Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-07, 15:05
Co do pękania słupków przednich to chyba jest to zamierzone a przynajmniej wynika z konstrukcji słupka - w każdym razie pęka to dokładnie w miejscu wyoblenia słupka który z prostej przechodzi w łuk aby połączyć się z dachem.
W każdym razie w Sandero też tak pękały a EuroNCAP się nie czepiał ...
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2013-01-07, 15:05, w całości zmieniany 1 raz
Ale pomoże uniknąć kolizji, a to chyba nawet lepiej, nie?
Tylko że Oni dają te gwiazdki w testach zderzeniowych, czyli za to jak się auto zachowuje i chroni już w trakcie wypadku Czyli wtedy, gdy ESP już na nic się nie przydaje.
Nie - oni je dają za udział w "teście EuroNCAP", którego ocena składa się z punktów m.in. właśnie za testy zderzeniowe, ale oprócz tego także np za sposób montażu fotelików czy obecność pewnych systemów elektronicznych.
Bardzo ciekawy temat a jeszcze ciekawsze rozważania.
Zanim zamówiłem moje Lodgy dużo czasu spędziłem na tym forum.Wszystkie za i przeciw,zapoznałem się również z wynikami testu EuroNCAP oraz wypowiedziami szanownych kolegów. I co zrobiłem? pojechałem do salonu i zamówiłem właśnie ten model D.
Posiadam troje dzieci,co prawda z wózków już wyrosły ale wcale nie oznacza to,ze bagażu jest mniej.Właśnie pojemność Lodgy przekonała mnie do zakupu.Sam mam 198 cm wzrosty,syn podchodzi pod 190.Siedziałem w Dacii Daster, Dokker. Wybór był jednoznaczny.
Życzę wszystkim użytkownikiem D bezpiecznego kręcenia kółkiem oraz szczęścia na drodze,mnie przez 22-wa lata dopisuje
Poza tym, jazda takim samochodem, z całą rodzinką na pokładzie wymusza niejako ostrożną i rozważną jazdę. Wiadomo, że na wariata, który wjedzie w ciebie nie ma rady. Ale przynajmniej samemu jeździ się dużo bezpieczniej.
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.2 115km
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2018-01-10, 16:39
Odświeżę temat - ile * w testach NCAP dostał Dokker ? Szukałem, ale nigdzie nie znajduje. Jedynie, że Sandero ma 4 a Lodgy 3 o Dokkerze cisza. Może komuś się obiło o uszy?
Dokker nie był testowany, przyjmuje się że tyle samo co LODGY (różnica jest niewielka)
Obejrzyj sobie Mercedes Benz CITAN Kombi - ta sama buda i też 3 gwiazdki, chociaż dziwne to dla mnie bo wiele można ugrać na elektronice a w dokkerze jej jak na lekarstwo.
Dokker jest zupełnie inną konstrukcją, na tej samej płycie co reszta daciek, będącej potomkiem płyty z clio II i znanej obecnie jako Renault-Nissan B lub Dacia M0 - https://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_B_platform
DokkerKRK, a co tak liczysz sobie te gwiazdki w testach NCAP?
Inne auta wyższej klasy też mają problemy z uzyskaniem jak największej ilości gwiazd...
To już lepiej jeździć sobie bezpieczniej i z ograniczonym zaufaniem do innych uczestników na drodze.
Nie życzę nikomu, by każdemu trafiła jakaś stłuczka czy duża czy mała...
Auto ma spełnić wymagania kierowcy by zawiózł z A do B bez najmniejszego problemu.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum