Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe Pomógł: 2 razy Dołączył: 31 Maj 2017 Posty: 120 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2018-05-19, 09:13 Świecenie tylnych pozycyjnych razem ze światłami dziennymi
Może ktoś będzie umiał pomóc. Musiałem odłączyć u siebie w Capturze akku i po tym zabiegu jak mam włączone ledy przednie do jazdy dziennej to włączają się również światła z tyłu.
Czy można to ustawić (i gdzie tego szukać) w ddt4all ?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-05-19, 13:33
Dziwne, bo kiedys w clio 4 widzialem tam swiatla skandynawskie jeszcze jakies i takie tam.
Masz tylko t4.... czy wiecej?
Aha i z tego co widze to musisz pociagnac wersje full a nie daciaklub.pl tego ddt. Ten dacia klub widzi tylko dacki.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Silnik: 1.2 TCe Pomógł: 2 razy Dołączył: 31 Maj 2017 Posty: 120 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2018-05-19, 14:17
masz może gdzieś jakiego link, bo znalazłem na githubie ale jakiś taki mały rozmiar tak jakby bez bazy danych.
Te światła skandynwaskie to mi się gdzieś przewinęły przed oczami.
Edit: ale w tej wersji mogłem wybrak z modeli captura
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2018-05-19, 14:22, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2018-05-19, 16:06
Wybrałem inny BCM i tam jest opcja świateł skadynawskich ale poprzednio widziałem to
w którymś module który został zeskanowany i wyglądało to mniej więcej jak poniżej,
ale teraz nie mogę tego znaleźć.
1a.jpg
Plik ściągnięto 293 raz(y) 187,58 KB
2a.jpg
Plik ściągnięto 123 raz(y) 162,37 KB
3a.jpg
Plik ściągnięto 95 raz(y) 165,65 KB
4a.jpg
Plik ściągnięto 52 raz(y) 168,73 KB
5a.jpg
Plik ściągnięto 99 raz(y) 160 KB
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2018-05-19, 16:13, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2018-05-19, 20:06
@up
Tego BCM'a wybrałem tak dla zobrazowania że coś takiego widziałem chyba w innym module (X87 Cluster - coś takiego teraz już nie pamiętam)
Pare postów wyżej dałem screeny z BCM-T4_VS. gdzie w zasadzie nic nie było. Taki BCM został wykryty jak zrobiłem scan po canie.
Czy to był poprawny BCM czy mam ręcznie wybrać inny (tak jak piszesz EMM-T4)
Teraz patrze na sucho do ddt4all i jest tam sekcja emm jak na screenie,
tylko nie wiem który dokłanie moduł wybrać.
emm.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 69,92 KB
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2018-05-19, 20:11, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2018-05-20, 08:01
Super sprawdzę wieczorem. Jeszcze pytanie zmiany robić na włączonym zapłonie czy zapalić silnik ?
I czy po zapisaniu zmiany od razu to działa czy np po wyłączeniu i włączeniu silnika.
Wysłany: 2018-05-20, 17:59
No i niestety kicha. W module T4_BCM do Exeternal lighting jest tylko jedna opcja konfiguracji.
Znalazłem w innym module EMM_Edison opcje które mogą być właściwe, konfiguracja wygląda że jest zero-jedynkowa.
Załączę screeny może ktoś będzie wiedział (nie są od początku sekcji bo wcześniej były wartości z przecinkiem więc to pominąłem, jest tu między innymi opcja świateł skadynawskich)
Jest opcja Nbx_rear_tail_withDRL_CF ustawiona na 1 (trzeci screen)
n1_cr.jpg
Plik ściągnięto 147 raz(y) 213,54 KB
n2_cr.jpg
Plik ściągnięto 85 raz(y) 196,07 KB
n3_cr.jpg
Plik ściągnięto 188 raz(y) 175,64 KB
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2018-05-20, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-05-21, 08:08
Dla potomnych:
ustawienie opcji: Nbx_rear_tail_withDRL_CF na 0 > wyłącza tylne światła jeżeli mamy załączone światła do jazdy dziennej. Opcja widoczna na trzecim screen w poście wyżej
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2018-05-21, 08:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-01-20, 21:46 Światła dzienne a tylne pozycyjne
Witam,
nie wiem czy taki temat się pojawił, ale do rzeczy.
Podczas urlopu w górach przyszło mi zrobić kilkaset km w różnych warunkach oświetleniowych i pogodowych. Przy tej okazji bawiłem się trochę przełącznikiem świateł i spodobały mi się przednie ledy w pozycji "auto", które świecą w ciągu dnia, a po zmroku w teorii zmieniają się na światła mijania. Zupełnie nieświadomy o braku tylnych mijania, pomykałem na samych przednich ledach i... tutaj problem. Zdecydowanie bezpieczniej i pewniej czuję się wiedząc, że jestem oświetlony zarówno z przodu jak i z tyłu.
Da się jakoś ustawić żeby w pozycji auto razem z przednimi ledami także paliły się tylne mijania?
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-01-21, 11:00
Przepisy mówią, że światła dzienne muszą się palić co najmniej z przodu. Nie ma przepisu, który zabrania tego, żeby paliły się i z tyłu (w tym przypadku pozycyjne - nie ma osobnych świateł do jazdy dziennej z tyłu).
W wielu obecnie produkowanych autach dzienne palą się i z przodu i z tyłu. Np. wiele modeli BMW oraz Renault (Koleos, Talisman, Megane, Captur).
A co do używania świateł dziennych to przepisy są jasne i mówią, że można ich używać od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. O tym co najmniej 50% kierowców zapomina, albo co gorsza - olewa to. Co drugi samochód jadący w deszczu, mgle, śnieżycy ma włączone światła dzienne i to najczęściej palące się tylko z przodu.
Przecież to trzeba nie mieć instynktu samozachowawczego, żeby świadomie tak jechać.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-01-21, 14:55
Mozna jak w poscie wyzej, o ile uch obsluzy ta opcje. Jak nie uda sie to programowo to mozna za pomoca 2, 3 diod i 10-cio cm przewodu.
Nalezy tylko odszukac w uch wychodzacega +12 na ledy oraz zasilania lamp tylnych i zastosowac schemat. ( zrobiony na tel. Sory za jakosc.)
Przepisy są takie, że tylne światła mają się nie włączać z dziennymi.
Akurat przepis jest taki, że dzienne mogą włączać się razem z tylnymi mijania (i nie tylko) -- załącznik nr 6 do rozporządzenia MI z 2002 r. w/s warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia:
Cytat:
dopuszcza się, aby wraz ze światłami do jazdy dziennej włączały się:
- przednie i tylne światła pozycyjne, górne światła obrysowe - jeżeli występują, boczne światła obrysowe - jeżeli występują oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej,
- lub tylko światła pozycyjne tylne.
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2019-01-21, 16:03
Belphegor napisał/a:
....A co do używania świateł dziennych to przepisy są jasne i mówią, że można ich używać od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. O tym co najmniej 50% kierowców zapomina, albo co gorsza - olewa to. Co drugi samochód jadący w deszczu, mgle, śnieżycy ma włączone światła dzienne i to najczęściej palące się tylko z przodu.
Przecież to trzeba nie mieć instynktu samozachowawczego, żeby świadomie tak jechać.
Dać mu wódki (do picia nie żeby tylko polewał ;) )
No i ja dołożę tych co czepiają przyczepkę, przeważnie starego SAMa (samoróbkę ale zarejestrowaną) i też jadą tylko na dziennych gdzie sorki ale z ładunkiem ja wypadałoby wrzucić jednak te pozycyjne. Ja przynajmniej zawsze z przyczepką je włączam.
Jest szansa że w ASO mi to ustawią? Jeżeli nie, to pozostaje włączanie świateł za każdym razem jak za starych dobrych czasów
PS też jestem wrogiem samych ledów przy dupnej pogodzie, a brak tylnych to dla mnie sytuacja niedopuszczalna niezależnie od pory dnia i pogody.
Ostatnio zmieniony przez gorus 2019-01-21, 20:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum