Wysłany: 2018-07-02, 17:48 Kilka pytan odnosnie nowego Dustera.
Witam.
Przymierzam się i przymierzam, muszę mieć pewność
1) jestem zainteresowany wersją Comfort, nie chcę mieć wyświetlacza, tym bardziej, że lubi się zawiesić. Do tego nie wiemy, jak będzie zachowywać się zimą. Czy są jakieś funkcje, które stracę nie decydując się na Medi NAV? Nie interesują mnie nawigacja i kamery.
2) czy fabryczne radio wersji Comfort zastąpię innym? Z tego co pamiętam jest ono jakby wyższe, 2 poziomowe, ktoś coś wie?
3) czy przyciemniane szyby występują wyłącznie w Prestige? Jeżeli tak, da się to zrobić bez użycia folii? Nie chce brać pakietu look (nie podobają mi się srebrne elementy)
4) instalacje gazową zamawia się do silnika/wersji i kosztuje 3000zł? Jestem zainteresowany 1.6 wolnossącym w gazie, w konfiguratorze nie ma wzmianki o gazie.
5) czy fabryczne czujniki cofania dają rade? Szybko się brudzą? Myślę nad dodaniem ich do odebranego auta, jak ma się wtedy kwestia gwarancji?
6) czy istnieje większy podłokietnik, z którego mogłaby skorzystać również żona? Już nawet nie mam na myśli tego "fabrycznego". Co do opcji "fotel kierowcy z regulacją wysokości i podparcia lędźwiowego, z podłokietnikiem", regulacja tyczy się wysokości ORAZ podparcia lędźwiowego, czy wysokości I podparcia lędźwiowego?
7) warto dopłacić do skór? Nigdy nie byłem ich zwolennikiem, co dłużej służy, skóra czy standardowy materiał? Dupsko się na niej nie poci...?
8) czy jest jakieś miejsce przeznaczone dla półki w bagażniku w przypadku dużego bagażu i musu jej usunięcia?
Tyle przyszło mi w tej chwili do głowy, ewentualne pozostałe pytania zadam póżniej.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-07-02, 20:12
1. Stracisz w zasadzie tylko rzeczy, bez których da się obejść, czyli navi, albo takie coś co się nazywa Driving Eco2. No i funkcjonalność w postaci dotykowego ekranu. Nie każdy lubi, ale na pewno jest łatwiej i szybciej np. sparować telefon z autem.
2. Zastąpisz. Musi być 2 DINowe i może być potrzebna jakaś maskownica, czy coś.
3. Jeśli ma nie być Pakietu Look, to tak - tylko w Prestige. Da się przyciemnić tzw. metodą piecową, czyli napylaniem cząsteczek na szybę.
4. Instalacji LPG jeszcze nie ma w cenniku Dustera. Auta z gazem będą dostępne od września/ października. Ale zamówić możesz już teraz, tylko poczekasz. Niestety nie wiem, o ile drożej bezie. Stawiam, że co najmniej 3-3,5 tys.
5. Oczywiście, że dają radę. Brudzenie się nie ma wpływu na ich działanie. W moim mniemaniu fabryczne działają najlepiej. Dokładane mają często irytujący dźwięk i działają z opóźnieniem. Za dołożenie ich w ASO poza fabryką oczywiście gwarancji nie stracisz. Jeśli zrobisz to we własnym zakresie i wszystko będzie ok, to też nic się nie stanie, a w ASO np. na przeglądzie nikt nie będzie sobie zawracał głowy zastanawianiem się, czy były dołożone w ASO, czy poza nim. Inaczej sprawa się ma, jak coś się zacznie dziać z elektryką. Wtedy od razu znajdą powód - dokładane czujniki poza ASO.
6. Możesz zamówić akcesoryjny podłokietnik, ale wciąż będzie on dostępny głównie dla kierowcy, bo mocowany jest w jego siedzeniu. Ale jest szerszy, niż fabryczny. No i regulacja dotyczy wysokości siedziska i podparcia lędźwiowego. A do tego dostajesz podłokietnik (ten fabryczny).
7. W moim mniemaniu nie warto. Siedzenia wyglądają bardzo ładnie, są nawet miłe w dotyku, ale nie oszukujmy się - nie można wymagać za dużo od skóry za około 1500 zł. Zwłaszcza, jak zamierzasz często wsiadać i wysiadać.
8. Nie ma takiego miejsca.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Model: Duster 2 / VW Polo
Silnik: 1.6 SCe / 1.2
Rocznik: 2018 / 2002 Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Maj 2018 Posty: 236 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-07-03, 06:58
TomaszU84,
1) jestem zainteresowany wersją Comfort, nie chcę mieć wyświetlacza, tym bardziej, że lubi się zawiesić
To nie zawiesza się wyświetlacz MediaNav tylko wyświetlacz komputera pokładowego, ten który masz na tablicy zegarów niezależnie od tego czy masz zwykłe radio czy medianav.
I zawiesza się niezależnie od tego czy masz MediaNav czy zwykłe radio. Chociaż nie demonizowałbym tego zawieszania. Ja swoim dusterem od nowości zrobiłem 2000km i zawiesił się tylko raz i trwało to parę minut.
W zależności od tego czy będziesz miał zwykłe radio czy medianav, będziesz miał inny rodzaj wyświetlacza. W zwykłych radiach jest taki mały niebieski, w wersjach z medianav wyświetlacz jest dużo większy, czarny, ma większą rozdzielczość i po prostu jest ładniejszy. Dodatkowo posiada wskaźnik temperatury płynu chłodzącego którego w tym zwykłym niebieskim chyba nie ma.
Ja mam Comforta wyposażonego w MediaNav z kamerą cofania i absolutnie nie żałuję tego dodatkowego zakupu. Miałem wcześniej możliwość jeżdżenia Dusterem wyposażonym tylko w czujniki parkowania i mimo tego auto wcale nie jest łatwe w parkowaniu przez swoje szerokie nadkola.
Na pewno wolałbym dopłacić do MediaNav i kamery cofania niż do skór. Zwłaszcza że tapicerka w Comforcie jest całkiem ok., nie odbiega niczym od np. Renault Captur.
Ostatnio zmieniony przez pavulon78 2018-07-03, 07:00, w całości zmieniany 2 razy
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2018-07-03, 08:07
czyli czy comfort (z większym radiem) czy prestige i tak i tak się będzie wieszać?
Bo właśnie też zaczynam czytać i mimo że podoba mi się prestige to te radio bardzo zniechęca (ogólnie nie lubię jak nie mogę wstawić swojego innego radia). Navigacji nie potrzebuję, a fabryczna kamera cofania pewnie się spierdoli po 4-5 latach.
Rocznik: 2018 / 2002 Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Maj 2018 Posty: 236 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-07-03, 08:26
Nikita_Bennet,
A dlaczego radio Cię zniechęca? Wieszanie się wyświetlacza komputera pokładowego (tak jak pisałem wyżej u mnie zawiesił się tylko raz w ciągu przejechanych 2000km) nie ma żadnego związku z rodzajem zamontowanego radia.
I dlaczego zakładasz że kamera się spierdoli po 4-5 latach? To nie jest żaden skomplikowany element który miałby się popsuć i nie dać się tanio naprawić. Zresztą 4-5 lat to i tak będzie jeszcze w okresie gwarancji :)
Zresztą przy takim podejściu to najlepiej kupić wersję Acces za 39900. Tam nie ma się co popsuć :)))
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-03, 09:29
Nikita_Bennet napisał/a:
Bo właśnie też zaczynam czytać i mimo że podoba mi się prestige to te radio bardzo zniechęca (ogólnie nie lubię jak nie mogę wstawić swojego innego radia). Navigacji nie potrzebuję, a fabryczna kamera cofania pewnie się spierdoli po 4-5 latach.
Jedynym powodem wsadzania własnego radia, jaki przychodzi mi do głowy, jest chęć posiadania odtwarzacza płyt CD, którego już nie ma w fabrycznych radiach. Innych powodów nie widzę- zwłaszcza gdy mamy MediaNav. To jest idealny sprzęt, również dźwiękowo. Natomiast jak najbardziej popieram wymianę fabrycznych głośników na inne.
Fabryczna kamera cofania działa bardzo dobrze, podobnie jak fabryczne czujniki- oba elementy doskonale ze sobą współpracują. Zupełnie nie rozumiem chęci rezygnacji z opcji fabrycznych i dokładania własnych, zapewne uniwersalnych czujników...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-07-03, 09:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-07-03, 10:08
Dymek napisał/a:
Zupełnie nie rozumiem chęci rezygnacji z opcji fabrycznych i dokładania własnych, zapewne uniwersalnych czujników...
Dokładnie. Zwłaszcza że ceny tego wyposażenia w Dacii w porównaniu do innych marek są śmiesznie niskie. Dołożenie tego po zakupie wcale dużo tańsze nie będzie. A grzebanie w instalacji samochodu może później powodować problemy z gwarancją.
Ostatnio zmieniony przez pavulon78 2018-07-03, 10:09, w całości zmieniany 1 raz
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.5 dCi
Wersja: Comfort
Wysłany: 2018-07-03, 10:24
Posiadam Comforta z pakietami Look i Multimedia. Zdecydowanie polecam kamerę cofania - bez niej wielokrotnie bym nie parkował w ciasnych miejscach bo zwyczajnie bałbym się o to czy wjadę/wyjadę.
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2018-07-03, 13:26
Może po prostu jestem za stary a może za dużo znajomych kupiło auta jak te cudeńka elektryczne wchodziły na rynek a teraz każdy to albo ma uszkodzone i dał sobie na luz z naprawami bo nie jest mu to niezbędne albo już wymienił na coś innego bo oryginalne się popsuło a oryginał cenowo zabijał.
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-07-03, 14:39
Ostatnio boczna kamera dała mi pewność, że nie przejadę psa. Siedział dziad na środku drogi jak sfinks i ani myślał zejść. Jak w reklamie VW T-Roc z tym barankiem. Tylko, że on się patrzył na Dustera, Duster na niego i... nic. Może jak bym poklekotał dieslem to w końcu by zszedł, ale spieszyłem się po córcię do przedszkola. W każdym razie dzięki kamerze widziałem, że kołem na psa nie najadę, bo niewielki był, a Duster wysoki, więc pies mi się skrył za błotnikiem. Gdyby nie kamera pewnie bym nie ryzykował ciasnego przejazdu, bo szkoda psa.
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-03, 15:48
Nikita_Bennet napisał/a:
Może po prostu jestem za stary a może za dużo znajomych kupiło auta jak te cudeńka elektryczne wchodziły na rynek a teraz każdy to albo ma uszkodzone i dał sobie na luz z naprawami bo nie jest mu to niezbędne albo już wymienił na coś innego bo oryginalne się popsuło a oryginał cenowo zabijał.
1. No to zaczekaj- może się zepsuje i wtedy wymienisz.
2. Oryginalne radia Dacii cenowo nie zabijają...
7 calowy wyświetlacz odrzuca mnie wyglądem, do tego mam ogrom płyt. Wygląda jak z Nokii 3510i, nie przystoi na 2018. Co do wieszania się, faktycznie myślałem ze chodzi właśnie o niego.
Moge prosic o wrzucenie zdjec wyswietlacza miedzy zegarami wersji Prestige i Comfort?
Wysłany: 2018-07-04, 13:38
TomaszU84 napisał/a:
7 calowy wyświetlacz odrzuca mnie wyglądem, do tego mam ogrom płyt. Wygląda jak z Nokii 3510i, nie przystoi na 2018. Co do wieszania się, faktycznie myślałem ze chodzi właśnie o niego.
O czym piszesz? Ekran MediaNav porównujesz do Nokii 3510i ? Raczej to ten ekranik komputera pokładowego w Dusterze przypomina stary telefon.
Obecnie żonglowanie płytami CD w samochodzie to już lekki masochizm... Ze 12 lat temu używałem w samochodzie płyty CD, ale na niej miałem nagrane MP3, bo moje radio nie miało USB.
Zwykłe radia w Daciach jeszcze w zeszłym roku miały odtwarzacze CD i bez trudu da się takie kupić i zamontować plug&play.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-07-04, 13:55, w całości zmieniany 1 raz
Nikita_Bennet, nie obraz sie ale zajezdza mi tu okropnym januszowaniem w podejsciu do zakupu auta.
Chcesz nowe auto ale chcesz do niego dokupowac jakies swoje radia, nie fabryczne czujniki itp. Po co? Mozesz miec to wszystko juz fabrycznie i nie glowic sie jak to zamontowac i czy gwarancja przez to sie nie pojdzie kochac za rogiem...
Imo niefabryczne radio jesli nie robisz profesjonalnego car audio pasuje tak jak swini homonto. No ale co kto lubi.
Kamerka cofania jest w tym aucie strzalem w dziesiatke. O ilez ulatwia parkowanie czy wyjezdzanie tylem na droge. Z nawigacji tez nie kozystam ale jak latwo obsluguje sie radio z takim ekranem!
Pakiet look kwestia gustu choc jak dla mnie wyglada super. Bez tego auto wyglada jak jakas sluzbowa bieda wersja do tyrania. W pakiecie masz alu felgi zamiast ochydnych stalowek i ciemne szyby. Nie wiem czy to w ogole oplacalne nie brac tego pakietu tym bardziej ze jest w dobrej cenie jak za to co otrzymujemy.
Skor w wersji comfort nie dokupisz, dostepne tylko za doplata w prestige. Choc szczerze mowiac wielu moich znajomych mialo auta ze skorami w srodku, na poczatku byli podekscytowani, wyglada to super no i tyle z zalet. Po jakims czasie na siedzeniach wyladowaly szmatki, poduszeczki, reczniczki, maty bo w lato jak postoi na sloncu to siadasz jak na patelni a potem nie mozesz wstac bo sie przyklejasz a zima ziebi niemilosiernie.
Wysłany: 2018-07-07, 07:22
w każdym aucie miałem swoje radio, o czujnikach nic takiego nie pisałem, sprawdź.
Co do kamerki - faktycznie przydaje się bo jest duże i źle się cofa tylko chciałbym wiedzieć ile ta kamerka wytrzyma 3-4 lata? A potem się ASO wypnie. Ja potrzebuję diesla na 10-12 lat a nie nowego benzyniaka na 3-4 lata a potem zmiana więc chcę auto bezproblemowe i proste .
Pakiet look - a co w nim jest? Nic interesującego - przez szybę widać co leży w środku. Relingi?
Także co do radia - może i się przekonałbym do tego z dacii ale do pierdół typu pakiet look raczej nie.
Ogólnie wziąłbym chętnie wersje dci110 KM prestige 4x2, niestety tylko do produkcji więc będę szukał jakiegoś comforta.
Choc szczerze mowiac wielu moich znajomych mialo auta ze skorami w srodku, na poczatku byli podekscytowani, wyglada to super no i tyle z zalet. Po jakims czasie na siedzeniach wyladowaly szmatki, poduszeczki, reczniczki, maty bo w lato jak postoi na sloncu to siadasz jak na patelni a potem nie mozesz wstac bo sie przyklejasz a zima ziebi niemilosiernie.
Wysłany: 2018-07-08, 12:43
Nikita_Bennet napisał/a:
Belphegor napisał/a:
Nikita_Bennet napisał/a:
chciałbym wiedzieć ile ta kamerka wytrzyma 3-4 lata? A potem się ASO wypnie.
To nie jest tak skomplikowane urządzenie, żeby się miało niedługo zepsuć. Czy aparat/kamera w telefonie psuje Ci się po 3-4 latach?
a trzymasz telefon dłużej niż 3 lata? Wymieniasz więc nie wiesz.
Wiem, bo niektóre moje telefony mają po 6 lat. Jak kupuję nowy, to nie sprzedaję starego tylko zostawiam. Często bawią się nimi dzieciaki i jeśli przy nich dalej wszystko działa to znaczy że nie jest tak źle z tym sprzętem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum