Ja mam BRC, na początku jest Ok, ale po jakimś czasie wymiana zużytych części nie należy to tanich.
Polecam STAG, typowy sprawdzony polski produkt znany w całej Polsce i nie tylko....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ja mam u siebie w Skodzie - BRC Sequent 24.11. Przejechane 35 tysiecy i póki co wszystko ok. Ale trzeba przyznać, że w Wałbrzychu jest super spec od BRC i to w dużej mierze jego zasługa.
mieliście styczność z instalacjami BRC?? Znajomy chce zamontować taką instalację w swojej dacii logan.
Nie wiem jak BRC ale mam Lovato Smart. Przebieg sandero zrobiony na tej instalacji to ok 125 000 km, jak do tej pory zero problemów. W samej instalacji nic nie wymieniłem (oprócz przewodu zjedzonego przez kunę) i nic nie naprawiłem. Na przeglądy zaglądam pomiędzy 15 000 a 20 000 km, koszt 100 zł (coś tam czyszczą i sprawdzają na komputerze).
Koszt instalacji parę lat temu: 2500 zł, mogło być taniej o jakieś 200 zł, gdybym nie zdecydował się na jakąś lepszą i szybszą listwę wtryskową, cokolwiek ona daje :D
Święta prawda. Najlepszą instalację założy druciaż i nie będzie działało, tak jak powinno... Myślę, że trzeba się kierować przede wszystkim opinią zakładu, a dopiero później marką instalacji.
kali jak zwykle jesteś w 1000% poprawny . Oczywiście że zamontowane ma być jak przewidział producent, a nie jak piszą na forach.
zamontowane ma być poprawnie, niekoniecznie jak przewidział to producent, wkrętki też często widzę w plastikowej części kolektora bo tak zaleca "producent" co jest oczywistą bzdurą.
tosiek, instalację masz fabryczną czy dokładaną?
Jeśli dokładana to musi być dobrze zestrojona pod sondę AFR, inaczej nie ma sensu.
Jeżdżę już 3 lata i nawinąłem ponad 78 tys.km na LPG i jest OK.
Jeszcze raz powtarzam: instalacja musi być dobrze zestrojona przez KUMATEGO gazownika to nie powinno być żadnych problemów. Instalacja musi być DOPASOWANA do danego auta a nie odwrotnie.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
To tak prosty silnik że trudno spartolić go złą instalacją ale ... :)
Musisz tylko pamiętać o częstej regulacji zaworów (w zasadzie warto to robić przy każdej wymianie filtrów LPG)
Trochę odkopuję.. Ile może kosztować taka regulacja? Dla przypomnienia chodzi o silnik 1.6 8V oznaczenie K7M. Na Internecie widziałem nawet jakiś DIY tutorial ale wolałbym zlecić to komuś.
Mówimy o wydatku rzędu 100-150pln czy może 300-400?
Mam możliwość kupna "od ręki" Dacii Logan sedan 1.2 Sce [używka 1000km, full opcja (navi,alusy,kamera) za 38000zł] albo czekać do nowego roku na wersję z silnikiem 0.9 Tce. Chciałbym się dowiedzieć czy warto dopłacać do wersji Tce, czy lepiej ona sprawuje się na LPG? Jeśli bym wybrał wersję 1.2 Sce to jaką instalacje polecacie, pytałem się w serwisie i powiedzieli, że dają Landi Renzo - koszt ~4500 oraz Zenit 3300. Może lepiej gdzie indziej zamontować np BRC albo STAG, powinny wyjść ok 3000. Co się dzieje z gwarancją na auto jak zrobię instalacje nie w ich serwisie?
Ostatnio zmieniony przez gala 2017-09-27, 05:10, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-09-27, 10:26
1.2 lepiej znosi gaz niż trzycylindrówki. Jak zrobisz poza ASO to tracisz gwarancję na podzespoły na które wpływ ma LPG - czyli de facto cały silnik, komp, układ wydechowy.
Ostatnio zmieniony przez pixa 2017-09-27, 10:26, w całości zmieniany 1 raz
Cześć , pytanie, mam nową Dacie Duster B&S 1,6, SCE chciałem fabryczny LPG , ale brak w ofercie po zakupie zapytałem w ASO czy mi założą? odpowiedzieli , że w tych silnikach nie zakładają , pytałem w u dobrych gazowników we wrocku i twierdzą , że bez problemu założą , ale tracę gwarancje w ASO na silnik .
Ktoś spotkał się z tym ?
Dostępne silniki i ceny instalacji fabrycznych ale dokładanych w wybranych w ASO z zachowaniem gwarancji:
Lista partnerów: https://www.dacia.pl/fina.../dacia-lpg.html
Co więcej jak wykupisz Easy Service to obejmuje tez filtry gazu i regulacje zaworów.
Nie mylić tego z zakładaniem przez ASO u znajomych gazowników. Tutaj ASO zamawia gotowy, fabryczny zestaw i montują w ASO (trzeba wcześniej podzwonić i dopytać).
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2017-10-06, 20:16, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki za odpowiedz pytałem wszędzie u dystrybutorów po podaniu VIN twierdzą , że się nie da , że trace gwarancje to wiem , ale nawet w cennikach jest brak silnika 1.6 16V SCE z LPG w B&S, jedni tłumaczą się normą EURO 6 inni , że silnik z fabrycznym LPG ma wzmacnianą głowice , ale podkreślę jak wyżej w ofercie brak tej wersji z LPG możecie sprawdzić w ofertach Dacii.
Żona ma samochód od sierpnia robi około 100 km dziennie. Pewnie , że nie warto tracić gwarancji tym bardziej , że mam wydłużoną na 4 lata . Tak pytam czy ktoś miał podobny "problem" ?
Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-10-06, 20:44
100 dziennie to około 20-24 tys rocznie. Bez sensu się w gaz pakować. Tracisz gwarancję dla 200 zł oszczędności miesięcznie. Jak bardzo chcesz to pojeździj rok, zobacz czy wszystko ok z autem, załóż lpg i olej gwarancję. Chociaż jak ASO nie chce założyć to ja bym się w gaz nie pchal.
Ja gwarancję olalem, po naprawie lakierniczej poza ASO robili mi ze wszystkim problemy. Zwrócili mi za pakiet serwisowy i sobie podziekowalismy.
Ostatnio zmieniony przez pixa 2017-10-06, 20:46, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum