Wysłany: 2017-09-27, 09:48 Interpretacja umowy, zapis o wyposażeniu seryjnym.
Mam taki problem, a może i nie problem:
Do umowy sprzedaży dołączone są strony z wyposażeniem seryjnym. Wszystkie są podbite pieczęcią i podpisane prze ze mnie, jak i przez sprzedającego. Na ostatniej stronie mam pozycję "wygląd". Tam napisane jest tak:
"stalowe obręcze kół 16",
"zestaw do naprawy uszkodzonej opony" (mam zamówiony zapas)
no i wisienka na torcie: "16" obręcze aluminiowe (wzór Bayadere)".
Rozumiem, że dostanę dwa komplety felg? No w końcu pieczęć jest?
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2017-09-27, 11:10
Nie wiem jak jest w innych markach, ale w Hyundaiu dopłacając za felgi aluminiowe (tzn konkretnie za pakiet z felgami) felgi stalowe dostawało się dodatkowo - tak wydaje się logicznie...
Kupując Lodgy z alufelgami, dostałem też stalówki. Mam na nich zimówki założone. Zatem jeśli zamówiłeś jakieś alu dodatkowo, to powinieneś stalówki także dostać.
Czyli tak jak napisałem wyżej. Mały błąd po ich stronie, gdyż powinno być napisane, że to kołpaki Bayadere na koło stalowe 16", ale ja miałem napisane tak samo .
Błąd to ich problem. Teoretycznie możesz się wykłócać, jak masz napisane alufelgi. Na booking.com był bug w jednym miejscu i znajomi wykłócili się o zwrot kosztów jedzenia, bo na potwierdzeniu było napisane, że jest, a go nie było.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3951 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-29, 10:44
Tak jak już napisano Bayadere 16" to wyróżnik serii Outdoor- felga stalowa z plastikowym ciemnoszarym kołpakiem "udającym" alufelgę.
Też mam umowę na Outdoora, ale nie mam w umowie listy wyposażenia standardowego a jedynie te dodatki, za które dopłacam. A więc ani słowa o felgach.
Natomiast podczas rozmów wstępnych któryś ze sprzedawców wyjaśnił sprawę tak:
- do dowolnej Dacii mogę sobie domówić (dodatkowo) dowolne pasujące felgi Dacii (od razu albo przy odbiorze);
- jeśli zamawiam alufelgi "dodatkowo" z listy wyposażenia dodatkowego Dacii, to dostaję zarówno alufelgi, jak i te które są w standardzie (te felgi domówione dokłada dealer dodatkowo);
- jeśli bezpośrednio w konfiguratorze wyposażenia danego modelu, w systemie, są dostępne inne felgi niż standard i wybieram np. alufelgi z konfiguratora z dopłatą, to dostaję tylko te felgi, które wybrałem, bo samochód już na nich przyjeżdża.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2017-09-29, 10:58, w całości zmieniany 2 razy
Tak, ale jak zrozumieć obręcze aluminiowe? Jest to jednoznaczne z tym, że obręcz jest aluminiowa, przynajmniej ja to tak pojmuję. Gdyby napisali inaczej to bym się nie czepiał, bo w kalkulacji swojej też raz mi zrobił tak, że miałem felgi stalowe, a w innym miejscu felga "nazwa", ale nie pisało nigdzie aluminiowa, i się dopytywałem o co chodzi, i dostałem wyjaśnienie, że to jest wersja strukturalna z kołpakiem, stylizowana na aluminiową, ale nią nie jest.
Pokazałem Panu zapis o felgach. Troszkę się zdziwił. Oczywiście On dostaje to z góry, a mi się nie chce łazić po sądach. parasol rozwiązał sprawę.. (Patrz temat o Media Nav Evolution).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum