Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2018-01-17, 14:48
Trabanta jednak ludzie użytkowali przez ok.25 lat, nie dlatego że ich nie było stać na coś innego po tych 25 latach, ale części były na tyle tanie i wytrzymałe, że nie było to problemem jeździć 25 lat jednym autem.
Czy teraz jakbym kupił Logana, mógłbym go normalnie i tanio użytkować przez 25 lat?
Trabanta jednak ludzie użytkowali przez ok.25 lat, nie dlatego że ich nie było stać na coś innego po tych 25 latach, ale części były na tyle tanie i wytrzymałe, że nie było to problemem jeździć 25 lat jednym autem.
Weź jednak pod uwagę jakie przebiegi miały auta w PRL, choćby ze względu na reglamentację sprzedaży paliwa, a przez pewien okres -- ograniczenia w podróżach. Maluch z 50 tys. na liczniku uchodził za prawie zajechany.
Trabanta/Wartburga/PF126/Zaporożca jednak ludzie użytkowali przez ok.25 lat, nie dlatego że ich nie było stać na coś innego po tych 25 latach,
ale części były na tyle tanie i wytrzymałe, że nie było to problemem jeździć 25 lat jednym autem.
Chyba znasz to z opowiadań bo to sa miejskie legendy obecnie.
Tak nie było - te samochody przejeżdżały góra 25 kkm i wymagały remontu kapitalnego silnika . Części może i były tanie ale nie do zdobycia . Tak samo ajk i samochody - one były tanie dla tych którzy dostawali je na talony ( a tych było mało ) . Ceny na wolnym rynku były wielokrotnie wyższe.
Jesli ktoś był wysoko ustawionym członkiem partii to kupował co 2 lata nowy samochód na talon a ten stary sprzedawał za cenę równą 5 krotności tego ile płacił za nowy.
W latach 80-tych talony na paliwo pozwalały Ci przejechać rocznie max 8 kkm .
Pierwsze Dacie po przejęciu przez Renault miały problemy z korozja ale te od 2010 powinny bez problemu przetrwać może z 15 lat ( zapowiada się że po takim czasie nie będą mogły wjeżdżać do centrów miast).
A na forum masz kilka przypadków przebiegów rzędu 250 kkm Daciami - te z lat PRL-u nie mogły sie pochwalić takimi przebiegami bez kapitalnego remontu ( nie jednego)
Czort napisał/a:
Czy teraz jakbym kupił Logana, mógłbym go normalnie i tanio użytkować przez 25 lat?
Mój DD jeździ już prawie 4 lata -na razie 80 kkm - pewnie dożywocia nie będzie miał ale tak do 200 kkm pewnie da radę :)
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-01-17, 16:54
Czort napisał/a:
Trabanta jednak ludzie użytkowali przez ok.25 lat,
Mialem kiedys Trabiego. Kupilem od starszego pana ktory jezdzil nim pol zycia i zrobil 30 kkm. Po kupnie silnik poszedl zaraz do remontu. Te silniki wytrzymywaly max 25 tys potem tracily kompresje. No i jak zaczalem nim dziennie do pracy jezdzic to wiecznie cos z gaznikiem, zaplonem. Itd. Te auta byly zaprojektowane jak kosiarki do trawy 45 min pracy raz w tygodniu.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
PF126p potrafił zrobić 100 000 podobnie jak polonezy i 125p
Trabant około 25 000 chyba że podłoga zaczęła się wcześniej łamać z przodu
Łada podobnie jak 125p choć Niva zrobiła mi 120 000 i dopiero panewki poszły.
Wartburg to była loteria ale lepiej jak syrena , pamiętam że około 50 000 /80 000
Syrena bliżej 35 000/ 40 000.
Zaporożec niekiedy 10 000 nie zrobił ,ale zazwyczaj 20 000
Ale wiadomo były i wyjątki , ja opisuje z własnego doświadczenia .
Tylko trzeba pamiętać, że przebiegi były około kilku tysięcy rocznie .
Mój dziadek przez całe życie miał jednego malucha .
1976 rok i do 2010 przejechał 50000
Ja rocznie robię po 15k/ 20k rocznie i to wcale nie dużo .
Ile zrobi moja MCV nie wiem
Mieliśmy Trabanta Kombi nowego, z "salonu". Kupiony był w 1998 roku na wiosnę. Po 2 latach został sprzedany, bo się rozlatywał :) Nie wiem ile zrobił tysięcy, ale jeździł bardzo dużo "Gierkówką".
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2018-01-20, 14:07
Porównywanie czasów za komuny to nie porozumienie . Nie było benzyny , jak była to relatywnie droga . Polonez , Maluch jak przejechał 100 tys . to był trup do remontu . jeździło się generalnie mało ,Oleje - koszmar jakościowy i jeszcze kup / Dobre oleje tylko w pewexie za dolary , to samo jak z kupnem opon . Z talonami jak przedmówcy , ale była przebitka 2-3 krotna - to jest sprzedawało się 2-3 latka , miało na nowy i jeszcze zostawało drugie tyle - ale to trzeba , dobrze , bardzo dobrze poustawianym partia , UB , zarząd dużych ważnych firm państwowych , lekarze na wsi .
To se nie wrati , ale ja nie żałuje , może czasu i zdrowia
Dobrze pamiętam czasy PRL-u, gdzie nic nie można było coś kupić jak teraz dzisiaj.
Wszystko się jakoś załatwiało albo się stało wiele godzin w kolejce by coś kupić np. kawałek kiełbasy czy mięsa.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2018-02-13, 22:33
Miałem Trabanta z 1991 roku, już z silnikiem polówki (czyli 1.1). Powiem tak - kupiłem go około 2004 roku, a więc był już wiekowym autem. Mimo wszystko miło go wspominam, zrobiłem nim około 60.000 km, potem miałem dzwona nie ze swojej winy i autko poszło na złom. Przez te 60.000 km nie zepsuł się ani razu, wymieniłem kilka uszczelek, gum, etc. - normalna eksploatacja. Jedyny minus - gniło to jak cholera, progi musiałem wspawać nowe. Poza tym spoko auto - klimatowe :) Dwutakta nie miałem, ale one faktycznie bez remontu chyba więcej jak 30.000-40.000 by nie przejechały.
Z drugiej strony byłem świadkiem jak koleś wjechał Trabantem (dwutaktem) do jeziora po dach (!), potem we 4 wyciągnęli auto na brzeg, przewrócili na dach, wytarli świece i trampek odpalił bez problemów :D Które auto dzisiaj powtórzyłoby taki wyczyn?
Zrobiłem loganem z tym silnikiem 58 tys km w ciągu 2 lat. Do tego samochód służył na budowie (kurz, błoto, duże obciążenie bagażnika) i nic się nie działo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum