Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 283 Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2017-09-06, 14:48
ja mojego myje ze dwa, no moze piec razy na rok, stoi pod chmurka i na razie nic mi nie rdzewieje... w starym Loganie MCV przez dziewiec lat i 213000km rdzewiala mi srubka w lewych drzwiach, pod przednia szyba, ktora mi wymieniali trzy razy na gorze pod uszczelka troche, na przednich lewych drzwiach u gory tak ze 2 cm wybrzuszenie mialem... to wszystko co zauwazylem...
Rocznik 2005, rdzewieć zaczęła jeszcze w trakcie gwarancji na klapie bagażnika. Tak na marginesie to już po blacharce i lakierowaniu: cały element gdzie znajduje się wlew paliwa również strona przeciwna,tylne drzwi, progi. Na chwilę obecną zaczynają od dołu gnić drzwi pasażera.
Ostatnio zmieniony przez sierpik 2017-09-12, 14:44, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2017-10-21, 09:29
Są tu użytkownicy Loganów sedan roczniki w przybliżeniu 2005-2008 (przed liftem, poprawcie mnie jeśli się mylę)? Chodzi mi o skalę problemów z korozją w lakierach metalicznych (jeśli ma to znaczenie). Kolega vanrno wspomniał o dołach drzwi i czasami faktycznie widuję "na mieście" dacie z korozją w tym miejscu.
Interesuje się tematem w perspektywie zakupu "czegoś" : niedrogiego, o prostej konstrukcji, z normalnym bagażnikiem i możliwie przestronnego z tyłu (z przodu nawet w miejskich autach jest OK dla mnie). Jako czlonek chevrolet team poland będę rozpatrywał lacetti ale nie jestem fanatykiem, każda marka wchodzi w grę, stereotypy mnie nie obchodzą (w przeciwieństwie do opinii użytkowników).
jeśli temat rdzy w Lodgy kogoś jeszcze zainteresuje to dopowiem, że w mojej Lodgy po 2,5 roku pojawiła się rdzawa plamka od spodu, po środku klapy bagażnika, tam jest odpływ wody deszczowej z rynienek i miejsce gromadzenia się jej po opadach. Zareklamowałem w ASO, przeszlifowali i podmalowali gratis.
No to ja mam rudą w natarciu. Klapa tylna na środku to chyba już standard, ale w ciągu 3 mcy wrypało mi prawie wszystko dookoła wlewu paliwa pod klapką. Rura wlewu trzyma się na resztkach 3 śrubki. Nie wiedziałem o tym póki dzoć podczas tankowania nie trąciłem brudu piaskowo błotnego , który tam naleciał. W środę grzeję do ASO i niech robią na gwarancji
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2017-11-16, 21:56
Panowie, może głupie pytanie, ale chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych użytkowników rumuńskiej marki. Spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Dwa odpryski po wewnętrznej części przednich drzwi pasażera. Najpierw pojawił się jeden (ten u góry) i było "przesłuchanie żony"która jest pasażerem na tym miejscu, twardo zapierała się, że niczego nie przytrzasnęła, mija kilka dni, zero pasażerów na tym miejscu i kolejny odprysk(ten niżej). Mam się zacząć bać? Co na to gwarancja?
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2017-11-17, 05:48
Wiem, że zaprawą mogę się sam bawić. Tyllko, że auto ma niecały rok, wkrótce wizyta w ASO na pierwszym przeglądzie i nie wiem jak ugryźć ten temat. Z jednej strony na pierwszy rzut oka, może się wydawać iż to uszkodzenie użytkownika, z drugiej strony na 99% mam przekonanie, że nie było zewnętrznej ingerencji. Reklamować to?
Pojedziesz i zgłoś. Zobaczysz co ci powiedzą. Najpierw zrobią zdjęcia i wyślą do centrali na akceptację.
Nie wiem tylko czy chcesz mieć malowane całe drzwi i odstawione auto na dwa trzy dni.
Wziąłbym zaprawkę i po temacie.
według informacji z salonu (czekam na potwierdzenie tego faktu od renault polska) nowe dustery są już całkowicie ocynkowane. Co oczywiście bez problemu sprawdzę będąc fizycznie przy aucie. Jeśli tak będzie to zamawiam dustera 1.5dci 90km lub 1.2tce i gazuje go od razu.
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3749 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-08, 10:33
renaultuser napisał/a:
według informacji z salonu (czekam na potwierdzenie tego faktu od renault polska) nowe dustery są już całkowicie ocynkowane. Co oczywiście bez problemu sprawdzę będąc fizycznie przy aucie.
Będziesz skrobał lakier od wewnętrznej strony blachy ?
Bardzo wątpię żeby w fabryce robiono rewolucję w technologii zabezpieczeń antykorozyjnych. Musieliby dostawić linię do cynkowania elektrochemicznego gotowych nadwozi - blacha z huty przyjeżdża jednostronnie ocynkowana bo nie da się zgrzewać strony ocynkowanej.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2018-02-08, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Potrzebuję porady. Autko odebrane w październiku a po pierwszej zimie mam korozję na belce (tylko na belce) i tylko w tych nieszczęsnych otworach (na rantach).
Zgłaszać to do salonu na gwarancję czy wyczyścić i zabezpieczyć metodą domową?
Wiem że to element zawieszenia, z lewej strony jest gorzej niż prawej ale troszkę mnie to boli :D
IMG_20180313_142341.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 116,44 KB
IMG_20180313_142304.jpg
Plik ściągnięto 62 raz(y) 119,46 KB
_________________ Another One Drives a Duster xD
Ostatnio zmieniony przez charger 2018-03-13, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
Zanim to skoroduje na dobre mnie parę lat, w ASO Cię oleją, bo TTTM, wszak możesz to spróbować wywalczyć...
Możesz to samemu zrobić i nic się nie stanie.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1962 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-03-13, 14:36
Osobiście bym się tym nie przejmował, jest to tylko powierzchowna rdza, która zawsze występuje na elementach zawieszenia. Elementy zawieszenia zrobione są z porządnych i trwałych materiałów, wątpię aby rdza dała radę przegryźć belkę w 15 lat. Poza tym masz auto na gwarancji, poczekaj do pierwszego przeglądu gwarancyjnego i wtedy im to zgłoś, no chyba, że wcześniej wyskoczy inna usterka to zgłosisz wcześniej. Takie jest moje zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum