Jestem wstępnie chętny :)
Ja, żona + córka.
Trzeba okleić auto folia?
Czarny lakier się strasznie rysuje :)
Ps a skoro mowa o 11.11.2017, to dobra okazja aby dzień ten uczcić wycieczka po wszystkich bunkrach w Węgierskiej Górce (polskie bunkry, które walczyły w 1939 roku). Jest ich zdaje się pięć i do niektórych trzeba 4x4
Potem można z Rajczy wjechać gdzieś w góry. Po drodze zdaje się nawet wodospad można zobaczyć.
Mamy kogoś z SZY na tablicach żeby nam sprawdził przejezdnosc szlaków?
_________________ 22 miesiące przygody z Dacią i wystarczy.
Ostatnio zmieniony przez pala127 2017-10-15, 22:19, w całości zmieniany 1 raz
Tak, o tych myślałem, ich wybór był podyktowany chęcią zjazdu w góry w Rajczy (to blisko). A pomysł na zjazd w Rajczy bierze się z przewodnika 4x4 Auto Świata czy tam programu VITAY z 2010/11 roku. Podobno można na kilka pięknych polan wjechać i nie są to drogi objęte zakazem ruchu. (Oczywiście życie lubi pokazywać, że znaki zakazu ruchu znajdziemy już pewnie na każdej polnej ścieżynce :) )
tutaj link
W Bielsku nie byłem, ale jak patrzyłem na współczesne mapy, to część tych bunkrów wypada w okolicy lotniska i tereny wokół wyglądają na dość zurbanizowane, zatem jest to raczej mniejsza opcja na offroad. Jestem jednak otwarty na propozycje:)
Ostatnio zmieniony przez pala127 2017-10-18, 19:21, w całości zmieniany 1 raz
To i ja się wstępnie piszę na taką wycieczkę. Mam jeszcze trasę wyznaczoną przez BFGoogrich a w okolicy Cięciny można wyjechać na Halę Magórę od strony kamieniołomu/kapliczki na Przegibku i wrócić przez Abrahamów zaliczając Halę Jackową.
Mi się podoba trasa 19 a i b
Spytkowice- Koszarawa.
Kolego Żywiec powiedz proszę, co przewodnik mówi nt. tej trasy? Trudna? Na ile czasu policzona?
Nie mam opon A/T (jeszcze) tylko fabryczne (choć Duster radzi sobie na nich nieźle), więc zastanawiam się czy aby nie za trudna dla mnie.
Czy jedziecie sami? Bo jak pisałem ja planuję jechać z żoną i 3 letnią córką.
PS zna ktoś jakąś dobrą jadłodajnie na trasie?:) (ktoś tu kiedyś polecał OPOKĘ pod Olkuszem-zdaje się, że Kolega Marek1603 i faktycznie jedzenie okazało się super, tylko, że to nie ten rejon) ;)
PS 2
Z wyposażenia zabieram:
siekierkę, saperkę, pas do holowania, mapę i pozytywne nastawienie :)
Ostatnio zmieniony przez pala127 2017-10-19, 20:43, w całości zmieniany 1 raz
Z tras BF Godricha żadnej nie pokonałem, tylko jeździłem na Magórę, poniżej wklejam opisy tras (wg przewodnika są to trasy dla początkujących), a co do opcji z uzupełnieniem kalorii polecam restaurację Melaxę w Węgierskiej Górce. Właśnie sobie przypomniałem że kolega Andrzej12345 swego czasu pokazywał mi kilka tras na Żywiecczyźnie. Skontaktuję się z nim i poproszę o ich udostępnienie.
Trasa 18 tez fajna. Sądząc po ilości wykrzykników jest łatwiejsza od 19. W listopadzie może być już za dużo błota nawet dla opon A/T, dlatego może wybrać na pierwszy raz trasę najłatwiejszą, a potem dopiero możemy się umówić na kolejne trudniejsze trasy
Czchów/Rożnów może też być
No ale trzymajmy się pierwotnych planów. Beskid Żywiecki to niezły pomysł. Spróbujmy tych tras z Bf Goodrich. Jak będą za trudne to zawrócimy
Proponuję spotkanie w Węgierskiej na Orlenie. Potem zrobimy Bunkry (forty) i przejedziemy trasę zaproponowaną przez kolegę Żywiec - Hala Magórę od strony kamieniołomu/kapliczki na Przegibku i wrócić przez Abrahamów zaliczając Halę Jackową. Troszeczkę bym tylko zmodyfikował i nie przez Abrahamów tylko przez Skałkę i żabnicę do Węgierskiej na posiłek w restauracji Melaxa
Harmonogram.
8:30 spotkanie Mc donald Żywiec.
9:00 spotkanie Orlen Węgierska Górka
Przejazd S1 (zielona) w kierunku Żywca do ul. Stroma
Przejazd tą drogą do samego końca i przez las do ul. Turystycznej.
Następnie próba przejazdu szlakiem przez las do Fortu Waligóra (ewentualnie aż do traktu cesarskiego) i Fortu Włóczęgi.
Trakt Cesarski, Kazimierza Czarkowskiego, S1, Obrońców Węgierskiej Górki do Fortu Wędrowiec.
Obrońców Węgierskiej Górki, Bukowina i za Bacówką na Bukowinie skręcamy w prawo w kierunku Fortu Wąwóz.
Na końcu drogi skręcamy w lewo w kierunku Fortu Wyrwidąb i zatrzymujemy się w celu zwiedzania.
Jedziemy dalej do ul Granicznej i Fortu Wyrwidąb.
Opcja I
Graniczna w górę, Kwiatowa, Św. Katarzyny, aż do Nad Leśniczówką i przez las koło Kaplicy na Halę Magura.
Opcja II
Graniczna w dół i przez las do Skrzypkowe Młaki. Dalej przez Fabisiów do Św. Katarzyny i dalej na Halę Magura.
Hala Magura - Hala Jackowa.
Opcja I
Wracamy przez rezerwat Maltakówkę Abrahamów do Węgierskiej restauracja Malexa.
Opcja II
Jedziemy w kierunku Górskiej Stacji Turystycznej Słowianka i skręcamy w kierunku rezerwatu Słowianka i Tokarnia. Dalej na dół do ul. Płone, Śmiecha przez Żabnicę i ul. Doliny wracamy do Węgierskiej restauracja Malexa ul. Zielona 1.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum