Wysłany: 2017-12-12, 19:39 duster 1.5dci 4x4 pękniety pasek/wymiana silnika
witam serdecznie. Od dzisiaj jestem posiadaczek dustera z 2010r z silnikiem 1.5dci 81kw 4x4. Auto kupiłem z uszkodzonym silnikiem, był to mój świadomy zakup. W silniku pękł pasek rozrządu i nastąpiła kolizja zaworów z tłokiem. Ogólnie silnik idzie na śmietnik. Byłem dzisiaj w salonie Dacii i dowiedziałem się że mam silnik o symbolu k9k 898. Posiłkując się dostepnymi serwisami internetowymi rozpocząłem poszukiwania silnika i tutaj mam problem bo nie moge znaleźć identycznego numeru, czy np silnik o oznaczeniu k9k J898, albo 896 albo 894 będzie pasował? Mam zamiar kupic goły słupek wykorzystując mój osprzęt silnika czyli wtryski, turbo, skrzynie itp...
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-12-13, 10:05
Z tym "to samo" byłbym ostrożny. Najlepiej byłoby sprawdzić czy blok silnika i głowica w obu wersjach mają te same numery referencyjne. Wtedy jest w miarę pewne że przełożenie osprzętu będzie możliwe bez rzeźbienia.
Ma ktoś jakieś pewne źródło gdzie mogę kupić silnik? bo dzwonie do handlarzy, podaję im numer silnika a oni tylko pytają czy rozrusznik z przodu czy z tylu oraz moc i to są dla nich kryteria tego czy silnik pasuje czy nie. Dodatkowo wszystkie interesujace mnie silniki znajduja sie na drugim końcu polski i zostaje tylko wysyłka..Blisko mnie znajdują sie silniki ale o innych numerach i nie wiem czy w tym przypadku wierzyć handlarzom że kazde 110km bedzie pasowalo...
czyli mam rozumieć że kompatybilnym silnikiem dla 898 bedzie 884 tak?
Nie.
Po prostu najpierw sprawdzamy typ techniczny w zalinkowanym temacie na forum, a potem wg niego numery części w katalogu - wtedy się okaże, w których wersjach są te same bloki (np może się okazać, że we wszystkich).
witam ponownie.
Jestem już po wymianie silnika. Kupilem cały kompletny silnik z wtryskami, pompą i turbiną od megane 3. Kod silnika jest inny niz byl u mnie. Wtryski, listwa wtryskowa i pompa mialy identyczne numery jak moje, turbo rozniło się kolektorem, ale po zalozeniu swojego wszystko idealnie pasuje. Auto odpalilo od strzała i chodzi dobrze. Wtryski zostały dopisane. Problem pojawil sie w spalaniu...na przejechane 450km zuzylem 37,5 litra paliwa według komputera, na stacji do pierwszego odbicia weszlo 37l. Z tego przebiegu 400km to trasa, bez korków i zadnych utrudnien, predkosc do 100km/h na 6 biegu. Komputer wskazał srednie spalania 8,3l/100km. Jakbym mial jezdzic po samym miescie, spalanie wyszlo by okolo 10-12 litrow...Mialem wczesniej lagune 3 i quashqai z tym samym silnikiem i w trasie rzadko zdarzalo mi sie przekroczyc 5l/100, wiec podejrzewam ze cos tu jest nie tak...od czego mogę zaczac jakąs diagnostyke?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum