Nikt, ale pomysł z za małą pompą jest na tym samym poziomie absurdu.
I to nie dlatego, że argument krótkookresowych mrozów jest od czapy.
Ale trzymanie pełnej istniejącej technologii olejowej jako zapasu, to jak trzymanie w garażu zapasowych koni pociągowych, żeby nie kupować zimówek do nowego auta.
Nikt tak nie robi.
Co do dofinansowań, to też nie jest do końca tak pięknie.
Zdarza się, że obiecywane 30-40% można wziąć tylko w kredycie i niemal idealnie pokrywa się z jego odsetkami.
Grubą kasę dostają banki, a my możemy się cieszyć góra nieoprocentowanymi ratami.
Ja pisałem o panelach fotowoltaicznych.
Bo na hacjendzie na Roztoczu mam ogrzewanie zrobione jako podłogówka elektryczna.
Jako drugie źródło mam kominek z turbiną .
Czy to jest drogie - dla wielu tak dla mnie niewiele drożej niż koszt ogrzewania opartego na paliwie stałym i znacznie taniej niż na lpg ( w gminie nie ma gazu przewodowego)
Jak to zrobić żeby było tanio - nie trzeba dużej wiedzy - wystarczy poszukać tanich paneli - i można je znaleźć bez problemu . Najdroższym elementem systemu będzie wyłącznie inwerter - bo warto brać dobry ( dobrej firmy) i długa gwarancją .
A koszt całego systemu nie będzie tak duzy.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2018-03-19, 15:45
@shrek a jak wygląda w przypadku kotła na pellet gospodarka odpadami (popiołem)? jest zautomatyzowana? Za odbiór popiołu będziesz miał jakieś dodatkowe opłaty?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-03-19, 19:10
Tak jest cos takiego. odzyskujesz do 40% tego co placisz. Warunek-firma Francuska, produkty francuskie. Co mi po tym jak mi oddaja DO 40% (zalezy od produktu ,prac itp) Jak wycena na powieszenie kotla gazowego, podlaczenie doprowadzenie rury gazowej do kotlowni od bramy (10m ) to : 6000 euro. Mam ich gdzies bez popierologji i proszenia sie robie z mojej kieszeni i jeszcze jest taniej.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Te dopłaty do solarów podgrzewających c.o to lipa
Cena rynkowa inwestycji zawyżona o ok 50% , obowiązkowe przeglądy co rok za kilka set zł.
Droga po dofinansowanie wygląda tak.
Bierzemy kredyt w Banku Ochrony Środowiska z RRSO 10-15% , wchodzi ekipa budowlana. Dostają przelew bezpośrednio z boś następnie my ubiegamy sie o dofinansowanie do 50% kosztów inwestycji. Nikt nam tego dofinansowania nie zagwarantuje.
W moim przypadku inwestycja miała się zwrócić po 50 latach bez obsługi serwisowej.
Dlatego jest polski pięc kondensacyjny na lpg z własnym zbiornikiem dzięki czemu można tankować na wolnym rynku nawet o 1 zł taniej niż oferuje gaspol przy zbiornikach za 1zł.
Kominek z rozprowadzeniem ciepła (turbina) też mam ale bez buforu cieplnego tak z 1000l to jest bezsensowe , nie mówiąc o syfie w domu ciągłym wożeniem drewna i wszechobecnym kurzu.
Przy kaloryferach konwencjonalnych cała zime instalacja pracuje na 40-50C dzięki czemu nie występuje praktycznie podrywanie kurzu w domu, przy kominku mamy nawet kilka set stopni.
Raz chciałem oszczędzić i paliłem drewnem pół zimy to skończyło to się malowaniem sufitów
Można wspomnieć jeszcze że kominek zużywa też dużo szybciej dom. Po kilku dniowym paleniu można usłyszeć naprężenia wynikające z rozszerzania materiału w okolicach komina. Aktualnie od kilka lat koszty ogrzewając propanem mam niższe od ludzi grzejących ziemnym. Jak to możliwe przy 50-60% tańszyj cenie paliwa ? ja nie ponoszę kosztów przesyłowych i dostępu jak w przypadku prądu. Jedynie przegląd butli raz na pare lat za 170 zł
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2018-03-19, 20:53, w całości zmieniany 4 razy
Mam w rodzinie człowieka który robi kominki i poprawiał totalnie spartoloną robotę bo majstrach.
On jasno mi powiedział " A czego się spodziewałeś przenosząc kotłownie do salonu?"
Gdybym dziś się budował to postawił bym na fotowolkanike + pompy ciepła powietrze powietrze
od razu miał bym klimatyzacje na lato.
Przy tanim dostępie do drewna pomyślał bym tez na piecem zgazowujacym.
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2018-03-19, 20:57, w całości zmieniany 3 razy
Mam w rodzinie człowieka który robi kominki i poprawiał totalnie spartoloną robotę bo majstrach.
On jasno mi powiedział " A czego się spodziewałeś przenosząc kotłownie do salonu?"
Kominek robiłem sam i jakoś nie mam syfu w domu. Odpowiedni dobór poszczególnych elementów, a zwłaszcza dopasowanie "komina". Druga kwestia to dokładanie w odpowiednim czasie drewna. W przeciwnym razie będziesz miał, jak piszesz, kotłownie w pokoju.
Co do pozostałych poruszanych rozwiązań to jak najbardziej do rozważenia przy nowo budowanym domu i raczej w tym kierunku też bym się aktualnie skłaniał.
Ja pale od góry tzn http://czysteogrzewanie.p...-palic-drewnem/
U mnie syf wynikał z kilku czynników
-ogólny syf w obudowie wkładu kominkowego który był podrywany i szedł do wentylacji
-nieszczelność układu na strychu zrobiony po partacku (ogrzewanie 1p) (ostatecznie wywalony)
-bardzo mocne nagrzewanie ścian i sufitu na kominkiem z powodu braku izolacji
-źle wykonany układ dolatowy komina
Uchwała dotyczy tylko głównego źródła ciepła. Mniewem że kominek to tylko zapasowy/ozdobny sposób grzania.
Nadal jest obowiązek posiadania awaryjnego źródła ciepła którym właśnie jest zwykle kominek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum