Wysłany: 2018-02-23, 13:15 Montaż świateł dziennych do nowego logana MCV II
Witam. Czy montując światła do jazdy dziennej w nowym Loganie MCV narażam się na utratę gwarancji? Może najlepiej byłoby poprosić o to w salonie przy odbiorze samochodu.
Czy ktoś z Kolegów montował światła dzienne u dilera?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3951 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-23, 14:21
W nowym Loganie MCV, jak w każdej Dacii, będziesz miał światła dzienne zintegrowane w reflektorach. W tym modelu będą to światła LED.
A dokładać można światła przeciwmgłowe, bo tych nie ma w tańszych wersjach wyposażenia.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-02-23, 15:43, w całości zmieniany 2 razy
- światła do jazdy dziennej nadal nie są obowiązkowe -- "dopuszcza się wyposażenie w następujące światła (...) jazdy dziennej - pojazdu samochodowego" (par. 12 ust. 3 pkt 7 rozporządzenia MI w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia,
- ale od 7 lutego 2011 r. auto nie dostanie homologacji jeśli nie ma DLR (art. 2 dyrektywy 2008/89/WE).
Czyli całkowicie zgodnie z prawem można kupić nowe auto bez świateł do jazdy dziennej -- poo prostu było ono homologowane przed 2011 r.
No widzisz, nie do końca pamiętałem czy to kwestia każdego auta, czy daty homologoacji. Zasugerowałem się tym że Fabia II z 2011 miała DRL obok przeciwmgłowych, można było je wyłaczyć przełącznikiem w skrzynce bezpieczników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum