używałem kilka dni temu Tempo do poprawy kondycji poliwęglanowych lamp tylnych w lancii Y(właścicielka przecierała je "na sucho" ). Miały sporo drobnych rysek i były nieco zmatowione. Pół godziny pracy tą pastą i wyglądały prawie jak nowe - a kiedyś wypolerowałem przy jej pomocy porysowane "szkło" smartfona
Dzięki, a czy do matowego (czyli nie-metalizowanego) lakieru też się to nadaje?
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-10-02, 19:27
Też, (mam blue navy) polerowałem ryski po drzwiach innego auta na parkingu i od krzaków. Poschodziło ładnie tylko wiadomo, że nie można szorować za mocno, bo zrobią się rysy od pasty :P
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-10-03, 13:23
niemetalizowany nie oznacza matowy. Zwykły akrylowy lakier podstawowy (najczęściej biały, granatowy, czerwony) rysuje się jeszcze łatwiej niż metalic a poleruje się identycznie. Przy nietypowych - matowych lakierach trzeba nieco bardziej uważać, żeby nie zmienić ich faktury
Wysłany: 2017-11-09, 11:59 Pierwsza rysa boli najbardziej....
Pierwsza rysa powstała z winy sąsiada, który przejechał nadkole i wlew paliwa lusterkiem - przez co powstała czarna smuga na boku auta. Robić dramatu z tego powodu nie mam zamiaru, jednak jeździć z tym nie zamierzam...
Drodzy koledzy i koleżanki macie jakieś sprawdzone środku pozbywające się plastikowych zadrapań z metalu? Nie wiem jak głębokie jest samo zadrapanie. Czy może jednak zostawić temat - zgłosić szkodę do ASO i zostawić to im do roboty?
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-11-09, 14:47
czarna smuga czyli plastik wtarty w lakier - jeśli blacha się nie poddała a lakier nie jest uszkodzony, da się spolerować, najlepiej poradzi sobie z tym pracownik warsztatu lakierniczego za 5 dyszek. Rachunek dla sąsiada
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2017-11-09, 14:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-11-09, 17:56
da się wypolerować - można spokojnie spróbować samemu , K-2 , szmatka i let's go. Po pół godzinie będzie bez śladu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum