Wysłany: 2018-03-01, 11:38 Wytrzymałość progu i stopnia w Dacii Duster
Witam,
Może to pytanie głupie a odpowiedź oczywista ale też może ktoś wypróbował i wie...
Chodzi mi mianowicie o następującą sprawę : czy fabryczny próg Dacii Duster 4x4 wytrzyma bez odkształceń stanięcie na nim w celu np. zagrzebania głębiej w bagażniku dachowym ?
Nie wygląda bardzo solidnie a nacisk wywołałbym przeszło 100 - kilowy
Tak więc: ktoś bezszkodowo stawał na tym progu sięgając na dach lub wie na 100 % że można (mile widziane źródło wiedzy) ?
Serdecznie dziękuję jeśli ktoś odpowie merytorycznie.
Dzień Dobry
Chodzi Ci o ten dodatkowy (chromowany)???
Mam takie zamocowane ,
była kiedyś niespodziewanie próba , gość około 90 kg - wytrzymał,
co prawda jak kiedyś zaglądałem pod podwozie na podnośniku i popatrzyłem na to mocowanie, to d... nie urywa, śruby bodajże 6, nic więcej.
Warze nieco więcej nie próbuje.
No nie - chodzi mi o ten fabryczny, zwykły.
Nie jestem mega wysoki a samochód swoją wysokość z belkami na relingach ma !
Zawsze miałem niższe auta...
No i chodzi o to jak sobie poradzić żeby zagrzebać w środku boxa dachowego na przykład nie uszkadzając auta...
No nie - chodzi mi o ten fabryczny, zwykły.
Nie jestem mega wysoki a samochód swoją wysokość z belkami na relingach ma !
Zawsze miałem niższe auta...
No i chodzi o to jak sobie poradzić żeby zagrzebać w środku boxa dachowego na przykład nie uszkadzając auta...
Kupujesz drabinkę i wozisz w bagażniku....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2018-03-01, 20:46
No nie, ten widoczny z wierzchu plastik to tylko nakładka, pod spodem jest metalowy próg, możesz na to stawać bez problemu, no chyba że ważysz w tonach a nie w kilogramach
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2018-03-02, 10:38
michele napisał/a:
No chyba próg to jeden z elementów nośnych samochodu, więc nie ma bata, aby nie zardzewiały nie potrafił wytrzymać nawet większej wagi.
Jak wstaniesz na niego to jest coś innego niż uderzysz w niego.
Jak rozmowa ze ślepym o kolarach.
W Dusterze jest plastikowa listwa mocowana do progu wystająca ok 12cm na boki i to o nią chodzi, a nie próg konstrukcyjny. Ja bym uważał aby nie stawać na tym bo to jest słaba i miękka konstrukcja, która dodatkowo łatwo się rysuje.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2018-03-02, 19:15
Ja staję na to jak potrzebuję od 2010 r i nie pękło. Na początku ciągle o to brudziłem spodnie i myślałem żeby to zdemontować, ale zostałem poinformowany że się nie da - jesteście pewni że pod tym plastikiem jest powietrze a nie blacha???
PS.Moja jakoś się nie chce za bardzo porysować.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2018-03-02, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-03-04, 08:38
Daster napisał/a:
michele napisał/a:
No chyba próg to jeden z elementów nośnych samochodu, więc nie ma bata, aby nie zardzewiały nie potrafił wytrzymać nawet większej wagi.
Jak wstaniesz na niego to jest coś innego niż uderzysz w niego.
Jak rozmowa ze ślepym o kolarach.
W Dusterze jest plastikowa listwa mocowana do progu wystająca ok 12cm na boki i to o nią chodzi, a nie próg konstrukcyjny. Ja bym uważał aby nie stawać na tym bo to jest słaba i miękka konstrukcja, która dodatkowo łatwo się rysuje.
Pytanie bylo nastepujace:
Balkanac napisał/a:
Witam,
czy fabryczny próg Dacii Duster 4x4 wytrzyma bez odkształceń stanięcie na nim w celu np. zagrzebania głębiej w bagażniku dachowym ?
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum