 minuty roboty) i wykręcić kasetę zamka ( nie wykręcałem w tym modelu to nie wiem ale pewnie z kilka minut sie zejdzie) aby zobaczyć co i jak.
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-09-14, 20:17
dudu$ napisał/a:
Pewnie jakieś uniwersalne siłowniki + sterownik dało by się założyć ale trzeba było by trochę pokombinować czyli wykonać przysłowiowe druciarstwo.
Dlaczego druciarstwo. Jak ktos ma rece z drewna to zrobi druciarstwo. Ja montowalem juz takie ze trzy zestawy i wszystkie maja juz po pare lat i jezdza nic sie nie psuje. Nawet w Lodgy wkladalem uniwersalny silownik do tylnej klapy, jak robilem otwieranie z pilota i wszystko dziala i druciarstwa nie ma.
Wysłany: 2017-09-14, 21:53
nie do końca dobrze napisałem. Uniwersalny zestaw zamka centralnego może być dobrze założony ale osoba montująca musi mieć w tym w prawe, bo nikt z nas nie chciałby aby w jednych drzwiach miał wierconych 10 dziur pod siłownik.
Wysłany: 2017-09-15, 03:49
Doladnie. Tak kiedys kupilem 106-tke i co drugi dzien sciagalem boczwk z drzwi, zeby poprawic silowniki, bo sie odkrecaky siegna i sie nie otwieral/zamykal. Kypilem niwe zrobilem po swojemu i dzialalo do konca..
Witam.
Mam dacie sandero II bez centralnego zamka. Zamontowałem instalacje elektryczną centralnego zamka. Lecz nie wiem jak zamontować mechanicznie siłownik (siłownik uniwersalny). Ktoś montował ? Może jakieś zdjęcia, podpowiedzi.
No to zależy jaki masz ten siłownik. Musisz starać się, żeby siłownik był mniej więcej w tej samej linii co rygiel drzwi..wieczorem będę w domu to postaram się dodać z zdjęcia z zaznaczonymi miejscami gdzie montować siłowniki.
Ostatnio zmieniony przez keisyzrk 2019-06-23, 18:30, w całości zmieniany 1 raz
Siłowniki musisz umieścić tak, żebyś mógł założyć boczki drzwi.
Z tyłu nie ma z tym problemu. Z przodu w boczkach jest plastikowe wzmocnienie (coś jakby 4 kubki)- jeden musisz wyciąć.
Puszczając kable staraj się je dać jak najwyżej- u mnie jeden miał luz i zawias drzwi mi go przeciął;/
No i mocno połącz przewody z siłownikami, żeby się nie rozłączyły.
Potem pozostaje Ci połączyć druty siłowników z drutami rygli.
Łącz je na prostych odcinkach-zeby były w miarę równolegle w stosunku do rygla.
Ja je wyregulowałem tak: rygiel w pozycji otwartej, siłownik ok 0.5cm do dołu w stosunku do maksymalnego wysunięcia. Wszystkie zamki działają bez zarzutu;)
Ostatnio zmieniony przez keisyzrk 2019-06-23, 21:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum