Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3983 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-09, 08:59 TCe90 - dźwięk turbiny
Takie niewinne pytanie, ale może posiadacze silników TCe rozwieją moje wątpliwości, bo nie mam z kim porównać...
Czy dźwięk turbiny jest u Was słyszalny w czasie jazdy po nagrzaniu silnika? Bo zaciekawiły mnie opisy osób testujących, choćby na filmikach z YouTube- opisują (raczej pozytywnie) przyjemny świst, jakie wydaje turbo w czasie jazdy. Chodzi o to, że u mnie ewidentnie słychać "jęczenie" turbiny tylko na zimnym silniku, czyli przy obecnych temperaturach max pierwsze 5 minut po uruchomieniu silnika w zakresie 2-3 tys obr. Później po nagrzaniu nie słyszę już nic, co mogłoby przypominać pracę turbiny.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-05-09, 09:57, w całości zmieniany 1 raz
Turbina jest słyszalna jako lekkie wycie przy zimnym silniku zwłaszcza przy obrotach około 1600-2500, a przy ciepłym jak go pogonisz jako świst (no i upust powietrza z wastegate) przy około 4500. ;) Nic strasznego ten silnik tak ma.
Też miałem zimą wątpliwości czy to wycie turbiny jest jeszcze "normalne" czy już sygnalizuje awarię. Wyje i tyle... raczej nie ma powodu do obaw. Chciałbym tylko wiedzieć jakich dźwięków turbo nie powinno wydawać, bym mógł odpowiednio szybko zareagować w razie potencjalnej usterki.
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3983 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-10, 07:53
Chyba się nie zrozumieliśmy. Mnie nie niepokoił dźwięk turbiny na zimnym, lecz zupełny brak dźwięków pracy turbiny po nagrzaniu silnika. Teraz już wiem, że nie ma reguły- turbina może być słyszalna, ale nie musi.
Z kolei odkąd zrobiło się ciepło, zrobiłem kilka dłuższych tras i po rozgrzaniu silnika, podczas przyspieszania na 5 i 4 biegu słyszę delikatny nieregularny "klekocik"- chyba zawory. Jest słyszalny dokładnie w tym zakresie obrotów, w którym na zimnym silniku słyszę turbinę- znika powyżej 3 tys. Na zimnym silniku tego nie ma.
Teraz się zastanawiam czy tak było od początku i tego nie zauważyłem jeżdżąc zawsze z radiem, czy może coś "nie teges".
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-05-10, 08:15, w całości zmieniany 1 raz
Dymek, sorry za szczerość, ale czy Ty naprawdę nie masz większych problemów? Jeżeli nie słychać jej na ciepłym to dobrze; wiele osób twierdzi że świszcząca turbina to oznaka jej kończenia się (synonimy, sowa, puchacz itd w odniesieniu szczególnie do silników VAG).
Masz nowy samochód, nie szukaj na siłę dziury w d.....ciesz się nim i nawijaj km
Później po nagrzaniu nie słyszę już nic, co mogłoby przypominać pracę turbiny.
Dymek, ja mam bardzo podobnie - jak jest nagrzany to wogólę jej nie słyszę. Silnik ma poprawną moc (ostatnio 185 km/h się rozpędził).
Nie mart się na zapas, wsio ok
Wysłany: 2018-05-14, 09:24
Dzida napisał/a:
Dymek, sorry za szczerość, ale czy Ty naprawdę nie masz większych problemów?
Spokojnie Co szkodzi wymienić się takimi spostrzeżeniami z innymi użytkownikami, zwłaszcza jeśli nigdy nie jeździło się z turbo? Chyba po to między innymi jest to forum i znacznie płytsze tematy można tu znaleźć.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-05-14, 21:56
Wiekszy problem pojawia sie jak turbo zaczyna gwizdac po nagrzaniu i pod obciazeniem.
Lekki, delikatny gwizd to normalne, gorzej jak zaczyna wyc jak silnik odrzutowy przy starcie, to oznacza, ze wirnik obciera o obudowe i trzeba portfel odchudzic.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum