Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-16, 13:35 Duster II 1.2 TCe 4x2 by Prezes
Rozpoczynam historię mojego nowego autka.
Dacia Duster II 1.2 TCe 4x2 w wersji Prestige
Dodatki:
- klimatyzacja automatyczna
- kolor czarny
- koło zapasowe (mam nadzieję, bo nie zajrzałem)
Później opiszę pierwsze wrażenia, na początek wklejam fotkę z dnia odbioru autka
Tak na szybko, na dzień dzisiejszy jestem mega zadowolony.
Skok względem jedynki olbrzymi. Klima automatyczna fantastycznie działa i wygląda. Wyciszenie na bardzo dobrym poziomie - lepszym niż w QQ przed liftem (po lifcie nie jeździłem).
Najważniejsza zmiana - fotele. Są mega wygodne. Mięsiste, zupełnie inne niż w jedynce.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-16, 15:12
Gratulacje. Salon RRG chyba? Trzeba wszystko u nich sprawdzać (koło też)- ja jakbym nie sprawdził to bym nie miał maty bagażnika, którą miałem na umowie.
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-16, 16:13
Wszystkim serdecznie dziękuję!
psz napisał/a:
Dużo jest ich w Warszawie do wzięcia od ręki?
Tego nie wiem, najlepiej zadzwonić i się dopytać. Ja 2 tygodnie temu miałem ten zaproponowany.
Łogo napisał/a:
Zdradzisz czy i ile udało się urwać?
Tego nie wiem czy mogę, ale urwać się dało. Polecam Pana Kamila z RRG Jerozolimskie, przynajmniej można poważnie i rzeczowo porozmawiać, a nie trzeba się gimnastykować, jeździć po róznych salonach, czy kilka razy się spotykać. Np. po pierwszego Dustera jechałem do Skierniewic, ba mam zasadę, że zawsze coś da się urwać, a darmowych dywaników do rabatu nie zaliczam
Piitubski napisał/a:
Jak działają komendy głosowe?
Jeszcze nie sparowałem telefonu. Odbiór i do roboty.. Napiszę jak rozkminię temat.
Dymek napisał/a:
Salon RRG chyba?
Tak i polecam. Nigdy nie sprawdzałem nowego auta. Komuś trzeba ufać. Czysty był, działa, na koło rzeczywiście muszę zerknąć, bo może ktoś zapomniał..
Kacper_Potocki napisał/a:
dawaj znać jak wygląda eksploatacja i wrażenia!
Taki mam zamiar, Twoje "wypociny" też regularnie czytam
Nawet myślałem o 4x4, ale do tej pory nie był potrzebny, a zależy mi na bagażniku jak największym i czytałem o biegach, że w 4x2 są lepiej zestopniowane - więc decyzja padła na takiego. Tylko zawsze są te same pytania: "Czy ma 4x4?" i trzeba się tłumaczyć.. Chyba walnę nakleję 4x4 i będę mówił, że ma i że się przydaje
Mam półkę pod fotelem pasażera, nie wiem czy to standard w Prestige. Myślałem, że nie będę jej mieć. A tu miła niespodzianka.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2018-02-16, 16:17, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-02-16, 21:38
Powrót do domu..
Wyciszenie OK.
Jazda OK.
Wygląd - bardziej niż OK
Podłokietnik - miernie.. przydałaby się półka jak w "lepsieszych" suvach. A tu ani schowka nie ma, ani regulacji.. jest wysoko, po ustawieniu fotela pode mnie, jest wyżej niż podłokietnik na drzwiach z lewej.. poza tym trochę przeszkadza przy zmianie biegów, szczególnie w okolicach 1 i 2.
S&S - o dziwo Najpierw wyłączyłem, potem przetestowałem i teraz zostawiam. Zanim sprzęgło do końca wcisnę, silnik już chodzi. Będę używał. Nie przeszkadza.
Pilot - gorszy i funkcje niż w Peugeot
komendy głosowe - nigdy nie używałem. Po sparowaniu telefonu z Media NAV wybieranie numerów mam, ale nawet po włączeniu Internetu nie zadziałało. Miałem komunikat, że urządzenie Bluetooth nie ma te funkcji.
Kierownica - jak się człowiek rozpędzi jest Ok, ale przy wolnej jeździe, jest jak opcja CITY w Fiacie Punto. Trochę przegięcie, za wrażliwe to to..
Kamera - zawalista, szerokokątna, w nocy też spoko wszystko widać, lepsza niż te co sam zakładałem
Czujnik martwego pola - czasem działa, czasem nie.. Funkcja sama w sobie przydatna, ale jakoś słabo działa. Jeszcze poobserwuję..
spalanie - 8 litrów, w pugu miałem 6.. i automatu mi brakuje..
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2018-02-16, 21:39, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-02-18, 21:58
Pierwsze 280 km za mną.
Pierwsze wrażenia?
W trasie jadąc 120-130 km/h spalił 8,1 l na 100 km. Dużo.
Wracając pojechałem przez wioski, czyli 60-100 km / h i spalanie spadło na 7,2 l na 100 km. (czyli koło 6,3)
Sam silnik fajny, ale poznam go dopiero po dotarciu Na razie wiem, że na 6 biegu chcąc wyprzedzać energicznie trzeba redukować. Jednak turbo benzyna to nie diesel, trochę gorzej. W ogóle zacząłem jeździć 1-2-3-4-6. Ewentualnie 5-ka do wyprzedzania, ale energiczniej to 4-ka. Muszę się przyzwyczaić. Choć w ogóle zmiana biegów mnie drażni po 3 latach jeżdżenia w automacie.
Sama jazda mega przyjemna. Jazda zupełnie innym samochodem, niż tymi do tej pory. Siedzenia MEGA wygodne. Mięsista gąbka robi super robotę. Jedna z najwygodniejszych siedzeń d tej pory, jakich używałem.
Hałas - mały. Jednak od 100-110 słychać szum relingów i ogólnie wiatru gdzieś na dachu.
Uszczelki w drzwiach, te pionowe powodują, że przednie drzwi ciężko się zamyka. Trzeba je często zamykać drugi raz, bo potrzeba siły do tego. To chyba koszt ciszy w aucie.
Silnika wcale nie słychać. Prędkości nie czuć.
Klimatyzacja automatyczna - super sprawa. Już raz miałem, ustawiłem raz 20 stopni i już nic nie muszę kombinować. W aucie cieplej niz w Dusterze 1.
Układ kierowniczy. W testach chwalili, dla mnie za wrażliwy. Zero sportu. Jakby fiatowskie city cały czas było włączone. Ale się pewnie przyzwyczaję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum