Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-17, 23:25
Faktycznie- nie jest bardzo przyciemnione, efekt zbliżony do tego jaki mam u siebie z fabrycznymi siatkami na szyby. Tyle, że u siebie nie musisz się bawić z siatkami a u mnie z kolei siatki można zawsze sobie zdjąć. W obu rozwiązaniach są plusy i minusy.
A jakichś delikatnych listew na drzwi nie planujesz? Do białego pasują optycznie chyba najlepiej a zawsze to jakaś ochrona na parkingach.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-04-18, 07:32, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Mitsubishi
Model: Colt
Silnik: 1.3 95KM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2018-04-18, 07:33
plocki sam przylepłeś folie? Ciężko zrobić to samemu w snadero?
Dymku o jakiej siatce mowisz? Jakie koszta w salonie i jak to wyglada. Chcialbym mieć przyciemniane tylne szybki :) gdy bede zamawial auto.
Pawlik84, to taka siatka przeciwsłoneczna podobna do uniwersalnej na przyssawkę do szyby.
Tutaj jest siatka dopasowana do okna samochodu danej marki...
A kolega plocki ma wyklejoną folię.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-18, 08:07
Pawlik84 napisał/a:
Dymku o jakiej siatce mowisz? Jakie koszta w salonie i jak to wyglada
Rozwiązanie alternatywne. Osłony przeciwsłoneczne z katalogu akcesoriów. Koszt kompletu (na wszystkie 3 szyby) to 350zł, ale ja kupowałem za voucher. Mnie się to rozwiązanie bardzo podoba- idealnie pasują, cały tył przyciemniony, z wewnątrz widać przez nie przyzwoicie, no i zawsze można toto zdjąć, złożyć i schować do małego futerału. Składają się zwijając "w ósemkę". Proste mocowanie- plastikowe klipsy przyklejane na stałe do drzwi. Dodatkowy plus jest taki, że nawet po opuszczeniu szyby okno jest przyciemnione.
A jakichś delikatnych listew na drzwi nie planujesz?.
Patrzyłem na te listwy. Zastanawiam się nad tym. Czekam na okazję cenową :D
Pawlik84 napisał/a:
plocki sam przylepłeś folie? Ciężko zrobić to samemu w snadero?
Tylną szybę przyciemniałem koło 1,5 h. Potrzebna na pewno będzie Ci opalarka. Łatwo w miarę poszło.
Z bocznymi natomiast zeszło koło 2 godzin. Jakiś dużych problemów nie było ( zużyłem tyle folii ile zamówiłem -3m- ). Jedynie czasochłonna praca.
Ogólnie efekt z daleka ok, z bliska ocenił bym to na 7/10. I ciekawe też jak długo będzie się to trzymało i nie będzie odłaziło...
Koszt przyciemnienia wyszedł 40zł.
Dymek sprawa z Twoją siatką też ciekawa. Jest to gdzieś do kupienia na necie ?
Ostatnio zmieniony przez plocki 2018-04-18, 11:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-04-18, 11:27
plocki napisał/a:
Dymek sprawa z Twoją siatką też ciekawa. Jest to gdzieś do kupienia na necie ?
Oryginalne tylko w ASO. Przynajmniej ja nie znalazłem.
Cytat:
Patrzyłem na te listwy. Zastanawiam się nad tym. Czekam na okazję cenową
A akurat w tym wypadku nie mam oryginalnych, bo są montowane na samym dole drzwi i niewiele dają. Zamontowałem opcjonalne, tańsze, przyklejane wyżej, wzdłuż górnej linii przetłoczenia na drzwiach.
Mam te same co kol. gregorisan: Tutaj pisał
U mnie wyglądają tak:
Wysłany: 2018-04-18, 13:54
plocki napisał/a:
A słupki czym oklejałeś ?
Ja mam wersję Outdoor- słupki były oklejone fabrycznie.
Cytat:
W aso 320 zł biora za te Twoje osłony przeciwsłoneczne ?
Pomyłka- osłony cennikowo 350zł kosztowały jeszcze w lutym.
Teraz wszedłem w nowy cennik i widzę... 419zł. Niezły progres
Generalnie niektóre pozycje podrożały bardzo, inne np. złotówkę... dziwne.
Numer katalogowy 8201658601, link do cennika: KLIK
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-04-18, 13:59, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2018-04-20, 09:07
No dokładnie- nie jeżdżę z otwartymi szybami a już na pewno nie na maxa, opuszczam kilkanaście centymetrów najwyżej i na krótko żeby przewietrzyć po postoju. Potem klima.
Mnie to osłania od słońca, czyli w gorące dni. Przyciemnienie szyb jest na stałe a siatkę pasażer z tyłu spokojnie może sobie zdjąć, choćby w trasie od niesłonecznej strony. Na zimę też mi to niepotrzebne. Ale szkoda, że nie wymyślili tego na przednie drzwi- byłoby idealne przy parkowaniu na słońcu.
Wysłany: 2018-04-21, 15:51
Zbyt mało ciepło jeszcze jest żebym mógł stawiać końcowe opinie. Zbyt mało jeszcze używam chłodzenia. Ale wydaje mi się, że nie jest źle, choć na pewno słabiej niż w Matizie. Chociaż chyba głównie pies pogrzebany jest w różnicach w sile nadmuchu obu samochodów. Po prostu np. na 1 biegu w Matizie dmucha mocniej a jednocześnie powietrze mniej szumi w kanałach i nawiewach.
Jedno co jest pewne- Matiz jest w stanie solidnie chłodzić nawet podczas postoju gdzieś w korku, Dacia musi jechać- wtedy dopiero klimatyzacja dostaje wyraźnego "kopa" i raczej w czasie jazdy nie przewiduję zastrzeżeń do jej wydajności.
EDIT:
Testowane "na świeżo" w ruchu miejskim- naprawdę jest bardzo przyzwoicie i na postoju, jeżeli się już odpowiednio "rozbujała" jazdą. Na przednich siedzeniach wystarczy pierwszy bieg, natomiast do wstępnego wychłodzenia całej, nagrzanej słońcem kabiny obowiązkowo 2-3 bieg przez kilka- kilkanaście minut.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-04-24, 07:53, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Mitsubishi
Model: Colt
Silnik: 1.3 95KM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2018-04-22, 08:05
To ja mam tak w swoim colcie gdy jadę to klimka fajnie chlodzi bynajmniej do 25C na zewnątrz. Gdy jest około 30C to już trochę słabiej, a na postoju faktycznie też słabiej ale chyba to wina wydajności sprężarki u mnie daje 10 barów a powinna ok 15 tak mi mówil mechanik z tym że mój colt ma prawue 10lat i za sobą 172tys km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum