Jestem nowym klubowiczem. Dziś odebrałem z salonu nowa Dacie Sandero i od razu pojawił się problem. Auto stoi na parkingu a po odpaleniu predkosciomierz skacze od 0 do 5 km/h. Czy to jest normalne? A może trzeba auto dotrzeć trochę i się to uspokoi? Czy lepiej jechać do serwisu? Jestem mocno zniesmaczony pierwszy dzień i już serwis...
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2018-06-21, 20:12
Samo właśnie. Film nagrałem w razie W, żeby mieć podkładkę w ASO. Stałem na przejeździe kolejowym z 10 minut na włączonym silniku i się grzałem, bo marzec był i nagle takie coś. Więcej się nie powtórzyło w podobnych sytuacjach. Proponuję poobserwować a jak się pojawi znów to ASO, ewentualnie samemu błędy sprawdzić czy są, bo jak nie ma to serwis nic nie zrobi i tak.
Auto stoi na parkingu a po odpaleniu predkosciomierz skacze od 0 do 5 km/h. Czy to jest normalne?
Rozumiem, że tylko odpalasz i czekasz chwilę bez ruszania? Jeśli tak, to normalne- mam identycznie, u sąsiada w Loganie również to samo (sąsiad nawet nie zauważył przez dwa lata, dopiero ja mu pokazałem). Prędkościomierz, jeżeli nie ruszysz po odpaleniu zaczyna "podskakiwać" do kilku km/h- ale nie od razu, trzeba chwilę postać. Ale wystarczy że ruszysz o choćby metr i objaw znika i nie pojawia się nigdy podczas normalnych przerw w jeździe.
Po prostu Dacia w ten sposób prosi Cię byś jechał po włączeniu silnika a nie stał, marnował paliwo i wpatrywał się w zegary.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-06-22, 07:40, w całości zmieniany 1 raz
Raczej informuje, że padła ofiarą przerostu formy nad treścią, czyli nadmiaru elektroniki.
Kiedyś prędkościomierze były połączone ze skrzynią biegów linką i wskazówki na postoju nie podskakiwały, co najwyżej lekko drgały w czasie jazdy. Oczywiście powyższe nie dotyczy starszych wyrobów FSO i FSC gdzie wskazówka prędkościomierza potrafiła omiatać tarczę w zakresie 90o .
U mnie w 0.9 TCe też ten problem występuje. Irytuje mnie to ponieważ start/stop załącza silnik.. może to któryś czujnik ABS, bo pewno z tego ściąga odczyt na prędkościomierz.. tylko pytanie który to będzie ;P
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-07-09, 21:07
Rusty Nail napisał/a:
Oczywiście powyższe nie dotyczy starszych wyrobów FSO i FSC gdzie wskazówka prędkościomierza potrafiła omiatać tarczę w zakresie 90o
Lata temu u mojego brata w Fiacie 125p kombi wskazówka prędkościomierza wpadała w wibracje przy prędkości około 60 km/h. Dźwięk wściekłego szerszenia pod szklanym kloszem.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum